Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463714 razy)

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #765 dnia: 07 Maj 2017, 11:18:13 »
Czyli nie czekacie do końca?

Jak zacznie płynąć jaśniejszy napar to chłodzicie kawiarkę?

Muszę spróbować. Na razie cudowałem z ciepłą wodą i wielkością ognia :-)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #766 dnia: 07 Maj 2017, 11:31:33 »
Dziś sprawdziłem i zmieliłem nieco drobniej, jak pod espresso i Bialetti też nie pluła, więc pewnie kwestia młynka i grubości mielenia.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline aszer

  • Wiadomości: 14
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #767 dnia: 07 Maj 2017, 11:56:09 »
Do zbiorniczka nalewam 200 ml wody o tem 90 stopni a do sitka wsypuję 18 g kawy.Dodam jeszcze że na kawę kładę filtr od aeropresu.
Po gramaturze kawy jaką wsypałeś do sitka (jeśli to było wypełnienie do pełna) wnioskuję, że masz kawiarkę 3tz. Jeśli tak, to 200ml wody to dużo za dużo - max. pojemność takiej kawiarki to 150ml
Kawiarkę mam 4tz.Może trochę mało kawy wsypałem?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #768 dnia: 07 Maj 2017, 11:59:39 »
co to znaczy mało kawy wsypałem? Chyba jednak za dużo nie doczytałeś w kwestii przygotowania kawy w moce. Sypie się tyle ile zmieści się w sitku.

Offline aszer

  • Wiadomości: 14
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #769 dnia: 07 Maj 2017, 12:13:03 »
co to znaczy mało kawy wsypałem? Chyba jednak za dużo nie doczytałeś w kwestii przygotowania kawy w moce. Sypie się tyle ile zmieści się w sitku.
Doczytałem i naoglądałem się wiele filmów jednak jedni radzą sypać z naddatkiem na środku inni trochę pod rant sitka więc kombinuję :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #770 dnia: 07 Maj 2017, 12:46:18 »
tak na prawdę jest tyle czynności, które można różnie wykonać, że trudno cokolwiek doradzić. Musisz próbować. Przy czym  proponowałbym zacząć od standadowych przepisów i zmieniać tylko jeden parametr na raz przy kolejnych próbwach. Wtedy zobaczysz jak dana zmiana wpływa na zaparzenie kawy.

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #771 dnia: 07 Maj 2017, 12:51:11 »
Właśnie, a miało być tak prosto - mielisz, wsypujesz, skręcasz, gotujesz, pijesz :-)

Może trochę sztuka dla sztuki te wszystkie eksperymenty.

W marketowej kawiarce czuję różnicę w zależności od wielkości ognia - im mniejszy tym kawa bardziej gęsta (więcej pyłu jakby).
Co do różnych temperatur wlewanej wody - nie odczułem różnicy.

Offline aszer

  • Wiadomości: 14
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #772 dnia: 07 Maj 2017, 13:05:07 »
tak na prawdę jest tyle czynności, które można różnie wykonać, że trudno cokolwiek doradzić. Musisz próbować. Przy czym  proponowałbym zacząć od standadowych przepisów i zmieniać tylko jeden parametr na raz przy kolejnych próbwach. Wtedy zobaczysz jak dana zmiana wpływa na zaparzenie kawy.
Dlatego też kupiłem kawiarkę, Moccamaster i aeropress już był nudny i poszukiwałem nowego wyzwania

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #773 dnia: 07 Maj 2017, 13:14:37 »
Hehe..

W AP to można kombinować na wiele sposobów, ale faktycznie - po kilku miesiącach człowiek ma swoją metodę i rozgląda się za czymś innym :-)

Duża kawa - clever dripper, średnia - aeropress, mała - phin, a kawiarka - jak nie ma czasu albo nie chce się myśleć :-)
Tak przynajmniej jest u mnie.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #774 dnia: 07 Maj 2017, 13:24:43 »


jak nie ma czasu albo nie chce się myśleć

...to espresso.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #775 dnia: 07 Maj 2017, 14:53:41 »
W każdej metodzie można eksperymentować, można też znaleźć zadowalającą metodę, nad którą nie trzeba się specjalnie zastanawiać żeby otrzymać smaczną kawę.

Offline MajkJaro

  • Wiadomości: 295
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #776 dnia: 17 Czerwiec 2017, 07:33:26 »
A ja po miesiącu używania mam pytania. Mam Bialetti na 6 filiżanek.
Kawy wychodzi około 170 ml, więc moje pytanie czy robie dobrze?
Wody wlewam pod wskaźnik (ten cycek taki ;)). Używam reduktora żeby kawa była troszkę słabsza. Kawy sypie na maksa, pod korek. Pytanie czy kawy aby wychodzi odpowiednio dużo? To ledwie 2 filiżanki...
Po zaparzeniu zbiornik jest do 2/3 pełen. Używam płyty indukcyjnej 6/10 moc.

Offline PanJesiotr

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: V01, V02, AP, Chemex, Pezzetti 3 tz
  • Młynek: Nivona CafeGrano
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #777 dnia: 17 Czerwiec 2017, 07:57:49 »
Wychodzi Ci zgodnie z rozmiarem 6 filizanek x 25-30 ml naparu.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #778 dnia: 17 Czerwiec 2017, 09:49:02 »
Zauważyłem że im drobnej mielisz tym mniej naparu.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #779 dnia: 18 Czerwiec 2017, 18:20:25 »
wychodzi około 170 ml, więc moje pytanie czy robie dobrze?
Tyle powinno wychodzić, u mnie wychodzi w Bialetti 3cup przy pełnym zbiorniku koło 90ml. Przy czym cup należy odczytywać jako filiżankę do espresso, tak jak napisał PanJesiotr.
Tak na marginesie przy pełnym zbiorniku wody i zmniejszonej ilości kawy łatwo ją przeparzyć. Proponowałbym zasypać normalne sitko do pełna. Następnie do tego co wyjdzie dodać przegotowanej wody, tak jak przy americano. Wtedy kawa powinna być smaczniejsza niż przy przepuszczeniu zbyt dużej ilości wody przez kawę.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi