Autor Wątek: Tampery czyli czym ubijamy :)  (Przeczytany 308722 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #690 dnia: 18 Listopad 2018, 12:39:47 »
@Rubin. Nie pamiętam dokładnie. Przy nastawie 9,5 bar zwiększenie grubości przemiału o 0,05 mm ( ok.3 kliki) i zgranie to z tym samym czasie ekstrakcji wymaga obniżenia ciśnienia o 1-1,5 bar.
Jaka jest dokładna wartość, trzeba sprawdzić samemu na przykładzie własnego sprzętu.
Kolejne obniżanie ciśnienie, żeby zapodać jeszcze grubszy przemiał moim zdaniem nie ma sensu, gdyż lepiej jest zmienić sitko na mniej dziurawe.
Dzięki temu wykorzystujemy w pełni potencjał (ilość bar) jaki nam umożliwia zastosowanie szerokiego sitka jakim jest sitko 58 mm.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #691 dnia: 19 Listopad 2018, 10:38:16 »
Koledzy dajcie spokój, rozmowa z Tedim o espresso to jakby sprowadzać do jednego mianownika żagle z łodzią motorową. U niego najmniejsze ratio to 1:3 a ze zdjęć to bardziej 1:5 i ze spalonej w najlepszym przypadku arabiki niewiadomego pochodzenia. A my o poprawnym espresso często z jasno palonych singli. O czym tu w ogóle dyskutować?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #692 dnia: 19 Listopad 2018, 11:41:10 »
A my o poprawnym espresso często z jasno palonych singli. O czym tu w ogóle dyskutować?



 A może lepiej zabroń wszystkim używanie do espresso średnio lub ciemno palonego ziarna.
To, że Tobie usta kwas wykręca i się tym zachwycasz, to nie znaczy, że ja mam pić coś co mi nie smakuje.
Jak jesteś taki mądry, to wyjdź soją "kwasiurą" na ulicę i daj spróbować przechodniom. Jak Ciebie pogonią, to może obudzisz się wreszcie.
A o poprawnym espresso to lepiej nie gadaj. A jak masz ochotę i będziesz jechał w kierunku na Wrocław, wpadnij do mnie na espresso.
A może lepiej nie wpadaj, bo się zdziwisz jak może smakować espresso.


A teraz rób to co umiesz najlepiej. Niszcz dalej tematy i wprowadzaj zakaz robienia espresso z średnio lub ciemno palonego ziarna. Nie smakuje komuś espresso, Miklas powie Tobie co jest dobre.



Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #693 dnia: 19 Listopad 2018, 11:47:02 »
zakaz robienia espresso z średnio lub ciemno palonego ziarna
Kurde ja tam wole espresso z ciemnopaloncyh czy jak je tam zwał kaw. Chyba pójdę jeszcze dalej bo mi okrutnie smakuje jeśli jeszcze jest tam robucha to już w ogóle kosmos.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #694 dnia: 19 Listopad 2018, 11:50:20 »
Basta - wróćmy ad meritum a nie ad personam, bo się ostrzeżenia posypią. Temat jest o tamperach i taki powinien pozostać.
LMWDP #469

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #695 dnia: 19 Listopad 2018, 12:10:16 »
Przepraszam, być może nie powinienem sprowadzać tematu personalnie do Tediego, ale chodziło mi bardziej o rodzaj kawy jaki on przygotowuje. Wiadomo, że spalony blend z robustą wystarczy przyklepać tamperem byle jak, ba we Włoszech chyba nawet nie używają tamperów tylko te śmieszne grzybki na młynkach i z wylewki leci gęsty syrop. Chciałbym zobaczyć kogoś kto to samo zrobi z kawy, którą osobiście preferuję, którą nazwano tu "kwasiurą" i też mu syrop poleci. A może mi Tedi zabroni parzenia kwasiury?

Mo że jeśli tak kategorycznie wypowiadamy się o zasadności lub zbytku używania precyzyjnych tamperów wypadałoby "skalibrować" rozmowę o jakiej kawie konkretnie mówimy. Moim zdaniem ma to fundamentalne znaczenie i pozwoli uniknąć frustracji wśród nowych użytkowników. Skuszeni bowiem opisem espresso z ziaren od Eliki, czy równie jasnych z innych palarni, które to opisy przewijają się na forum, przekonani, że przecież, żeby zrobić świetne espresso wystarczy rozkręcić młynek, żeby sypał a nie zbrylał i co najwyżej zmniejszyć ciśnienie na pompie lub podziurawić sitko, a na kawę wystarczy spojrzeć, no może pogłaskać byle jakim tamperem z rantem, w konsekwencji otrzymają gejzer z wylewki i kawę w 5 sekund, która nadaje się co najwyżej do zlewu. A później będą chodzić po ulicy z tym kwasem i serwować przechodniom czy aby na pewno to jest pijalne.

Ogarnijcie się. To że Wam nie jest potrzebny precyzyjny tamper i metody WDT, to nie znaczy, że to ostateczna prawda
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #696 dnia: 19 Listopad 2018, 12:57:32 »
To ja wracam do tematu:

http://kazak.com.pl/en/product/temper-ss-58-4-mm-ves-768-g/


Ktoś ma używa?

Na pewno on pozwala na poziomowanie.
A jak wygląda kwestia siły ubicia? Kontrolowane w pełni przez operatora, czy jakaś sprężyna reguluje docisk?



Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #697 dnia: 24 Listopad 2018, 00:25:41 »
Z ciekawości kupiłem tani temper dynamometryczny. Zobaczę, co to jest...
Włoski tamper mnie zaskoczył. Wewnątrz dwie sprężyny: stal i powietrze. Oryginalna konstrukcja, ale jak on jest w pracy?

http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #698 dnia: 25 Listopad 2018, 00:20:45 »
To ja wracam do tematu:

http://kazak.com.pl/en/product/temper-ss-58-4-mm-ves-768-g/


Ktoś ma używa?

Na pewno on pozwala na poziomowanie.
A jak wygląda kwestia siły ubicia? Kontrolowane w pełni przez operatora, czy jakaś sprężyna reguluje docisk?




Korzystam. Siła określa operator. Sprężyny w środku nie ma. Zapewnia ubicia bez stronniczości. Równa grubość ciastka kawowego.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #699 dnia: 25 Listopad 2018, 20:36:10 »
wygląda na podróbkę force tamper'a

essewissa

  • Gość
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #700 dnia: 25 Listopad 2018, 20:44:55 »
Opcja z brakiem sprężyny chyba najlepsza. Rozumiem, źe Kazak tamper opiera się na rancie sitka?
Tylko czemu ten Kazak taki ciężki?
Mnie się najbardziej podoba Kafatek tamper, teź opiera się na rancie, bez sprężyny. Estetycznie wygląda.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #701 dnia: 25 Listopad 2018, 21:06:14 »
Rozumiem, źe Kazak tamper opiera się na rancie sitka?
Tak.
Tylko czemu ten Kazak taki ciężki?
Duży kawałek stali nierdzewnej.
Mnie się najbardziej podoba Kafatek tamper, teź opiera się na rancie, bez sprężyny. Estetycznie wygląda.
Mnie Kazak się bardziej podoba. :)
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Biogon35

  • Wiadomości: 282
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #702 dnia: 18 Grudzień 2018, 12:18:05 »
Metiu dziękuję! :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #703 dnia: 18 Grudzień 2018, 12:54:07 »
Jak zwykle świetna robota ;) Ja muszę swoje skończyć, jak znajdę czas...

Halik

  • Gość
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #704 dnia: 20 Grudzień 2018, 19:50:34 »
Metiu dziękuję! :)

Biogon35 oddawaj mój tamper! :P

Tamper Metiu.jpg

I ja się doczekałem. :taniec:
Może nie był najtańszy, ale jest piękny :pycha:, masywny i idealnie dopasowany do sitka.
W porównaniu do tampera z zestawu z Rancilio Silvia to...

...co ja w ogóle próbuję porównać? :mhh:

Sam sobie zrobiłem prezent świąteczny. :D
Jednym słowem: POLECAM!

Edytka - muszę jakieś porządniejsze zdjęcie jutro zrobić, przy świetle dziennym, bo to aktualne aż nie przystoi.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2018, 19:53:37 wysłana przez Halik »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi