Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463708 razy)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #510 dnia: 10 Maj 2016, 12:44:53 »
Spróbuj trochę grubiej zmielić, tu może leżeć przyczyna, choć w tym wypadku powinien raczej zadziałać zaworek bezpieczeństwa, no i nie lej więcej wody niż do połowy wysokości zaworu. Ja też mam bialettti (inny, mniejszy model), i spisuje się znakomicie.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #511 dnia: 10 Maj 2016, 13:13:03 »
Za słabo skręcasz. Niemożliwe, żeby poprawnie skręcona puszczała na całym obwodzie. Mam ten sam model- Kitty 6tz

Offline terez

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Bialetti Kittty
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #512 dnia: 10 Maj 2016, 13:18:45 »
Wodę wlewam zawsze poniżej zaworka. Co do skręcania to wg. mnie robię to bardzo mocno a nie jestem wątłym facetem ;)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #513 dnia: 10 Maj 2016, 13:21:47 »
Wodę wlewam zawsze poniżej zaworka. Co do skręcania to wg. mnie robię to bardzo mocno a nie jestem wątłym facetem ;)
Czyżbyś trafił drugi raz pod rząd bubel ???

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #514 dnia: 10 Maj 2016, 13:24:50 »
Hmm, no to nie wiem bo do tego wcale nie potrzeba dużej siły. Zakładając że jest tam uszczelka to nie powinno być problemu. Może za drobno mielisz ? Choć wtedy powinien działać zaworek bezpieczeństwa. Albo sprzedawca ma jakiś 3 gatunek  :Bicz:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #515 dnia: 10 Maj 2016, 18:00:38 »
Mielenie nie ma znaczenia. Ja raz daje pod drip a raz pod espresso.

Offline Paweł86 Mężczyzna

  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #516 dnia: 10 Maj 2016, 19:49:03 »
Potwierdzam doświadczenia Manfreda - czasami moja żona nie chce się bawić młynkiem i nie zmienia ustawień z espresso, mamy też bialetti na 6 filiżanek i najwyżej więcej pary idzie przez zaworek (abstrahując od walorów tak zrobionej kawy). Bardzo dziwna sytuacja

Offline Svetherus

  • Wiadomości: 24
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #517 dnia: 18 Maj 2016, 17:13:43 »
Trzy pytanka.

1) Czy jakość kawiarki ma znaczenie? Czy kawiarka za 30zł będzie robiła (po przegotowaniu kilkukrotnym) gorszą kawę niż Bialetti?
2) Czy osad kawowy wewnątrz górnego zbiorniczka da się wymyć idealnie do czysta? Generalnie we włoszech wynajmując mieszkanie podstawowym (czasem jedynym :P ) wyposażeniem jest właśnie kawiarka, ale jej stan bywa różny - stąd pytanie :)
3) Kawiarka elektryczna - ktoś ma, jakąś fajną poleci?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #518 dnia: 18 Maj 2016, 20:20:11 »
Tanie kawiarki to przede wszystkim niewiadoma i brak części zamiennych. Ryzyko na własną odpowiedzialność (z malowaniem kuchni i zdrowiem włącznie), ale oczywiście może się trafić, że wszystko będzie ok.
Drogie kawiarki to kwestia 100-200zł więc może nie warto oszczędzać tych kilku paczek kawy? ;)

Jeśli chodzi o aluminiowe, to chyba nawet lepiej jak się pokryje kawową patyną (szybko przelać po zaparzeniu) niż codziennie czuć metaliczny aromat w kawie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #519 dnia: 18 Maj 2016, 20:57:21 »
@Svetherus
Wszystko ma znaczenie. Ja miałem taką tanią stalową i nie byłem zadowolony z uzyskiwanego naparu. Dobre kawiarki w sklepach udzielających się na forum przy promocji można dostać w okolicach  70 - 100 zł. Myślę że warto wydać takie pieniądze na sprzęt, który będzie działał jak należy. Do tego jak wspomniał Donkiszot masz części zamienne łatwo dostępne i tanie.  Potrzebny jest też dobry młynek i dobra kawa. Powiem szczerze, że ostatnio zdziwiłem się jak duży wpływ ma przemiał na rezultat z kawiarki. Myślę że to kwestia ciśnienia, im wyższe tym bardziej ma znaczenie przemiał.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #520 dnia: 18 Maj 2016, 21:19:48 »
E tam, przemiał zawsze ma znaczenie. ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #521 dnia: 18 Maj 2016, 23:02:52 »
no zawsze ma ale nie zawsze aż tak.  Przy wyższych ciśnieniach wszystko jest bardziej podkreślone i łatwiej coś zepsuć.  Ostatnio tak testowałem z grubościami przemiału na tej samej kawie, przy zejściu o jeden klik na quito ze smacznego naparu zrobił się nieokiełznany kwas.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #522 dnia: 18 Maj 2016, 23:11:27 »
Ale mówisz o precyzji ustawień, to trochę obok. ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #523 dnia: 18 Maj 2016, 23:32:12 »
Nie wiem czy obok, chodzi o zmianę chyba jedynego parametru przemiału, na który mamy wpływ czyli grubości. Jeden stopień aż takiej różnicy nie robi w przelewach. Sprzeciwiam się też pojawiającym się opiniom, że to czy zmielona kawa pod espresso, czy pod dripa, nie robi różnicy. Dużo mniejsza różnica daje zmianę w tym przypadku ze smacznego naparu do niepijalnego
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2016, 23:34:59 wysłana przez krystians »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #524 dnia: 19 Maj 2016, 00:20:54 »
Trochę obok tego co miałem na myśli ;) Mianowicie, że jakość przemiału ma zawsze znaczenie, niezależnie od tego czy potrzebujemy drobno, czy grubo.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi