Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463748 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #660 dnia: 09 Styczeń 2017, 22:31:43 »
ech ci cykliści :)


Zdaje się, że przetestowane skoro sprzedają to rozwiązanie komercyjnie w Australii za zawrotne $15AUD.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #661 dnia: 10 Styczeń 2017, 07:58:38 »
Rewelacja :). Ale czy espresso jest rewelacyjne?
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2017, 08:03:31 wysłana przez Antonio »

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #662 dnia: 02 Luty 2017, 15:12:32 »
Mam parę pytań dotyczących kawiarki których nie rozwiał ten wątek. Posiadam kawiarkę 3tz bialetti aluminiową i do tej pory nie udało mi się uzyskać więcej niż 80 ml naparu. To jest standardowa ilość jaka wychodzi? Czy coś jest nie tak?  Druga sprawa to to ile w końcu się tej kawy sypie. Z dozą 1:12 wychodzi trochę ponad połowa sitka czyli za mało. Do pełna jest 16g zmielonej kawy. Przed chwilą z singlem zmielonym trochę drobnej niż do dripa wyszedł napar ze zbyt duża kwasowością i zdecydowanie zbyt gorzki. Po rozcienczeniu było trochę lepiej. Kawa to Gwatemala ciemno palona z coffee proficiency. Ta kawa z mlekiem jest naprawdę dobra, ale niestety nie udało mi się na razie uzyskać czarnej z której byłbym zadowolony. Co zrobić żeby wydobyć chociaż trochę słodyczy?

Offline tored Mężczyzna

  • Wiadomości: 260
  • Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #663 dnia: 02 Luty 2017, 16:56:29 »
Po 1 - sypiesz na tyle, żeby całe sitko było wypełnione, ale bez ubijania
Po 2 - u mnie pomiędzy wielkością drobin do dripa i do kawiarki jest wyraźna różnica (na wilfie ustawiałem tak, żeby był napis moc po lewej stronie widoczny)
Przemiał powinien być chyba gdzieś po środku na linii drip 250 ml - espresso, ale z tym warto eksperymentować :)

Proporcje są wysokie - ale i tak bardziej przyjazne niż w przypadku espresso ;)

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #664 dnia: 02 Luty 2017, 17:08:14 »
w temacie JAK używać kawiarki jest na forum osobny wątek, najlepiej zajrzyj właśnie tam: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3499.0

W skrócie: sito zawsze do pełna, mielenie raczej drobne, moka zalana uprzednio gorącą wodą parzy kawę w temperaturach powyżej 100'C, na którą bardziej odporne są jasno palone kawy.
Z mojego doświadczenia wynika, że zbyt mało wody przepływa wtedy, gdy kawa stawia za duży opór (za drobna, nazbyt ubita lub sporo pyłu w przemiale). Z 3tz powinieneś mieć powyżej 100ml, ale jak jest mniej to zawsze można przecież uzupełnić wodą, esencja smaku płynie zwykle na początku ekstrakcji, a pod koniec to już głównie woda.
W temacie zaparzenia słodkiej kawy najlepiej kupić po prostu świeże, "słodkie" ziarna, obrabiane metodą naturalną. Często są one droższe od innych.
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2017, 17:16:25 wysłana przez grex »

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #665 dnia: 02 Luty 2017, 18:35:54 »
Dzięki za informacje, ale tamten wątek jak i wiele innych już parę razy przeglądałem. A to że esencja wylatuje na początku to nie wiedziałem. Dzięki! Po prostu potrzebuję wiedzieć ile dokładnie w gramach mam dać kawy. Wiem, że może za dużo wymagam, ale zarówno 14g i 16g mogą być po rant sitka a to 2g różnicy. grex, w tym wątku który podałeś Shaggy_Paw pisze np. że daje 12.5g kawy, a to jest pół sitka :P Przed chwilą właśnie zrobiłem kolejną próbę:
150ml wody filtrowanej podgrzanej do 75 stopni / 15 g kawy nie odsianej
Kawa zaczęła lecieć przy 1:30, zmniejszyłem gaz jak zniknęło dno, a całość zakończyłem na 2:30 jak już leciała biała piana. Wyszło 90ml kawy, dolałem do 150 wodą. Efekt? Przyjemna kwasowość, brak czekolady wypisanej w profilu sensorycznym kawy, zbyt duża jak dla mnie gorycz,. Mielenie w zdjęciu, mam nadzieje że widać :)
Jakie parametry zmieniać? Ilość kawy? Zmielić jeszcze drobniej? Odsiać pył? Kawiarkę mam już od roku i postanowiłem, że ją w końcu ujarzmię mam nadzieję, że z waszą pomocą :D


Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #666 dnia: 02 Luty 2017, 22:13:42 »
Te 12.5g wyszło z proporcji z filmu zamieszczonego przez innego użytkownika w tym wątku, w którym to parzona była kawa w kawiarce bodajże 6tz (). Tak właściwie z proporcji wychodzi 11.4. Z kolei jeśli autor się "walnął" i nalał o 40ml wody za dużo, to wychodzi doza 13g.
Ostatnio z kolei parzyłem kawę wypełniając sitko po brzegi, lecz by uzyskać w miarę smaczny napar musiałem zmielić kilka stopni drobniej, niż do dripa 200ml, uzyskując 110-120ml kawy. Przy drobniejszym mieleniu wychodziło ~80ml (czasem mniej) cieczy która była nie do połknięcia.

Aby uzyskać więcej naparu możesz:
- zaparzyć kawę w stylu włoskim (czyli zamknąć pokrywkę i pozwolić kawie pobulgotać z 30s). (Aromaty spalenizny bardzo prawdopodobne ;) )
- użyć niższej temperatury wody
- odsiać pył lub grubiej zmielić

W tym ostatnim pkt, jeśli nie masz młynka do espresso - lepiej całego pyłu nie odsiewać, bo cząsteczki kawy będą na tyle grube, że kawa zaparzy się zbyt szybko wylatując jak z gejzera

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #667 dnia: 02 Luty 2017, 22:39:01 »
Stylu włoskiego raczej będę unikał, ale przy następnym parzeniu poeksperymentuje z niższą temperaturą i stopniem zmielenia. W sumie moim celem jest wyeliminowanie goryczki, chociaż wiem że w 100% mi się to nie uda :P Dzięki za porady. Będę się trzymał dozy 1:10 i zobaczę co z tego wyjdzie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #668 dnia: 03 Luty 2017, 00:04:49 »
Alek nie znam tych ziaren, z tego co widzę to ten przemiał dość gruby jest, spróbuj tak z połowę drobniej to zmielić i nie lać za dużo wody, ciemniejsze ziarna będą woleć krótszą ekstrakcję.  Zwróć też uwagę czy przypadkiem ogień nie wychodzi Ci poza dno kawiarki. Można przypalić w ten sposób kawę. 

Podam Ci mój najbardziej uniwersalny sposób który na ogół się sprawdza.
Ja do mojego aluminiowego gat 3cup odmierzam kawę sitkiem, nie wagą.   Nasypuję na równi z krawędzią sitka ziaren (zależnie od ziaren między 16-19 g), które potem wrzucam do młynka i mielę dość drobno coś między tym jak sklepowe mielonki a drobną solą kuchenną, każde ziarno jest trochę inne więc czasem będzie woleć trochę grubszy przemiał, a czasem drobniejszy. Do dolnego zbiorniczka nalewam gorącej wody  ok. centymetr poniżej zaworka (trochę mniej wody przy ciemniejszym paleniu trochę więcej przy jaśniejszym. Temperatura w  okolicach 70-95 stopni im ciemniej palona kawa tym chłodniejsza woda).  Zmieloną kawę nasypuję do sitka trzymanego w ręce i rozprowadzam palcem (góra, dół, lewo, prawo i dookoła. Po takiej Operacji kawa w sitku jest po brzegach minimalnie poniżej rantu, z lekką górką na środku. Z takiego przepisu do filiżanki trafia około 70-80g smakowitego, intensywnego naparu. Jeśli wolisz mniej skoncentrowane to możesz rozcieńczyć.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2017, 00:47:14 wysłana przez krystians »

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #669 dnia: 03 Luty 2017, 18:19:01 »
Dzięki krystians za wszystkie rady. Na razie nie mam jak sprawdzić twojego przepisu, ale jak wrócę do domu za parę dni to wszystko posprawdzam i niedługo się odezwę z informacjami jak poszło :)
A tak w ogóle to jaką najlepszą kawę piliście zaparzoną w kawiarce? 

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #670 dnia: 03 Luty 2017, 18:49:17 »
To zależy co się lubi, trudno orzec jednoznacznie bo tyle jest pięknych kaw, a każdego dnia smakują trochę inaczej i ma się też ochotę na coś innego. Generalnie mi najbardziej smakują w kawiarce kawy z Gwatemali, Kolumbii, Hondurasu.

Offline Coil Mężczyzna

  • Wiadomości: 203
  • Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: BB005, F83E
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #671 dnia: 03 Luty 2017, 20:46:28 »
Ja z kolei do kawiarki lubię grubo (jak do dripa ewentualnie minimalnie drobniej) i do tego ubijam. Dodatkowo na górną część idzie filtr od Aeropresu i to wszystko kisi się na w miarę małym ogniu. Efekt jest dla mnie rewelacyjny, nawet Kenie, które w moce wychodziły mi kwaśne i mało ciekawe zrobione w ten sposób są słodkie, owocowe i po prostu bardzo smaczne  kawka

Offline Robert

  • Wiadomości: 81
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #672 dnia: 03 Luty 2017, 20:48:10 »
Generalnie mi najbardziej smakują w kawiarce kawy z Gwatemali, Kolumbii, Hondurasu.

No to na próbę zamówiłem Gwatemalę, zobaczymy co z tego wyjdzie :-)

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #673 dnia: 03 Luty 2017, 21:06:32 »
Nie mam filtrów do Aeropressu, myślicie że wycięte filtry hario też się sprawdzą? :P

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #674 dnia: 04 Luty 2017, 11:14:11 »
Alek myślę, że dowolny filtr może być. Jeśli chodzi o strukturę to chyba bardziej zbliżone będą te holenderskie filtry hario z uszkiem, które dostaje się czasem w zestawie.

Zaintrygował mnie Twój przepis Coil, sam też go spróbuję.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi