Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463867 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #690 dnia: 13 Luty 2017, 23:13:57 »
Jeżeli jedne są typowo pod przelew, a drugie typowo pod espresso, to może się nie udać.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #691 dnia: 13 Luty 2017, 23:37:52 »
Tak sobie gdybam, bo nie wiem, jasno palone kawy parzy się w wyższej temperaturze niż ciemnej palone.

Marek.

W moim odczuciu( po ostatnich próbach na Top Red i Keni) wyższa temperatura wygładza w pewien sposób smak, w ciemniej wypalonej mieszance, "sprowadza" smaki z biegunów bardziej ku środkowi, chodzi mi głównie o kwasek i goryczkę, a w jasnej Keni "zagęszcza-koncentruje" owocowe kwaski, czyniąc ją słodszą, ale to tylko takie moje odczucia, może po prostu miałem ustawioną temperaturę za nisko :) 

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #692 dnia: 14 Luty 2017, 19:30:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Tak sobie gdybam, bo nie wiem, jasno palone kawy parzy się w wyższej temperaturze niż ciemnej palone.
O tym akurat zapomniałem, dzięki! :P

Dzisiaj spróbowałem jasnopalonej Brazylii zaparzonej po szatańsku (mielenie prawie jak espresso i mniej wody - sposób krystiansa) i wyszła również bardzo dobra. Mocno wyczuwalne kwaski i fajna słodycz. Ze spienionym mlekiem była przepyszna :D

Zauważyłem również zależność, o której ktoś już pisał, że na początku leci napar bardziej wyrazisty i potem coraz bardziej rozwodniony. Od dzisiaj już nie będę czekał, żeby uzyskać jak najwięcej kawy, tylko wczesniej zakończę zaparzanie i najwyżej sobie wody doleje. Coraz lepiej idzie mi z tą metodą, a to dzięki Wam i forum!

Offline MacDermot Mężczyzna

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Aeropress, V60, Bialetti Moka Express, tygielek
  • Młynek: Armin Trösser, Rhinowares
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #693 dnia: 17 Luty 2017, 11:04:01 »
Istnieją reduktory do kawiarki 4tz od Bialetti? Szukam i są niestety tylko 3 na 1 albo 6 na 3.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #694 dnia: 17 Luty 2017, 12:43:21 »
Niestety nie spotkaliśmy się.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline tomekm

  • Wiadomości: 12
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #695 dnia: 23 Luty 2017, 20:24:01 »
Ja mam takie kawiarkowo-zdrowotne pytanie. Czy jeśli ktoś weźmie naszą kochaną kawiarkę i umyje ją sobie z użyciem płynu do mycia naczyń to lepiej odstawić ją na półkę jako ozdobę? Jaki ma to wpływ na aluminium i konsekwencje zdrowotne?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #696 dnia: 23 Luty 2017, 20:28:35 »
Było już kilka razy o tym. Nie szorujemy aluminium, by nie zetrzeć warstewki twardego korundu. Nigdy nie zostawiamy wody w kontakcie z aluminium.
Nic się nie stało, rozłóż kawiarkę na części, osusz i tak trzymaj do następnego użycia. W kontakcie z powietrzem aluminium pokrywa się korundem, w kontakcie z wodą "rdzewieje".
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2017, 20:31:10 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #697 dnia: 23 Luty 2017, 21:09:20 »
Koroduje,  rdzewieje tylko żelazo. ;-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #698 dnia: 23 Luty 2017, 21:47:38 »
Dlatego wziąłem to w cudzysłów, bo specem od metalu nie jestem. Aluminium rozpada się w wodzie, zamienia się w proszek ;). Co się dokładnie w tym procesie dzieje? Rok temu kupiłem LA Cimbali Liberty, w zasadzie w proszku ;).
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2017, 21:49:48 wysłana przez Antonio »

Offline kawek

  • Wiadomości: 63
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #699 dnia: 24 Luty 2017, 09:52:09 »
Istnieją reduktory do kawiarki 4tz od Bialetti? Szukam i są niestety tylko 3 na 1 albo 6 na 3.


No właśnie? Jak to jest z tymi reduktorami? Sam mam w kawiarce takowy 4/2 i powiem szczerze że jakoś na 2 nie jestem w stanie zapanować. Nawet po odmierzeniu wody (50% wody i kawy) kawa wychodzi dużo bardziej lurowata niż przy pełnym sitku . Ma to sens bo jest dużo mniejszy opór gdy jest cieńsza warstwa kawy. Może drobniejsze mielenie by wyrównało? Reduktory zmieniają grubość warstwy kawy a tak na logikę powinny średnice i wtedy para by miała tą są drogę do pokonania..

A tak na marginesie: metale mają to do siebie że korodują:

 "Korozja metali (łac. corrosio – zżeranie) – procesy stopniowego niszczenia (korozji) struktury metalu w wyniku jego chemicznych reakcji ze składnikami otoczenia lub procesów elektrochemicznych."

Dużo zależy od właściwości wody ale przede wszystkim od konstrukcji urządzenia - szczególnie groźne są połączenia pomiędzy metalami bo wytwarza się różnica potencjałów i np zbiornik z aluminium może wytrzymać długie lata eksploatacji a jak ktoś połączy go z innymi metalami to się szybko rozsypie.
Do tego wbrew powszechnym opinią aluminium jest mało odporne na korozję w środowisku wilgotnym (o ile jest w całości zanurzone to jest ok ale styk woda/powietrze lub krople wody na powierzchni nie jest dobrze przez nie znoszony bez uszczerbku. ).

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #700 dnia: 24 Luty 2017, 09:58:11 »
Z tą korozją aluminium to nie jest tak prosto. Aluminium wytwarza na całej powierzchni warstwę pasywną tlenku glinu i do póki nie zadziała się na tą warstwę roztworem silnie kwaśnym o PH poniżej 3 lub silnie zasadowym o PH powyżej 12 (zmywarka) to ta warstwa powinna chronić aluminium przed korozją. Aluminium w czystej wodzie nie powinno korodować. Wiadomo, nawet woda RO nie ma PH neutralnego, bo wiąże dwutlenek węgla z powietrza tworząc kwas węglowy, a woda z wodociągu ma zazwyczaj odczyn lekko zasadowy ale nadal daleko jest od tych wartości krytycznych.

Jeśli chodzi o mycie ręczne to należy unikać detergentów, bo to sole silnych zasad np ługu ze słabymi kwasami tłuszczowymi, dla tego roztwór wodny jest nadal silnie zasadowy.

Ja osobiście myję kawiarkę jedynie pod gorącą wodą i odstawiam rozkręconą do wyschnięcia. Od pół roku nic groźnego się z nią nie dzieje.

Tu fajnie się chłopaki bawią z utlenianiem aluminium.



Szkoda, że jak byłem w podstawówce to na chemii bardziej interesowała mnie gra w statki z kolegami, takie fajne zabawy mnie ominęły :-D. Dopiero teraz trochę zacząłem się interesować chemią, pomaga mi to zrozumieć pewne procesy w akwarium, a to podstawa, żeby poprawnie je prowadzić. Swoją drogą utlenione aluminium używam jako adsorbent do usuwania fosforanów z wody. :-)

Marek.
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2017, 10:00:32 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #701 dnia: 24 Luty 2017, 10:00:31 »
Może drobniejsze mielenie by wyrównało?

To zależy co chcesz uzyskać ale wydaje mi ze drobne mielenie daje bardziej " gęsty" napar.

Offline kawek

  • Wiadomości: 63
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #702 dnia: 24 Luty 2017, 10:48:50 »
Może drobniejsze mielenie by wyrównało?

To zależy co chcesz uzyskać ale wydaje mi ze drobne mielenie daje bardziej " gęsty" napar.



Uzyskać to bym chciał z adaptera taki sam napar jak bez ale połowę mniej :D

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #703 dnia: 24 Luty 2017, 10:53:11 »
No ja mam tylko 6/3 ale spokojnie idzie uzyskać taki napar.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #704 dnia: 24 Luty 2017, 11:14:16 »

No właśnie? Jak to jest z tymi reduktorami? Sam mam w kawiarce takowy 4/2 i powiem szczerze że jakoś na 2 nie jestem w stanie zapanować. Nawet po odmierzeniu wody (50% wody i kawy) kawa wychodzi dużo bardziej lurowata niż przy pełnym sitku . Ma to sens bo jest dużo mniejszy opór gdy jest cieńsza warstwa kawy. Może drobniejsze mielenie by wyrównało? Reduktory zmieniają grubość warstwy kawy a tak na logikę powinny średnice i wtedy para by miała tą są drogę do pokonania..

Ja bym mielił drobniej, ale nie jakoś przesadnie. Kwestia eksperymentów :)
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi