Autor Wątek: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.  (Przeczytany 1293 razy)

Offline dav Mężczyzna

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Sage Barista EXPRESS IMPRESS
  • Młynek: DF64 Black Gen. II
Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« dnia: 22 Kwiecień 2024, 14:56:26 »
Hey
powoli dostaję już na głowę próbując wybrać nowy ekspres kolbowy,
mam teraz (na sprzedaż - jest na pchlim) Sage Barista EXPRESS IMPRESS,
ale chciałbym się przesiąść na coś bardziej profesjonalnego / stabilnego / ustawnego,
przeczytałem już prawie całe forum i pół YT, i... mam tylko ból głowy,
moje preferencje to głównie espresso, ale również popołudniowe latte (70/30),
najbardziej w tym momencie jestem zdecydowany na Ascaso Steel UNO PID lub DUO PID
czyli na wydatek ok. 5-6 tyś pln.
ale też zastanawiam się  czy może coś w grupie E61
na pewno zależy mi na PID
HELP HELP :)
pomóżcie grupo


Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4852
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwiecień 2024, 15:12:35 »
W tym przedziale cenowym jeśli będziesz chciał coś z grupą E61 to niestety będzie to ekspres z jednym bojlerem i z wymiennikiem ciepła HX. W tym przypadku PID niewiele Ci da...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 794
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwiecień 2024, 15:31:21 »
No i @Janusz dobrze Ci podpowiedział





Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwiecień 2024, 17:50:58 »
Lelit Elizabeth <=> Profitec pro 300
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4852
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwiecień 2024, 18:52:16 »
A gdzie tu jest grupa E61 ? Przypominam też, że takie same bojlery kawowe były przez ASCASO używane do 2012 roku. Od tego czasu porzucone na rzecz stabilniejszych temperaturowo termobloków.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline dav Mężczyzna

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Sage Barista EXPRESS IMPRESS
  • Młynek: DF64 Black Gen. II
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwiecień 2024, 19:03:11 »
W tym przedziale cenowym jeśli będziesz chciał coś z grupą E61 to niestety będzie to ekspres z jednym bojlerem i z wymiennikiem ciepła HX. W tym przypadku PID niewiele Ci da...

dziękuję za odpowiedź - dlaczego PID nie wiele da... ?
A gdzie tu jest grupa E61 ? Przypominam też, że takie same bojlery kawowe były przez ASCASO używane do 2012 roku. Od tego czasu porzucone na rzecz stabilniejszych temperaturowo termobloków.

nie koniecznie E61, chociaż podoba mi się i można dołożyć PRESSENSOR
szukam w tym przedziale cenowym 'najlepszego' ekspresu, choć pojęcie najlepszego jest bardzo względne ;-)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 670
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwiecień 2024, 20:17:17 »
Jeżeli dobrze czytam ze zrozumieniem dałeś znać, że większość kaw to espresso, a latte robisz sporadycznie.
Więc zależy Ci na dobre stabilności temperaturowej i okazjonalnym spienianiu mleka. A wszyscy doradzili np. HX, podwójne bojlery - wszystko co głównie nadaje się do robienia kilku latte podrząd, czy na pewno potrzebujesz takiego urządzenia?
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4852
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwiecień 2024, 20:34:02 »
dlaczego PID nie wiele da... ?

Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła. To samo można uzyskać poprzez regulację ciśnienia w bojlerze. Wyższe ciśnienie - wyższa temperatura wody w bojlerze. Regulacja poprzez PID czy też poprzez regulację ciśnienia nie przekłada się bezpośrednio na temperaturę wody w wymienniku ciepła. Gdy nie wykonujesz kawy woda w wymienniku ciepła stoi i przejmuje temperaturę od temperatury wody w bojlerze. Jeśli ustawisz tę temperaturę na 120 st. C to i w wymienniku HX będzie 120 st. C. Woda będzie przegrzana - zbyt gorąca na ekstrakcję kawy. Musisz wymusić obieg wody w HX dokonując spustu wody z grupy aby obniżyć temperaturę przed ekstrakcją kawy. Jaki długi ma to być spust ? To jest kwestia z jednej strony doświadczenia baristy a z drugiej strony ustawionej temperatury, pojemności wymiennika i szybkości przepływu wody. Nie można też przesadzić w drugą stronę - obniżysz temperaturę poniżej 100 st. C to będziesz miał problem z parą.
Jeśli więc bardziej zależy Ci na jakości espresso, na możliwości wpływania na smak kawy poprzez zmianę temperatury ekstrakcji kawy to lepszym rozwiązaniem będą ekspresy z termoblokami, ekspresy jednobojlerowe z bojlerem umieszczonym bezpośrednio nad grupą kawową lub ekspresy z dwoma termoblokami / dwoma bojlerami (osobny na kawę, osobny na parę).
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline wjp

  • Wiadomości: 188
  • Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Europiccola, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwiecień 2024, 20:38:43 »
Miałem ASCASO UNO PID. Polecam.

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwiecień 2024, 01:03:14 »
Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła. To samo można uzyskać poprzez regulację ciśnienia w bojlerze.

OK, ale czymś trzeba sterować, żeby mieć jakąś kontrolę nad temperaturą w bojlerze ;) PID jest chyba najprostszym, skutecznym rozwiązaniem... Oczywiście w HXach trzeba robić flusha, ale to nie dyskwalifikuje tego typu ekspresów...

Nie można też przesadzić w drugą stronę - obniżysz temperaturę poniżej 100 st. C to będziesz miał problem z parą.

Hm, już bez przesady ;) Flush ma wymienić wodę w wymienniku, a nie wystudzić bojler ;)
Generalnie HX działa tak, że w bojlerze jest woda zagrzana do robienia pary, a woda przepływając przez wymiennik nagrzewa się do pożądanej temp. zaparzania, czyli 90+...

« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2024, 01:10:57 wysłana przez WS5 »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwiecień 2024, 06:20:26 »
Przypominam też, że takie same bojlery kawowe były przez ASCASO używane do 2012 roku. Od tego czasu porzucone na rzecz stabilniejszych temperaturowo termobloków.
A świstak siedzi i zawija w sreberka... może maszynach gastro Ascaso.

Bojler parowy w małej konstrukcji DB służy bezpośrednio do spieniania mleka, a pośrednio do pożądanego wygrzania ekspresu. Niech każdy porówna sobie zrobione espresso na Lelitach: Victoria i Elizabeth lub Profitekach: Go i Pro 300.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2024, 06:30:08 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4852
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwiecień 2024, 09:39:12 »
Maszyny gastro z ASCASO są oparte na tym samym termobloku co domowe.  :)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Kwiecień 2024, 09:51:57 »
A w gastro woda na termoblok nie idzie wstępnie podgrzana?
》tertium non datur《

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Kwiecień 2024, 09:56:53 »
Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła (ciach)

I tu wjeżdża cały na biało (lub w innych dostępnych kolorach obudowy) Lelit Mara X. HX, E61, PID z dodatkowym czujnikiem temperatury w wymienniku, dzięki czemu to ona ma priorytet, a nie temperatura bojlera. Nawet flushe są zbędne, bo wg termometru w grupie, po godzinie czy dwóch bezczynności, ta ma nadal temperaturę 90*C (+/- 0.2*C) przy ustawieniu 90-91*C.
I podejrzewam, że wielu innych producentów też już na to wpadło w ciągu ostatnich 4 lat od premiery MaryX, ale nie jestem sprzętowcem i nie śledzę rynku tak jak kilka lat temu.

Oczywiście nieśmiało wjechało już zachwalanie termobloków, które przez zupełny przypadek w ofercie ma ascaso.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4852
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Kwiecień 2024, 10:02:46 »
A w gastro woda na termoblok nie idzie wstępnie podgrzana?

Nie we wszystkich. W modelach BAR 1GR oraz BAR 2GR woda nie idzie na termoblok wstępnie podgrzana. W BABY T ZERO też nie. Dopiero w modelach BARISTA T jest wstępnie podgrzana w bojlerze parowym. Ale w domowych maszynach kawy nie są wykonywane co chwilę - to jest domena kawiarni o dużym natężeniu ruchu.
Poza tym porównania stabilności termobloku z małym bojlerem były już wykonywane. Także na Forum. Nie bez powodu obecnie montowane układy PID nie pokazują spadku temperatury w trakcie ekstrakcji kawy...
A co do zachwalania to działa to także w drugą stronę...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi