Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463701 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #465 dnia: 20 Listopad 2015, 21:55:44 »
To chyba też raczej nie.
Co raczej nie?

Zmierzę czas wieczorem
Zmierz czas ogólny, czas do początku ekstrakcji i czas ekstrakcji, albo w sumie dwa z tych trzech wystarczą ;)
Ostatnie zdanie postu, powyżej mojego postu.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline adept_c

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Brikka
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #466 dnia: 20 Listopad 2015, 23:17:03 »
Dobra Panowie, nie będę już więcej marudził. Taki jest widocznie urok kawiarki i trzeba się z tym pogodzić.
Dzięki wszystkim za pomoc, jak będę zamawiał nowe mieszanki to może wezmę też coś jaśniejszego jak radził @mathu ;)

Kawiarka + spienione mleko to super połączenie i będę się tego trzymał do czasu zakupu ekspresu z prawdziwego zdarzenia.

Pozdrawiam  :kawa: :kawa: :kawa:
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2015, 23:19:38 wysłana przez adept_c »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #467 dnia: 20 Listopad 2015, 23:35:29 »
Ostatnie zdanie postu, powyżej mojego postu.
W takim razie absolutnie się nie zgodzę. Piłem z phina o wiele bardziej gęste i kleiste napary niż niejedno espresso na miescie. Tym bardziej, że proporcje kawa/woda są dowolne.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #468 dnia: 21 Listopad 2015, 11:29:12 »
Co to jest "espresso na mieście", albo piłeś bardziej gęste niż espresso albo nie.
Espresso na mieście, to mi się z jakimiś popłuczynami kojarzy.

No ale jak przemiał pod espresso, te 14g, przelejesz przez nie 60ml, to chyba kawa już dawno zimna będzie....
Nie licząc już, ile czasu to zajmie....

Aż z ciekawości spróbuje jutro.

Niemniej jednak, nie wydaje mi się, żeby do phina można było tak drobno mielić, takie długie ekstrakcje są możliwe ale temperatura naparu drastycznie spadnie.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2015, 11:38:51 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #469 dnia: 21 Listopad 2015, 14:46:51 »
Spadnie, owszem, to główna wada tych czasowych przecieków. Osobiście bronie się kąpielą wodną. Można też zastosować dobrze rozgrzane szklaneczki z podwójnymi ściankami.

Lepiej wypić smaczną chłodną kawę niż niesmaczny wrzątek.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #470 dnia: 21 Listopad 2015, 18:09:43 »
A czemu twierdzisz, że ekstrakcje z grubszych przemiałów niż espresso, są niesmaczne?

Naprawdę lubisz chłodną kawę?
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #471 dnia: 21 Listopad 2015, 18:17:39 »
Nigdy w życiu tak nie powiedziałem. Nawet nie mówiłem o przemiale do espresso, tylko o esencjonalności espresso. Przemiałem celuje w 10-15min. w przypadku tych espresso podobnych naparów.
Jestem fanem phina w każdej postaci, właśnie za jego uniwersalność w prostocie i  w cenie. Ciężko zepsuć kawę, można naparzyć małą i niezwykle esencjonalną i można dużą, w klasycznych proporcjach 6g/100ml.

Czy lubię chłodną? Nie lubię gorącej, bo można się sparzyć. Potem każda temperatura ma w sobie coś. Lubię ciepłą, lubię chłodną, lubię zimną. Nie lubię odstanej zimnej. Wolę esencjonalną, chłodniejszą z phina (jak pisałem wcześniej, bronie się przed tym stawiając wszystko w micie wrzątku) niż gorącą, z kawiarki. Kawiarka, jak na razie, nigdy mnie nie zachwyciła, a już na pewno nie esencjonalnością.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #472 dnia: 21 Listopad 2015, 18:56:17 »

Aż z ciekawości spróbuje jutro.

Niemniej jednak, nie wydaje mi się, żeby do phina można było tak drobno mielić, takie długie ekstrakcje są możliwe ale temperatura naparu drastycznie spadnie.

Moje doświadczenia są takie, że stosowałem nawet przemiał espresso. Nie pamiętam tylko jaką dozę.
Pamiętam czasy, 10,15, 20 minut. Napar nie był gorący, ale też nie zimny o dziwo przy 10-15 minutach.
Oczywiście szklanka, filiżanka nagrzane i postawione na drewnie.
Jeśli chodzi o napar wrażenia nawet jak z ristretto.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #473 dnia: 22 Listopad 2015, 08:55:42 »
No to muszę spróbować.

Wezmę 28g kawy z młynka do espresso i zobaczę, co z tego wyjdzie.

Edycja:
Zrobiłem tak jak napisałem.
130ml naparu z 28g mielonki pod espresso.
Dobre 20min to się robiło ale wyszło całkiem smaczne.
Phina przelałem wcześniej wrzątkiem a filiżankę mocno nagrzałem w mikrofali.
Kawa wyszła dość ciepła po tych 20min.
Smak, podobny do espresso w sumie, tylko bez pianki, za to bardziej aksamitny.
Spróbuje teraz taką samą porcję i w takich samych proporcjach zrobić w kawiarce.

Co prawda w kawiarce sitko należy wypełniać kawą a wody lać pod zaworek ale intensywność smaku, również można regulować, przez stopień zmielenia a ilość naparu  można zredukować, po prostu przerywając wcześniej ekstrakcję.

Jak widać w kawiarce też mamy możliwość zmian proporcji, woda-kawa i stopnia zmielenia kawy.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2015, 10:08:19 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #474 dnia: 22 Listopad 2015, 16:44:50 »
I co robiłes? Ja bym jeszcze poszedł dalej i położył filtr od aero. Dopiero w sobote za tydzień sprawdzę ten sposób.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #475 dnia: 22 Listopad 2015, 17:13:16 »
Sposób jest dobry, tylko też spowalnia całość, trzeba to wziąć pod uwagę. No i oleistość spadnie, ale klarowność wzrośnie -- coś za coś.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #476 dnia: 22 Listopad 2015, 19:59:45 »
I co robiłes? Ja bym jeszcze poszedł dalej i położył filtr od aero. Dopiero w sobote za tydzień sprawdzę ten sposób.
W kawiarce jeszcze nie.
Żona capu chciała, to po południu ekspres był w użyciu.
Licząc na pojedyncze espresso, to 12 kaw już dziś wypilem a to jeszcze nie koniec, bo pracuję w nocy, to jeszcze frenchpress ze 30g pójdzie :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #477 dnia: 23 Listopad 2015, 18:27:47 »
Dziś zrobiłem próbę na kawiarce. Tak samo 130ml z 28g kawy do espresso w kawiarce na 6 filiżanek.
Równie bogaty, esencjonalny napar i do tego w wyższej temperaturze.

Obie metody dały dobry i podobny rezultat (z wyjątkiem temperatury) ale nie była to rażąca różnica.
Nie faworyzował bym żadnej z nich.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #478 dnia: 23 Listopad 2015, 18:55:12 »
:szampan: Jedno porównanie daje więcej odpowiedzi niż 1000 debat.

Już się nie mogę doczekać aż dorwę w końcu palnik gazowy i zacznę eksperymentować z kawiarką. Może w końcu i mnie się uda coś sensownego naparzyć.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #479 dnia: 23 Listopad 2015, 20:14:48 »
Dodam jeszcze, że pierwszy raz próbowałem, tak drobno zmielonej kawy z powyższych sprzętów.
Nie sadziłem, że dadzą radę z kawą mieloną pod espresso.
Jak widać dały radę i to całkiem dobrze.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi