forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Spinacz w 25 Kwiecień 2013, 07:23:36

Tytuł: Meksyk Altura
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 25 Kwiecień 2013, 07:23:36
Źródło: Palarnia Agifa (Tarnów)
Palenie: własne
Metoda przygotowania: ekspres ciśnieniowy i moka
Wygląd: ziarna równe, praktycznie bez jasnej bruzdy, napar z centkowaną i obfitą (choć nietrwałą) cremą.
Aromaty: Mielone ziarno to wyraźny aromat prażonych włoskich orzechów, zaparzona kawa to przede wszystkich czekolada, orzechy i suszone/wędzone owoce (śliwka, może gruszka).
Smak: Zrównoważony, wyrazisty, lekko kwaskowaty, praktycznie bez goryczki.
Podsumowanie: Kawa świetna zarówno jako espresso jak i z mlekiem. Niezbyt wymagająca temperaturowo.