trochę się przeraziłem jak tu na forum przeczytałem że codziennie pierwsza kawa z rana jest tak naprawdę do wylania a potem trzeba poprzestawiać młynek itp. aby wszystko było na tip top... No tak to też bym nie chciał, czyli codziennie grzebać w parametrach aby uwzględnić wilgotność powietrza w danym dniu
Spokojnie, to nie tak, że trzeba grzebać przy każdej zrobionej kawie. To, czy chcesz dojść do takiej perfekcji, żeby każde zrobione espresso było idealne, czy około idealne, czy wreszcie takie, żeby po prostu smakowało, zależy od oczekiwań, zasobności portfela, determinacji przy nauce i cierpliwości. To tak jak z samochodem. Każdym zajedziesz na miejsce. Jednym szybciej, wygodniej i w ogóle jest fajny, a innym po prostu dojedziesz w hałasie, niewygodnie itp. Ale dojedziesz. Jeśli chcesz mieć espresso idealne, trzeba się liczyć z dużymi kosztami zarówno na młynek jak i na ekspres. Nowy zestaw to około 10-12 tysięcy zł. Oczywiście górna granica jest daleko powyżej. Zestaw, którym trzeba się będzie trochę bardziej zająć to cena około 4-7tysięcy zł. Z tego też zrobisz dobre czy bardzo dobre espresso, ale wysiłek będzie większy. Nie wyobrażaj sobie też, że sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy zł zrobi kawę za ciebie. Nie, takiego sprzętu też trzeba się nauczyć.
Ograniczone miejsce to do pewnego stopnia nie jest problem. Jednak te 60cm szerokości blatu by się przydało.
https://www.coffeeitalia.pl/index.php/ Tutaj są pokazane ekspresy, młynki i zestawy. Sklep ma dość dobrą opinię jeśli chodzi o zakup, a i ceny niezłe. Pooglądaj, poprzymierzaj się i zadaj pytania o konkretny sprzęt. Będzie wiadomo, co Ci się podoba, co możesz zmieścić na blacie i w budżecie.