Oprócz cieplej jesienny i opadłych liści możecie zauważyć dużo nowych kaw w naszym sklepie.
W sekcji ‚medium roast” mamy Boliwię, kawę z kraju, który już nas przyzwyczaił do produktów wysokiej jakości. Brazylię Sweet Edition zamieniła kawa z plantacji Mirandopolis, gdzie kawę uprawia się na ziemi dawno wygasłego wulkanu. Kawa zawdzięcza swoją oryginalność smakową właśnie tej bogatej w minerały głębi. Gwatemalska plantacja Isnul tym razem prezentuje swoje, dumnie wyhodowane, bardzo duże ziarenka odmiany Pacamara a z Nikaragui z kooperatywy Sagrada Familią ( Święta Rodzina ), przychodzi nam dłużej dojrzewająca kawa w mglistych górskich terenach o nutach czekolady i gruszki.
W sekcji „light roast” zamiast znakomitej Daterry pojawił się bardzo fajny, owocowy mikrolot od również dobrze znanego nam producenta NuCoffee. Capoeira to dzieło państwa Cantreras, proces obróbki kontrolowana fermentacja a odmiana Rubi. Z Etiopii mamy dwie kawy z mytej obróbki, Limu Biftu Gudina i Jimma Duromina. Mamy nadzieję, że zostaną na dłużej z nami. Z lądu afrykańskiego prezentujemy Wam jeszcze kenijską Nyeri ze spółdzielni New Gikaru, również z obróbki mytej i tradycyjnej obróbki za ten kraj-podwójna fermentacja. Dla wielbicieli obróbki naturalnej w sklepie proponujemy Gwatemalę La Danta i Myanmar Shwe Yi Mon. Nieco póżniej pojawi się jeszcze natural z Salwadoru z plantacji El Cerro.
A jak wygląda zakup kawy w Kenii:
W poniedziałek pracujemy w skróconych godzinach, ale paczki wysyłamy.