Autor Wątek: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.  (Przeczytany 287090 razy)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1125 dnia: 03 Czerwiec 2020, 22:25:45 »
Na ATP są
https://www.atp-czesci.pl/czesci-do-urzadzen/42901-sitko-grópy-pojedyńcze--1160113.html?search_query=1160113&results=1

Albo z Włoch
https://www.lamacchinadelcaffe.com/en/filtri-la-pavoni.html
Never Give UP †

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1126 dnia: 03 Czerwiec 2020, 22:34:40 »
@Valerii, czy przewidujesz jakieś zestawy rota + tura w komplecie?

Jaki obecnie młynek ręczny można kupić, tura 3, czy powstaje coś innego?

Nie ma zestawów, ale można kupić osobno. Młynek Do Kawy tylko Tura 3, nic innego.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 402
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1127 dnia: 03 Czerwiec 2020, 23:04:18 »
@jakub_stanecki - wielkie dzięki. Byłem na tej stronie, ale przeoczyłem, że on jest dedykowany do EUROPICCOLA.

https://www.atp-czesci.pl/czesci-do-urzadzen/42901-sitko-gr%C3%B3py-pojedy%C5%84cze--1160113.html?search_query=1160113&results=1

Czyli będzie pasował do portafiltra i tempera Roty?

A jeszcze takie zauważyłem na tej stronie:

https://www.atp-czesci.pl/czesci-do-urzadzen/27478-sitko-grupy-pojedy%C5%84cze-1160009.html

Też będzie pasowało? Jest lepsze?

@Valerii - a da się u Ciebie kupić sam plastikowy portafilter, bez sitka? Pytam publicznie, nie przez PW - bo może jakiś inny użytkownik też będzie zainteresowany.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwiec 2020, 23:14:50 wysłana przez Miro Miro »
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1128 dnia: 03 Czerwiec 2020, 23:21:03 »
a da się u Ciebie kupić sam plastikowy portafilter, bez sitka?
Tak.
Proszę w sprawie zakupu tutaj
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5935.270#lastPost
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwiec 2020, 23:28:44 wysłana przez Valerii »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1129 dnia: 05 Czerwiec 2020, 08:33:28 »
Cześć.
Piątkowa porada.
Do zaparzania ciemnego i średniego ziarna nie rób preinfuzji. Od razu ciśnienie robocze. Czas parzenia 24-28 sekund.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Anzelm Mężczyzna

  • Wiadomości: 156
  • Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1130 dnia: 05 Czerwiec 2020, 09:00:12 »

Do zaparzania ciemnego i średniego ziarna nie rób preinfuzji. Od razu ciśnienie robocze. Czas parzenia 24-28 sekund.


Czas mierzysz od pierwszej kropli, czy od początku kręcenia?

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1131 dnia: 05 Czerwiec 2020, 10:22:45 »
Tak robię. Pisałem o ziarnie, które mi nie pasowało przy takim parzeniu, bo dominowały w nim nieprzyjemne dla mnie i do tego za mocne nuty. Preinfuzja wszystko wyrównała, ale kawa zrobiła się dość generyczna. Nadal przegrywała z wszystkimi pozostałymi kawami, jakie akurat mam, więc wylądowała jako baza do macchiato.

Preinfuzję przy ciemniejszych kawach robię tylko co pewien czas z ciekawości, żeby nauczyć się co to zmienia w ich smaku. Przy jaśniejszych - prawie zawsze.

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 402
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1132 dnia: 05 Czerwiec 2020, 11:41:33 »
@Valerii - To dobra wiadomość, że przy średnich i ciemnych nie trzeba robić preinfuzji, bo na razie z utrzymaniem preinfuzji (po paru próbach z nią) mam problem - jak dojdę do tych ok. 3 barów i je potrzymam kilka sekund, to mi się prawie gwint kończy. Musiałbym z mieleniem zejść chyba do 4 kliku.

W każdym razie na chwilę obecną nie bawię się w preinfuzję, a że kręcę Rotą tylko średnie i średnio-ciemne ziarna - to tak jest ok.

Nie smakują mi (na dzień dzisiejszy) jasne palenia w naparach skoncentrowanych. Żadna jasna kawa mi nie smakowała z kawiarki czy phina - o wiele za intensywny i kwaskowaty smak. Jedynie jeden blend jasno-średni omniroast skomponowany pod espresso mam bardzo dobry w kawiarce i phinie, ale z Roty mi nie smakuje - za "ostry". Jak na razie dla mnie espresso wiąże się ze średnimi, a jeszcze bardziej ze średnio-ciemnymi wypałami. Jasne i jasno-średnie to dripper.

Od wczoraj piję z Roty typową mieszankę pod espresso: 40% robusta AAA natural średnio-ciemna + trzy arabiki średnie i średnio-ciemne. 6 klik, 14 gramów i jest całkiem dobrze smakowo :taktak: Uzysk ok. 42.

Tylko ekstrakcja u mnie jakaś krótka w porównaniu z waszymi...
 
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1133 dnia: 05 Czerwiec 2020, 11:48:28 »
@Miro Miro Uważasz czy przypadkiem nie zapowietrza Ci sie kazak ? Jesli mielisz odpowiednio to nie mozliwe ze konczy Ci sie gwint

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 402
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1134 dnia: 05 Czerwiec 2020, 11:59:25 »
Na pewno się nie zapowietrza - zawsze leję wąskim strumieniem i na wszelki wypadek dwa razy przechylam tubę.

Powiem tak - zazwyczaj 14 gramów kawy, 6 klik, mocne (może nawet bardzo mocne - nie mam tu punktu odniesienia, bo nigdy wcześniej nie tampowałem kawy) ubicie - a ciśnienie zaczyna się budować dopiero wtedy, gdy około 40% gwintu jest już wkręcone.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1135 dnia: 05 Czerwiec 2020, 14:31:14 »
I w tym czasie jak wkręcasz prawie pół śruby nic nie kapie od dołu?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1136 dnia: 05 Czerwiec 2020, 20:16:59 »
Na pewno się nie zapowietrza - zawsze leję wąskim strumieniem i na wszelki wypadek dwa razy przechylam tubę.

Powiem tak - zazwyczaj 14 gramów kawy, 6 klik, mocne (może nawet bardzo mocne - nie mam tu punktu odniesienia, bo nigdy wcześniej nie tampowałem kawy) ubicie - a ciśnienie zaczyna się budować dopiero wtedy, gdy około 40% gwintu jest już wkręcone.

Na normalnej kawie będzie inaczej.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 402
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1137 dnia: 06 Czerwiec 2020, 21:37:01 »
No ale ja już  używam normalnych kaw (Classico Italiano oraz India Monsoon ze Świeżo Palonej) - i to przy ich kręceniu tak późno zaczynało kapać.

Ale to już nieważne - długo to trwało, ale opanowałem Rotę :taniec:

Wyczułem zależności między tempem kręcenia, rodzajem kawy, stopniem mielenia, ubijania itd.

Zaczyna kapać wcześniej. Szoty baaardzo smaczne, crema bardzo ok :pycha:

Ale większość cremy szybko (nieortodoksyjne :lol2:) zbieram łyżeczką z naparu  - bo bardzo psuje smak kawy.

Zazwyczaj 6-7 klik, tampowanie 30 kg, 14 gramów kawy, uzysk 40-45 gramów (czyli ratio plus minus jak w klasycznym włoskim espresso). :)
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwiec 2020, 21:40:31 wysłana przez Miro Miro »
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1138 dnia: 06 Czerwiec 2020, 21:48:21 »
Z tą cremą to nic nowego, też nieraz zbieram. Pamiętam lata temu na mistrzostwach WBC też ją usuwali, czy wręcz filtrowali espresso przed podaniem do jury. To był jakiś zawodnik chyba z Kolumbii albo z tamtego regionu.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1139 dnia: 07 Czerwiec 2020, 00:02:28 »
Cóż, co kto lubi... Ja lubię espresso w całości. Choć może i bez cremy też lubię.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi