Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463616 razy)

Offline harkie

  • Wiadomości: 149
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #255 dnia: 02 Luty 2015, 23:53:23 »
No to zostawiam tak jak jest.
Dzięki za pomoc.

Mam głęboką nadzieję, że to jakaś pomoc, nie zaś ględzenie dyrdymałów. ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #256 dnia: 07 Marzec 2015, 16:53:48 »
Nie ze wszystkim się zgadzam, ale ze znakomitą większością tak, dlatego wrzucam. Wszystko o kawiarkach w jednym filmie:


Przede wszystkim, jeśli Maciek rzeczywiście to wszystko posprawdzał na miliony sposobów, to gratulacje, ogrom pracy! :brawo:

Podsumowanie jest na tyle konkretne, że można by je do pierwszego postu wrzucić (gdyby taki zamiar się pojawił, proszę dać znać, postaram się wyciągnąć dane z filmu na tekst, na wypadek gdyby ktoś nie miał 15 minut lub gdyby film się zapodział).

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #257 dnia: 07 Marzec 2015, 16:56:17 »
Myślałem że będziesz konkurs nie ma, myślałem że na końcu będzie jakiś link nie ma, myślałem że będzie film nie ma . Ogólnie indyk myśli o niedzieli. 

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #258 dnia: 07 Marzec 2015, 16:59:30 »
Jakiego linku nie ma? i jakiego filmu nie ma?


Edit:
A, chyba już wiem. Jeśli tak, to nie do mnie, to do Maćka.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #259 dnia: 07 Marzec 2015, 17:03:04 »
Przecież jest film :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #260 dnia: 07 Marzec 2015, 17:12:26 »
Przecież jest film

Tia jest. I co z tego. Ja jednak jestem zwolennikiem poradnika filmowego. Czyli zbieram wszystkie porady i tworzę wzorcowy film no ale cóż.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #261 dnia: 07 Marzec 2015, 17:23:29 »
Znaczy jest nisza. Można się wykazać.

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #262 dnia: 08 Marzec 2015, 11:08:30 »
manfred to dla Ciebie, bo chciałeś.

Za fejsbukiem: "specjalnie na Dzień Kobiet.":




Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #263 dnia: 08 Marzec 2015, 11:25:25 »
Chciałbym się odnieść do filmu Maćka.

1. W domu parzę kawę w aluminiowej kawiarce Bialetti, więc fajnie jest usłyszeć że są one najlepsze ;). Ja na swoją nie narzekam .

2. Słyszałem od wielu osób że kawiarkę najlepiej jest ustawiać na gazie. Potwierdza to Maciek . Ja używam kuchenki elektrycznej, i jestem zadowolony, nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń. Ustawiam na 3 – kę , jak tylko pojawia się wypływająca kawa zmniejszam do 0. Ekstrakcja jest powolna i stabilna.

3. W filmie jest wspomniane że uszczelkę trzeba wymieniać regularnie..no ale zabrakło konkretnej podpowiedzi co jaki czas? Tego np. nie wiem.
 
4. Wycieranie kawiarki po umyciu do sucha- nie widzę takiej potrzeby , używam swojej od 4 miesięcy praktycznie codziennie i nie widzę żadnych białych kropek w moim naczyniu

5. Do kawiarki wlewam zimną wodę, czas zaparzenia od postawienia na kuchence wynosi ok 5 minut. Nic mi się nie przypala, kawa jest smaczna. Moje próby z gorącą wodą nie potwierdziły tego że jest ważny element przy parzeniu kawy w kawiarce. Wręcz przeciwnie, woda gorąca= szybsza, gwałtowniejsza ekstrakcja, nierówna, trudniej wyczuć moment  zdjęcia kawiarki

6. Testowałem filtry od aeropresu w kawiarce.  Kawa rzeczywiście jest bez jakiegokolwiek osadu ale jak dla mnie używanie filtrów trochę jednak wpływa na smak kawy, która jest przefiltrowana i to się da wyczuć.

7. Espresso z kawiarki ?- tutaj się zgodzę, to niesamowite jak bardzo espresso- podobny jest  napar z kawiarki. Po za tym to jest mój podstawowy krok do pysznej kawy z kawiarki. Nigdy nie zaparzam w kawiarce więcej niż ok. 50 ml naparu. Jak mam ochotę na mocniejszą kawę to dolewam mniej wody, jak chcę słabszą to trochę więcej.

8. Maciek sugeruje aby przerywać ekstrakcję w momencie gdy kawa zaczyna się robić nieco jaśniejsza. Moim zdaniem jeszcze wcześniej trzeba to robić.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #264 dnia: 08 Marzec 2015, 11:41:02 »
manfred to dla Ciebie, bo chciałeś

Ja niestety nie przekonam się do tego rodzaju parzenia kawy. Mi po prostu nie smakuje kawa z tego ustrojstwa. Może kiedyś a póki co lepsze efekty i powtarzalne daje mi drip.

Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #265 dnia: 08 Marzec 2015, 11:45:32 »
I jeszcze jedna kwestia, która została poruszona w filmiku zamieszczonym dzisiaj przez Szachowca. Studzenie kawiarki zimną wodą w celu przerwania ekstrakcji. Moim zdanie kompletnie bez sensu.  :nienie:. Przecież kawiarka nie ostudzi się błyskawicznie, a ekstrakcja będzie trwała jeszcze kilka sekund i przez te kilka sekund dużo niedobrego wypłynie do kawy ( biała piana). Moim zdaniem wystarczy bardzo szybko zdjąć z gazu i przelać od razu do filiżanki zamiast oblewać zimną wodą, wsatwiać do garnka czy przykładać mokrą ścierke

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #266 dnia: 08 Marzec 2015, 11:47:19 »
I takie postępowanie prowadzi do rozhartowania naczynia np z nierdzewki.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #267 dnia: 08 Marzec 2015, 12:20:05 »
Chciałbym się odnieść do filmu Maćka.
W zasadzie wszystkie różnice wynikają z czasu. Tobie lepiej wychodzi powolna stabilna ekstrakcja, dlatego udaje się na płytce (która bardzo wolno stygnie), dlatego też przerywasz jeszcze wcześniej i dlatego zdążysz przelać zanim wypłynie gorsza część naparu.
Maciek zaproponował szybkie ekstrakcje.


Co do filtrów, oczywiście że tak. Już sama nieobecność pyłu jest częścią odczuć smakowych.



Jedno jest pewne. I widać to zarówno po obu filmach jak i po całym naszym wątku. Można tanio i smacznie, można znacznie drożej. Niezależnie od kosztów potrzeba konkretnej wiedzy!

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #268 dnia: 08 Marzec 2015, 22:40:05 »
I takie postępowanie prowadzi do rozhartowania naczynia np z nierdzewki.
A jaka jest temperatura hartowania i rozhartowania stali nierdzewnej?  Metalurgiem nie jestem ale nie są to okolice 350C minimum?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #269 dnia: 08 Marzec 2015, 22:41:41 »
Metalurgiem nie jestem ale nie są to okolice 350C minimum?
No to jesteś czy nie jesteś ;-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi