Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463737 razy)

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #555 dnia: 14 Sierpień 2016, 20:29:35 »
No to znaczy,  że prawdziwego espresso jeszcze nie piłem i wszystko przede mną ☺

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #556 dnia: 02 Wrzesień 2016, 12:39:17 »
Potrzebuję kupić Bialetti do której wejdzie 30-35g kawy. Jaki to będzie rozmiar? 4 filiżanki według ich nazewnictwa?

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #557 dnia: 02 Wrzesień 2016, 12:50:29 »
Napar z kawiarki zdecydowanie odbiega od espresso, ale nie zmienia to faktu, że z odpowiednimi ziarnami bardzo mi smakuje zarówno solo jak i z mlekiem. Warunek, kawa wypalona w okolicach full city i dbałość o równe i pełne wypełnienie sitka.
W jakich proporcjach kawa/mleko przygotowujesz napar ala cappuccino (~150ml)?

Potrzebuję kupić Bialetti do której wejdzie 30-35g kawy. Jaki to będzie rozmiar? 4 filiżanki według ich nazewnictwa?
Do trójki wchodzi 15-18g kawy wiec dla 30-35g zapewne odpowiedni będzie prawdopodobnie rozmiar 6tz

Offline tored Mężczyzna

  • Wiadomości: 260
  • Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #558 dnia: 02 Wrzesień 2016, 12:51:24 »
Ja do mojego GATa na 6 filiżanek wrzucalem 32g :)
Ale niech ktoś to jeszcze potwierdzi

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #559 dnia: 02 Wrzesień 2016, 12:58:35 »
Mam w domu Venus na 2 i tam wchodzi około 16g... Przy nasypaniu całkowicie do pełna i ścięciu (bez ubijania).

Offline byrzydal Mężczyzna

  • Wiadomości: 163
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #560 dnia: 02 Wrzesień 2016, 19:28:56 »
Moja Bialetti Moka 3tz przyjmuje zwykle około 18g, więc też obstawiam 6-tkę

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #561 dnia: 03 Październik 2016, 15:00:52 »
kaw1.jpgkaw0.jpgkaw2.jpgkaw3.jpgkaw4.jpg

Witam. Postanowiłem wrzucić kilka zdjęć z mojej zabawy z kawą w kawiarce. W czarnej filiżance kawa zaparzona sposobem z wyciętym filtrem od przelewowego. Pojawia się wtedy coś na wzór lekkiej pianki. W białej filiżance kawa bez filtra. Mielenie w obu sposobach na najdrobniejszym ustawieniu w młynku Concept (odpowiednik Wilfy Svart WSCG). Kawę wsypuję z lekkim ostukaniem i ubiciem. Ciastko wychodzi mega suche. A kawa wychodzi moim zdaniem bardzo dobra jak na tę metodę. Aha, gdy zaczyna gwałtowniej przelewać zawartość wlewam szybko do filiżanki.

Dzięki za rady z tego posta i życzę smacznego :)

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #562 dnia: 03 Październik 2016, 15:01:54 »
kurcze, sorry za gigantyczne zdjęcia :/ nie wiem jak to zmniejszyć :/

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #563 dnia: 03 Październik 2016, 15:03:06 »
Dobre zdjęcia - przynajmniej wszystko widać  :ok:
LMWDP #469

Offline intersekt Mężczyzna

  • Wiadomości: 374
    • Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #564 dnia: 03 Październik 2016, 15:29:12 »
kurcze, sorry za gigantyczne zdjęcia :/ nie wiem jak to zmniejszyć :/

Za przedmówcą, zdjęcia są ok.

A odnośnie kawiarki, to po wyglądzie ciastka widać, że ekstrakcja przebiegała dobrze. Ciastko - tak jak u Ciebie - powinno być suche, trwałe i z małym wybrzuszeniem. Kawiarka to wdzięczne urządzenie. Z odrobiną serca i dobrymi ziarnami odwdzięcza się pyszną kawą ;)
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #565 dnia: 03 Październik 2016, 17:16:54 »
Na wyposażeniu apartamentu w Toskanii miałem mokę – taką klasyczną, aluminiową – prawdopodobnie szóstkę (wnioskuję po wielkości względem mojej trójki). Sprzęt był czyściutki choć bez śladów szorowania, z prawie nową bezbarwną (silikon?) uszczelką ale najlepsze było sitko. Uwypuklone do góry praktycznie opierało się o ten odwrócony lejek którym ekstrakt wędruje do górnego zbiornika. Po ekstrakcji ciastko było rozpulchnione i wypukłe, pewnie z powodu zwiększonej przestrzeni między sitkami. Mimo to kawa bez problemu wychodziła znakomita, Konga i Sonora-Jimenez nie są łatwe do zepsucia.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #566 dnia: 09 Listopad 2016, 14:00:10 »
bawię się ostatnio trochę więcej kawiarką (stalowa, 2 cup). Używając nieco mniejszej ilości wody i dość drobnego przemiału napar wychodzi słodkawy, intensywny, przy tej samej dozie kawy jest go mimo wszystko 3x więcej niż w espresso, także jest się czego napić.

Jeśli ktoś lubi czarną to nie wiem czy takie maleństwo nie jest fajniejsze od ekspresu :)
« Ostatnia zmiana: 09 Listopad 2016, 14:15:57 wysłana przez grex »

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #567 dnia: 09 Listopad 2016, 18:10:47 »
Nie chcę się czepiać, ale coś jest pomylone.

Kawiarka 2 cup czy 2 cups (500 vs 60/70ml).
Espresso +/- 25 ml x 3.... =/= tego co powyżej

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #568 dnia: 09 Listopad 2016, 20:13:58 »
Cupsy w kawiarnie możesz rozumieć dwojako:
1. Jako pojemność dolnego zbiorniczka (1 cups = ~50ml wody)
2. Jako ilość otrzymanego naparu (zależnie od kilku zmiennych 1 cups - 20-35ml)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #569 dnia: 10 Listopad 2016, 07:34:51 »
3. jako jednostka miary, w tym przypadku płynu, oznaczająca 1 cup = 250 ml

ale jak to się ma do mojej uwagi o pomyleniu?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi