Autor Wątek: Tampery czyli czym ubijamy :)  (Przeczytany 312227 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #675 dnia: 16 Listopad 2018, 20:17:02 »
Ja akurat nie mam od chińczyka tylko rodzimy produkt a tamper od Metiu siedzi gdzieś na dole w szafie no i kto jest lepszy? :-)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #676 dnia: 16 Listopad 2018, 20:18:09 »
Ja to chińskie do dystrybucji też mam. Odkąd zrobiłem ze spinaczy i korka dystrybutor do Wdt i mam kołnierz z Kazaka, to leży nieużywany. Przymierzam sie do sprzedania.

Nie miałem na myśli przyrząd do dystrybucji ino tamper zrobiony z ogranicznikiem i wkleiłem pierwszy z brzegu. Mam nadzieje że wiecie o co mi chodziło.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #677 dnia: 16 Listopad 2018, 20:18:11 »
Bo masz jeden parametr z głowy czyli siła ubicia.

Niby tak. A nie jest tak, że w ramach treningu wyrabiasz sobie nawyk na zasadzie pamięci mięśni i po 50 ubiciach to już nie ma znaczenia, bo dociskasz automatycznie?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #678 dnia: 16 Listopad 2018, 20:19:44 »
Ja to chińskie do dystrybucji też mam. Odkąd zrobiłem ze spinaczy i korka dystrybutor do Wdt i mam kołnierz z Kazaka, to leży nieużywany. Przymierzam sie do sprzedania.

Nie miałem na myśli przyrząd do dystrybucji ino tamper zrobiony z ogranicznikiem i wkleiłem pierwszy z brzegu. Mam nadzieje że wiecie o co mi chodziło.

No to ten pierwszy z brzegu to do dystrybucji było. Ale tak, wiem o co chodzi.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #679 dnia: 16 Listopad 2018, 22:25:21 »
Mi tam nie podoba się koncepcja tych z ogranicznikiem i wolę ten od Metiu. Ogranicznik ma tą właściwość, że ma stały poziom zagłębienia, a kawy w sitku nie zawsze jest idealnie tyle samo. Wciskając na taką samą głębokośći nie mamy wcale powtarzalności, bo ubijamy z inną siłą. A przy zmianie ziaren trzeba regulować i młynek i tamper. Moim zdaniem zwykły tamper jest wygodniejszy i nie mniej powtarzalny.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #680 dnia: 16 Listopad 2018, 23:21:33 »
Bo masz jeden parametr z głowy czyli siła ubicia.
Nie siłę tylko głębokość.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #681 dnia: 17 Listopad 2018, 07:12:44 »
Może zamiast siły mogłem napisać jak mocno ale głębokość jak najbardziej jest poprawna.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #682 dnia: 17 Listopad 2018, 19:04:57 »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #683 dnia: 17 Listopad 2018, 19:07:05 »
Najlepiej 85,5 mm

Co wiadro jakies?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #684 dnia: 17 Listopad 2018, 19:22:58 »
Masz rację z tym porównaniem do wiadra Manfredzie. Mniejsze "wiadro" jest mi potrzebne, 58,5 mm.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #685 dnia: 17 Listopad 2018, 20:09:04 »
Ja to chińskie do dystrybucji też mam. Odkąd zrobiłem ze spinaczy i korka dystrybutor do Wdt i mam kołnierz z Kazaka, to leży nieużywany. Przymierzam sie do sprzedania.


Dobrze dobrany przemiał do espresso, nie wymaga stosowania korka z igłami.

W jakim sensie dobrze dobrany? Z moich obserwacji wynika, że wdt rozbija ewentualne grudki i równo rozkłada kawę w sitku (w sensie gęstości upakowania). Jeśli już mówimy o dobieraniu to raczej młynka. Mój trochę zbryla i wdt świetnie na to pomaga. Sam dobór grubości przemiału chyba nie ma tu znaczenia.


Cytuj (zaznaczone)
Jak masz "sabotaż" z 2 ściankami skośnymi na zbyciu, to ja biorę.
Coś w tym stylu potrzebuję. Najlepiej 85,5 mm.


https://pl.aliexpress.com/item/Kawy-Sabota-58-35mm-Ze-Stali-Nierdzewnej-Wypuk-e-Baza-Regulowany-Grip-Uchwyt-Bean-Barista-Espresso/32902991455.html?spm=a2g17.search0104.3.41.3ab36c56VBUzp2&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_1_10065_10068_319_317_5729411_10696_10924_10084_453_454_10083_5730511_10618_10920_10921_10304_10307_10922_10820_10301_10821_537_536_10843_10059_10884_10887_100031_321_322_10103%2Csearchweb201603_51%2CppcSwitch_0&algo_pvid=6ac6fb1d-c2bd-4526-8896-72155b85bcc5&algo_expid=6ac6fb1d-c2bd-4526-8896-72155b85bcc5-6

Mam wersje z potrójnym śmigłem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #686 dnia: 17 Listopad 2018, 20:49:17 »
Sam dobór grubości przemiału chyba nie ma tu znaczenia.
Oczywiście, że nie ma. Wilgotność powietrza, kawa i cechy młynka -- tylko to ma znaczenie.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #687 dnia: 18 Listopad 2018, 11:07:52 »

W jakim sensie dobrze dobrany? Z moich obserwacji wynika, że wdt rozbija ewentualne grudki i równo rozkłada kawę w sitku (w sensie gęstości upakowania). Jeśli już mówimy o dobieraniu to raczej młynka. Mój trochę zbryla i wdt świetnie na to pomaga. Sam dobór grubości przemiału chyba nie ma tu znaczenia.



Na podstawie tego co sprawdzałem nie raz u siebie, przemiał grudkowaty (żarna płaskie) dostaje od razu czerwoną kartkę jeszcze zanim zrobię espresso. Dlatego, że nigdy smak nie wyszedł dobry. W porywach, może tylko dostateczny.
Zmiana stopnia grubości przemiału na mniej grudkowaty, czyli grubszy, ma sens gdy zmienisz ciśnienie na pompie na niższe przez co czas ekstrakcji zostanie ten sam a przemiał będzie musiał być grubszy, lub też można to zrobić przez wymianę sitka na te mniej dziurawe.






Mam wersje z potrójnym śmigłem.


Czyli Mercedes  ;) , mam taki sam.  :)



Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #688 dnia: 18 Listopad 2018, 11:44:24 »

W jakim sensie dobrze dobrany? Z moich obserwacji wynika, że wdt rozbija ewentualne grudki i równo rozkłada kawę w sitku (w sensie gęstości upakowania). Jeśli już mówimy o dobieraniu to raczej młynka. Mój trochę zbryla i wdt świetnie na to pomaga. Sam dobór grubości przemiału chyba nie ma tu znaczenia.


Zmiana stopnia grubości przemiału na mniej grudkowaty, czyli grubszy, ma sens gdy zmienisz ciśnienie na pompie na niższe przez co czas ekstrakcji zostanie ten sam a przemiał będzie musiał być grubszy, lub też można to zrobić przez wymianę sitka na te mniej dziurawe.

No to pytanie czy to jeszcze espresso? Tak zmniejszając ciśnienie można stopniowo dojść przez kawiarkę, aero, do dripa. Espresso to napar zrobiony poprzez przeciśnięcie wody przez kawę pod odpowiednio dużym ciśnieniem, czyż nie?




Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #689 dnia: 18 Listopad 2018, 12:36:36 »
Prawda, definicja espresso jest dość jasna.

Dziś zwyczajnie wszystko to się rozmywa lekko, bo ludzie kombinują z różnymi metodami na zmianę smaku kawy tudzież wydobycie z niej określonych "nut" smakowych. Do tego dochodzi sprzęt, który daje szerokie pole do popisu w tej materii, a o którym nikomu nawet się nie śniło w momencie tworzenia definicji espresso. ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi