Kawy z dripa i aeropressu w OiW - pokazy i szkolenia na inaugrację!
Przedstawiamy Wam DRIP i AEROPRESS! Nowe sposoby parzenia kawy w Owocach i Warzywach. Na inaugurację zaplanowaliśmy pokazy z aletrnatywnych metod przyrządzania kawy, podczas których każdy będzie mógł zaparzyć swoją filiżankę pod okiem baristów.
* Wśród uczestników wylosujemy 2 karnety na 10 darmowych kaw w Owocach i Warzywach! *
Kawy przyrządzane w dripie i aeropressie są o wiele bardziej złożone w smaku i aromacie niż kawy z ekspresu ciśnieniowego. Nie każda kawa się jednak nadaje do przyrządzenia tymi metodami. Używa się tylko kaw z gatunku speciality coffee. W zależności od kraju, regionu, plantacji i sposobu wypalenia możemy wyczuć w filiżance kawy przeróżne aromaty: kwiatowe, cytrusowe, korzenne, czekoladowe, orzechowe... Kawy przyrządzane alternatywnymi metodami to przygoda porównywalna ze smakowaniem win.
W sobotę w Owocach i Warzywach między 13:00 a 17:00 zapraszamy na pokazy przyrządzania kawy. Opowiemy o tym jak przygotować dobrą kawę za pomocą drippera, aeropressu czy chemexa. Porównamy wspólnie różnice w smaku i zestawimy je z kawą przygotowaną w ekspresie ciśnieniowym. Pokazy będą odbywać się o każdej pełnej godzinie. Między pokazami każdy będzie mógł przyrządzić własnoręcznie kawę pod okiem baristów z OiW i Quba Caffe Serwis.
W procesie parzenia kawy przy użyciu aeropressu i drippera ważnych jest wiele czynników: czas parzenia, stosunek kawy do ilości przelanej wody, grubość zmielenia ziarna, temperatura wody... Z tego samego rodzaju kawy możemy wydobyć wyraźnie różniące się od siebie smaki. Zapraszamy na kawową przygodę.
Kawę zaparzą:
Radek Darnowski - zdobywca I miejsca podczas pierwszej edycji Milky King, zdobywca II miejsca podczas Krakowskiego Pucharu Latte Art 2010, uczestnik mistrzostw Świata Latte Art 2009, Mistrz Polski Latte Art 2009, zdobywca I miejsca podczas Warsaw Open Barista Cup 2009, finalista Mistrzostw Polski Latte Art 2008
Zespół Owoce i Warzywa – serwujemy już najlepsze cappuccino w Łodzi, Basia Szafarz zajęła 3. miejsce w Pucharze Polski Latte Art podczas Festiwalu Kawy w Łodzi, oferujemy dwa rodzaje świeżo palonej kawy do espresso. Obecnie pracujemy nad tym, żeby serwować również najlepszą kawę przy użyciu niestandardowych narzędzi.
Na początek zaparzymy kawę:
* Etiopia Sidamo
o następujących cechach:
obróbka - na mokro
palenie - jasne
aromat - owocowy, winny
kwasowość – cytryna
słodycz - karmel, jabłko
gorycz - korzenna
posmak – owocowy, kwiatowy
body - pełne