Palarnia: The Barn „La Bandera”
Odmiana: Espresso & Filter Roast
Data palenia: 11.03.2015
Metoda przygotowania: ekspres
Kawa zakupiona dzięki uprzejmości Macieja w jednej z „poniemieckich fal” - trafiła do zamrażarki zaraz po zakupie i 3 maja wylądowała w młynku.
Ziarna małe i jasno palone, matowe, równe, bez defektów – przyjemny, słodki zapach.
Espresso – jasna, niezbyt gruba, ale trwała crema.
Smak delikatny, aksamitny, miodowy (przy czym miód bardziej rzepakowy lub wielokwiatowy, wczesnowiosenny), czerwone porzeczki, winogrona (choć nie wiem, czy nie sugerowałem się tutaj opisem producenta), śladowo cynamon i goździki; znakomity balans smaków; spokojne, bardzo poprawne espresso; gdyby ktoś chciał próbować się zmierzyć z kawami kwaskowymi, wówczas mogła by być dobra na początek przygody kwaskowej; przyjemna słodycz.
Nie próbowałem z mlekiem, ale nie widzę tej „flagowej” kawy w mlecznym połączeniu.
Spożywana od 03.05.2015
Kawa bardzo dobra, choć w tej cenie w Polsce można przebierać w lepszych produktach; w mojej ocenie 7/10
W wiejskim i wiosennym klimacie wyglądało to tak: