Autor Wątek: Honduras Maragogype – palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)  (Przeczytany 2243 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Honduras Maragogype – palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« dnia: 01 Czerwiec 2015, 16:53:47 »
Honduras Maragogype – palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)

Ziarenka bardzo duże, zresztą jak na odmianę Maragogype przystało, średnio palone. W aromacie przemiału są owoce, karmel i czekolada.

Espresso. Ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30 ES. Espresso rzadko było parzone jako pojedyncze, zwykle jako jedno z dwóch z podwójnego sitka, doza 18 g, czas ekstrakcji około 28 sekund. Ziarenka wymagały dosyć drobnego mielenia. Crema rudo-brązowa, w miarę obfita i trwała. W smaku zdecydowanie dominuje pomarańczowa kwaskowatość, bez goryczki, z niewielkimi czekoladowymi akcentami. Posmak podobny, głównie pomarańczowej goryczki. Espresso jest bardzo ciekawe i intrygujące. Intensywnie owocowe, rześkie, a przy tym smaczne.

Aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml wody, temperatura 88°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 105 sekund, przemiał dosyć drobny. W smaku jest mocny owocowy akcent, jakby mandarynek i słodkich jabłek, a w tle czekolada z orzechowymi akcentami. Posmak owocowy, przechodzący w czekoladę z orzechową nutą. Całość bardzo fajna oczywiście. Poprzez zmianę długości czasu parzenia można wpływać na stosunek owoców do czekolady w naparze. Krócej, to owoców jest więcej. Dłużej, czekolada jest intensywniejsza.

Drip. Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa, 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura około 87°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia, razem z preinfuzją, około 2,5 minuty, mieszanie po pierwszym zalaniu. Woda dosyć szybko przechodzi przez przemiał, więc trzeba tego pilnować i polewać mniejszymi porcjami, żeby się zmieścić w planowanym czasie. W aromacie jest karmel i czekolada, także owoce cytrusowe. Drip jest dosyć łagodny i słodko kwaskowaty, z niewielkimi nutami czekolady na początku. Kwaskowatość niewielka, raczej taka słodka owocowość, z akcentami pomarańczowej goryczki. Finisz pomarańczowo-słodki, syropowaty, bardzo przyjemny, tak jak i cały drip. Posmak podobny, owocowy, długi i miły.

Honduras Maragogype z palarni Euro Cafe to bardzo fajna kawa, także wyjątkowo uniwersalna. Parzyłem ją w kilku urządzeniach i ze wszystkich mi smakowała, trudno wskazać jakiegoś zdecydowanego faworyta. Jest dobra jako espresso, drip i napar z aeropressu, czego chcieć więcej.
 
http://images69.fotosik.pl/934/f2f5b5a240b4ec1f.jpg
Honduras Maragogype – palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)


Honduras Maragogype, a po prawej dla porównania całkiem spore ziarenka Panamy Casa Ruiz.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi