Shonsu to co opisałeś wygląda mi na za dużą moc palnika co przełożyło się na gwałtowną ekstrakcję. Opiszę swój sposób parzenia, może coś z tego Ci się przyda.
Według mnie są trzy najważniejsze zmienne: grubość mielenia, ilość kawy i moc palnika.
Przy mieleniu używam trzech dolnych zakresów swojej wilfy, w zależności od kawy i intensywności jaką chcę uzyskać, generalnie każda nowa paczka kawy przechodzi u mnie przez te trzy stopnie mielenia żeby trafić w ten który mi odpowiada (wyższe po kilku testach odpadły całkowicie). Tak jak już kilka osób w tym wątku wspomniało, mieli się trochę grubiej niż do espresso (zresztą tak drobne mielenie na moim młynku mi nie grozi
).
Ilość kawy najprościej odmierzyć nasypując do sitka ziarenek z małą górką. Po zmieleniu też powinna wyjść górka nad krawędź sitka. Delikatnie potrząsam sitkiem na boki żeby się trochę wyrównało/ułożyło a nadmiar zgarniam (zbieram w słoik na zalewajkę dla teściowej
) nożem lub łyżką żeby została płaska powierzchnia, równo z krawędzią sitka. Kawy w sitku nie ubijam i nie uklepuję.
Wodę do kawiarki mocno podgrzewam ale nie gotuję. Na oko jak już zaczyna szumieć w czajniku i parować to wyłączam. Jest na tyle gorąca, że całość skręcam przez ściereczkę.
Posiadam kuchenkę gazową, myślę że ogólne zasady parzenia można bez problemu przenieść na indukcję. Palnik ustawiam na połowę mocy, kiedy zacznie wypływać kawa zmniejszam prawie na minimum (kawa wypływa powoli i spokojnie). Palnik wyłączam kiedy poziom kawy jest około 0,5cm poniżej maksimum jaki można uzyskać i czekam na koniec ekstrakcji. W momencie pojawienia się piany kawiarkę schładzam w miseczce z zimną wodą.
Jak na razie dzięki kawiarce udało mi się wyciągnąć z kaw o danych profilach nutki migdałowe, suszone owoce, gorzką czekoladę i różne stopnie słodkości.
Generalnie kiedyś przeczytałem cały ten wątek, zabrałem się za kawiarkę z przekonaniem, że już wiem wszystko, zrobiłem kawę, spróbowałem i okazało się, że teoria z praktyką ma niewiele wspólnego.
Tak że tego... życzę udanych eksperymentów z kawiarką