Autor Wątek: Meksyk Altura – palarnia kawy W&A  (Przeczytany 2123 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Meksyk Altura – palarnia kawy W&A
« dnia: 19 Marzec 2015, 20:57:09 »
Meksyk Altura – palarnia kawy W&A

Ziarenka spore, dosyć ciemno palone, ale bliżej im w kierunku średniego. Na espresso wymagają niespotykanie drobnego mielenia. W aromacie przemiału jest podrumienione pieczywo, czekolada i karmel. W smaku espresso pierwszą nutę grają jasne słodkawe owoce, na jabłka bym stawiał z nutą cytrusów. Jest też trochę owocowej słodyczy i niewielka goryczka. Posmak owocowo-orzechowy, z czasem owoce znikają i zostają orzechy.
Napar z aeropressu miał przyjemny aromat, słodko-czekoladowo-waniliowy. W smaku jest sporo jasnych słodkawych owoców, dla mnie trudnych do zakwalifikowania, i nuty czekolady. A na finiszu każdego łyczka jest jabłkowy akcent. Body niezbyt mocne, ale napar całkiem fajny przez dominującą owocową nutę na czekoladowym tle. W posmaku orzechowa nuta. Sposób przygotowania: metoda odwrócona, doza 7,5 g na 100 ml, temperatura 85°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 90 sekund, przemiał niezbyt drobny.
Meksyk Altura z palarni W&A najbardziej mi smakował przyrządzony w aeropressie, ale espresso też było ciekawe.
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2015, 20:59:13 wysłana przez WS »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi