Autor Wątek: „Wyspy wulkaniczne” - palarnia kawy Gregorio  (Przeczytany 1992 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
„Wyspy wulkaniczne” - palarnia kawy Gregorio
« dnia: 19 Maj 2015, 11:35:23 »
„Wyspy wulkaniczne” - palarnia kawy Gregorio

Autorska mieszanka arabik palarni Gregorio, dedykowana na espresso, palenie średnie. Ziarenka świeże, przeważnie spore, ładne, bez defektów, równo palone. Aromat przemiału owocowo-czekoladowy.

Sposób przygotowania ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30 ES. Espresso było robione jako połowa uzysku z podwójnego sitka, czas ekstrakcji 25 sekund. Crema niezbyt obfita i niezbyt trwała. Smak to przede wszystkim czekolada z niewielką czekoladową goryczką. Właściwie bez kwaskowatości, ale ze słodkawym owocowym akcentem, trudnym do sklasyfikowania, ciekawie ożywiającym napar. Body średnie. Posmak czekoladowy i trwały, z nutami orzechowej goryczki. Espresso było w porządku, żonie „wulkaniczne” americano także w miarę smakowało. Jako cappuccino nie próbowałem, ale goście byli z niego zadowoleni.

Sposób przygotowania aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7,5 g na 100 ml, temperatura 85°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 90 sekund, przemiał dosyć drobny. Napar był całkiem fajny, ze znacznym owocowym słodkawym akcentem i czekoladą, niewielką kwaskowatością i średnim body. Przy wyższej temperaturze parzenia 90°C owoców było znacznie mniej i zdecydowanie dominowała czekolada. Ale i tak w filiżance było ok. Taka aromatyczna, klasyczna, duża kawa.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi