Dzięki za odpowiedź. Kawy z Euro Cafe wyglądają ciekawie, zamówię coś w najbliższym czasie.
U mnie brak przepływu wody występował przy 3 ziarenkach mocy, nigdy nawet nie próbowałem ustawiać więcej. Kawa była tak niesamowicie mocna i gorzka, że nie wyobrażam sobie, żeby ktoś miał ją pić.
Ta kawa którą wsypałem dla testów nigdy nie wydawała mi się przepalona, ale kto wie? Może jest. W poprzednim ekspresie ustawienie młynka było na pewno na dużo grubsze mielenie, widać to na oko. Zobaczymy z inną kawą.
Może zrobię zdjęcie ciasteczek i stopnia zmielenia, jestem ciekawy czy będzie się to dało porównać (oczywiście pamiętając o tym, że to inna kawa).
Ciasteczka są ogólnie suche i rozpadają się, trudno znaleźć jakieś w całości. W DeLonghi jednak były bardziej zbite, większe (była ustawiona większa moc kawy) i dużo bardziej mokre, z tym że ustawiałem znacznie grubszy stopień zmielenia.
Edit: co do smaku i subiektywnego odczucia mocy kawy, to mam dość miękką wodę + dodatkowo przepuszczam ją przez filtr z magnezem. Wiem, że to może wpływać na ekstrakcję, więc ogólnie nie ma co tak porównywać, już nie mówiąc o stopniu palenia kawy. Tak naprawdę to zastanawia mnie tylko fabryczne ustawienie młynka i możliwość regulacji.