Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463824 razy)

Offline Wojtek Mężczyzna

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: V60, Kalita
  • Młynek: Tiamo Slim
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #480 dnia: 29 Listopad 2015, 11:00:20 »
Potrzebuje porady. Nie potrafię sobie poradzić z kawiarką.

Problemem jest brak naparu.
Nie zależnie od tego jak zmielę kawę, czy grubo czy drobno, czy wleję ciepłą czy zimną wodę, czy postawię na mały czy duży palnik, kawy brak. Jedyne co otrzymuje to spaloną kawę i świszczący zawór bezpieczeństwa  :o

Pewnie kawiarka do  222 , no-name jakiś. Ale ludzie jakoś coś otrzymują z takich wynalazków  :hihihi:

Offline mariuszdbki Mężczyzna

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #481 dnia: 29 Listopad 2015, 11:06:21 »
Wygląda to na jedną z dwóch możliwości:
1. zaworek bezpieczeństwa otwiera się przy zbyt niskim ciśnieniu i owo ciśnienie zamiast wypchnąć wodę przez kawę idzie "w gwizdek",
2. masz gdzieś zator (albo ten dolny lejek do którego sypiesz kawę, albo ten górny odwrócony lejek przez który kawa wypływa).

Jeśli po rozebraniu na części i przejrzeniu potrafisz wyeliminować możliwość nr 2 to zostaje tylko felerny zaworek bezpieczeństwa.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #482 dnia: 29 Listopad 2015, 11:16:59 »
Uszczelka jest na swoim miejscu?

Offline Wojtek Mężczyzna

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: V60, Kalita
  • Młynek: Tiamo Slim
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #483 dnia: 29 Listopad 2015, 11:36:57 »
Rozebrałem kawiarkę i niby wszystko jest ok. Sitka, lejki puste, nic tam nie zamieszkało. Uszczelka też na miejscu.

Puściłem dwa razy samą wodę. Przechodzi normalnie i jest czysta więc kawowy zator wykluczony.

Znaczy się na złom z nią?

Chytry dwa razy traci  :ups:


Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #484 dnia: 29 Listopad 2015, 11:47:33 »
Jeżeli woda przechodzi, to i kawa powinna. Na złomowanie jeszcze nie pora. Wodę lejesz pod zaworek?

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #485 dnia: 29 Listopad 2015, 11:51:43 »
Może sróbuj jeszcze grubiej zmielić.

Offline Wojtek Mężczyzna

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: V60, Kalita
  • Młynek: Tiamo Slim
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #486 dnia: 29 Listopad 2015, 11:54:21 »
Tak, woda pod zaworkiem. Nie nachodzi na niego.

Pafcio, spróbuje jeszcze kilka razy  kawka

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #487 dnia: 29 Listopad 2015, 12:13:40 »
Kawa nasypana luźno, bez ubicia?

Offline Wojtek Mężczyzna

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: V60, Kalita
  • Młynek: Tiamo Slim
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #488 dnia: 29 Listopad 2015, 15:34:11 »
Wszystko robię zgodnie ze sztuką - kawa luźno, nie ubijana.

Zaraz zrobię do niej podejście.

Jestem mocno zdziwiony, bo na YT widziałem różne szkoły (ubita mielonka z marketu) i zawsze coś wychodziło.

Offline mozzarella

  • Wiadomości: 5
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #489 dnia: 29 Listopad 2015, 16:08:55 »
Wszystko robię zgodnie ze sztuką - kawa luźno, nie ubijana.

Zaraz zrobię do niej podejście.

Jestem mocno zdziwiony, bo na YT widziałem różne szkoły (ubita mielonka z marketu) i zawsze coś wychodziło.

A sama woda przechodzi, bez wsypanej kawy jak postawisz na palnik? Czy tylko jak jest rozkęcona pod kranem?
Finalnie jeśli zawór felerny to bym wyrzucił, szkoda ryzykować zdrowia dla kilkudziesięciu złotych.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2015, 16:11:00 wysłana przez mozzarella »

Offline Wojtek Mężczyzna

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: V60, Kalita
  • Młynek: Tiamo Slim
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #490 dnia: 12 Grudzień 2015, 18:28:31 »
Dziękuję za wszystkie rady i przepraszam za przerwę.

A sama woda przechodzi, bez wsypanej kawy jak postawisz na palnik?

Tak.


Udało mi się uzyskać jakiś napar. Musiałem jednak grubo zmielić kawę, a z tego co mi wiadomo, powinno być raczej drobno.

Offline Gregorio Mężczyzna

    • Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 410
    • Palarnia kawy Gregorio
  • Ekspres: La Pavoni Cellini, Melita
  • Młynek: Macap
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #491 dnia: 12 Grudzień 2015, 18:48:58 »
Do kawiarki powinna być raczej grubo zmielona kawa, sypiesz pełny zbiorniczek z lekkim "pagórkiem" i dokręcasz i powinno być ok, jak zaczyna lecieć kawa, można wyłączyć grzanie, powinno być wystarczające ciśnienie, żeby wyszła cała woda - napar.
Sklep, Palarnia Kawy Gregorio... www.kawagregorio.pl

bartosz

  • Gość
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #492 dnia: 26 Grudzień 2015, 14:00:34 »
Od zawsze mnie to zastanawia- jakie jest idealne mielenie do kawiarki? Inne mielenie powinno być chyba do Brikki, inne do standardowej Moki?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #493 dnia: 26 Grudzień 2015, 14:04:30 »
Jak grubo zmielisz plus gorąca woda nie zdążysz podpalić gazu a kawa już będzie wylatana ;-) Trzeba robić eksperymenty. Ja nawet miele jak jak pod espresso plus filtr aero. Z tym, że ja  pije napar tylko z mlekiem. Dla mnie to owszem krok ale siedmiomilowy do espresso. Natomiast z mlekiem bajka mniam mniam. Dziś zrobiłem np Etiopię a potem zrobiłem  na czczo 14,47 km w błotku i lodzie. :-)

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #494 dnia: 26 Grudzień 2015, 14:10:59 »
Dla mnie istotny jest czas zaparzania w kawiarce i sposób wypływu gotowego naparu. Jeśli napar wypływa równo, nie gwałtownie i mieści się w ok 2 minutach max w mojej 3ce a końcówka jest spokojna i bez "wyrzutu" wody to zakładam, że przemiał jest właściwy. Przy zmianie ziaren zawsze uważniej przyglądam się temu, jak kawa się zaparza, wiem, czy korygować młynek.
Ostatnio u znajomego piłam kawę, którą on mi zaparzał - klasyczna Bialetti. Narzekał, że kawa "wylatuje" szybko i jest słaba (fakt lurka była). Zajrzałam to fusów po zaparzaniu i był właściwie gruz. Ma na stanie też przelewowca, więc zapytałam, czy koryguje przemiał - olśniło go, że zapomniał. Także za grubo też być nie może.
Nie muszę chyba mówić, co się dzieje przy drobnym przemiale i ubijaniu... ;)
@ manfred - ile zaparza się drobno - mielona plus filtr? Mam ochotę spróbować, choć nie wiem, czy mój młynek podoła. Ostatnio mam mocno "zamulony" napar i zaczyna mi to przeszkadzać. Młynek czyszczę bardzo regularnie a jednak pył jest.  :-\
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2015, 14:13:58 wysłana przez Olak »
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi