Ethiopia Sidamo Mamo Kache - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
Arabica, odmiana Typica, sposób obróbki - myta, palenie jasno - średnie z przeznaczeniem do metod przelewowych. Ziarenka dosyć drobne, ale ładne, całe i równo palone. Aromat przemiału głównie owocowo - kwiatowy.
Sposób parzenia: drippery. W aromacie jest mleczna czekolada, akcenty herbaciane i nuty kwiatowe, a w smaku prym wiodą dosyć słodkie cytrusy. Ta Etiopia idealnie pasowała do podwyższonych letnich temperatur, napar jest rześki i orzeźwiający, choć dosyć słodki. Także czysty w smaku, bez goryczki, z nie za dużym body. Posmak cytrusowy, z czasem z akcentem cytrusowej goryczki. Najczęściej korzystałem z zestawu V60, napar z niego był najbardziej wyrazisty. Temperatura wody około 90°C, czas parzenia do trzech minut, doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, przemiał po zalaniu nie był mieszany. Z zestawu V60 z filtrem Chemex napar był delikatniejszy i łagodniejszy, z akcentami cytrusów i delikatnej herbaty. Świetny był też drip na lodzie z urządzenia Hario Fretta.
Etiopia Mamo Kache z palarni Euro Cafe to bardzo fajne ziarenka do przelewania. Także łatwe w "obsłudze". bo trudno je zepsuć. Są „odporne” na wysoką temperaturę wody i przedłużenie czasu parzenia.