Autor Wątek: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder  (Przeczytany 346524 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #510 dnia: 21 Grudzień 2018, 22:04:26 »
średnio dobrze mieli pod alternatywy,
W sumie to ostatnio mocno zaprzyjaźniłem się z duetem Niche i Moccamaster. Kenijskie przelewy wychodzą wybitnie smacznie. 36 gram kawy, 600 gram wody. Pycha. Smak i ergonomia :)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #511 dnia: 21 Grudzień 2018, 22:24:10 »
Pawle!
   Jako, że parzę wyłącznie espresso kierowałem się Twoją opinią. Jeśli jest inaczej - tym lepiej.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #512 dnia: 21 Grudzień 2018, 22:34:21 »
Jest dobrze :) C40 mieli już tylko podczas podróży :).

UJK-MP!

  • Gość
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #513 dnia: 22 Grudzień 2018, 08:52:28 »
@pj.w & @Krakus będziecie mieli się z pyszna, gdy socraticcoffee, ten od wykresu, wykona testy Niche i wyjdzie, że rozstrzał gradacji podczas mielenia 20g ziarna w tym młynku wynosi od 200 do 2000 mikromilimetrów, co będzie miało znaczny wpływ na czas ekstrakcji espresso, mniej przy alternatywach

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #514 dnia: 22 Grudzień 2018, 09:22:58 »
Dlatego należy kierować się smakiem a nie wykresami.
LMWDP #469

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #515 dnia: 22 Grudzień 2018, 09:34:33 »
będziecie mieli się z pyszna
Masz rację :(. Jak tylko tak się okaże, sprzedaję Niche ;)

UJK-MP!

  • Gość
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #516 dnia: 22 Grudzień 2018, 09:50:43 »
@DrUsagi też tak sądzę, jednakże nasz smak jest często wynikiem złudnej autosugestii, a badania empiryczne przedstawiają czysty, niczym nie skażony wynik.

@Krakus niech stracę, jak będziesz miał już dosyć użytkowania Niche, to odkupię... za pół ceny  :D
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2018, 09:56:42 wysłana przez UJK-MP! »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #517 dnia: 22 Grudzień 2018, 10:04:43 »
Nikt Cię nie zmusza a nawet nie zachęca do kupna Niche 
Natomiast wypowiadasz się o młynku którego nigdy nie użyłeś, co więcej zaczynasz nawet tworzyć wyniki badań które się nigdy nie odbyły aby udowadniać Twoje tezy. Wprowadzasz ludzi w błąd. Ktoś nie doczyta, nie zrozumie uzna Twoje słowa za fakty.

Jeszcze raz obejrzyj sobie jak wygląda żarno storzkowe. I pomyśl jak wpływa na przemiał w nim popcorning.
D0537A0A-B5F2-44B9-A837-2B27B7E27047.png
Obejrzyj dużo filmów o Niche i zobacz te kilka tańczących ziarenek. Są całe czy w częściach?


Pokaż mi inny nowy młynek który ma tak szczegółowe recenzje jak Niche, rozbierany, mierzony, testowany. I drugi który ma tyle pochlebnych recenzji, i to nawet nie tu bo raptem w Polsce mamy kilka sztuk tego młynka ale w UK czy US.

A na koniec 200-2000.... Proszę, Kony.

B9D208E3-4081-49C3-8127-FCB5ABC5778E.gif

UJK-MP!

  • Gość
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #518 dnia: 22 Grudzień 2018, 10:34:08 »
@pj.w sądzę, że tu na forum, aż z takimi ignorantami nie mamy do czynienia, że będą się sugerować dywagacjami, np moimi, ale jednak zasięgną wszelakiego spektrum opinii na temat produktu, który zamierzają kupić!

Ten wykres, co przestawiłeś o Kony, o czym mówi? Czy nie o tym, co tu roztrząsamy?

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #519 dnia: 22 Grudzień 2018, 10:34:57 »
@pj.w aż mnie w oczy kole! Matko i córko...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #520 dnia: 22 Grudzień 2018, 12:08:53 »
Jesli ten wykres jest zgodny z prawda to pokazuje bardzo duzo... I rozwiewa wiele dylematow i watpliwosci.

UJK-MP!

  • Gość
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #521 dnia: 22 Grudzień 2018, 13:25:55 »
Rozwiewa? Ja ten wykres rozumiem w ten sposób, że podczas przemiału jest naprzemiennie różna gradacja cząsteczek kawy, inaczej niż w poprzednim wykresie Mazzerów  major i robur. Czy ma wpływ na czas ekstrakcji przy espresso? A co z ciśnieniem, może nieznacznie zmniejszyć?

@pw.j Nie wiem jak inni, ale ja dzięki wnikliwości Pawła dowiedziałem się czegoś, o czym nie miałem pojęcia. Sądziłem, że dobry młynek wszystko załatwia.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2018, 14:00:04 wysłana przez UJK-MP! »

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #522 dnia: 22 Grudzień 2018, 13:59:03 »
a badania empiryczne przedstawiają czysty, niczym nie skażony wynik.
A powiedz jak empirycznie sprawdzasz temperaturę parzenia? Chcesz się zajmować frakcjami w przemiale, a rozrzut temperatury wody gwarantuje że 90% przypadków smak będzie inny.

UJK-MP!

  • Gość
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #523 dnia: 22 Grudzień 2018, 14:03:33 »
Oczywiście, ale to już następna para kaloszy, następny czynnik który wpływa na jakość espresso Na pewno są w tym aspekcie badania.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2018, 14:11:08 wysłana przez UJK-MP! »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #524 dnia: 22 Grudzień 2018, 14:34:49 »
Wykres SC pochodzi z innych pomiarów i innego nastawienia grubości mielenia.
Tu masz wykres Robur z tego samego testu.
W Kony porównaj sobie tylko różnice między SD i pełnym hopperem.
Bi modalny wykres jest normalny dla espresso, w szczególności dla żaren stozkowych.
23717232-6232-4105-9E3B-569D6BD190F7.gif



 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi