Autor Wątek: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.  (Przeczytany 287012 razy)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #795 dnia: 03 Październik 2019, 22:39:19 »
Wszyscy użytkownicy Roty chwalicie się pięknymi tygrysami - jak je uzyskujecie? Czy powinienem jeszcze drobniej mielić? Aktualnie przemiał robię o 2-3 kliki RC w Comandante (jeśli to cokolwiek Wam mówi) drobniej niż do Robota. Ładny tygrys jest ładny, ale to kwestia wtórna. Probuję znaleźć sweet spot w smaku - kawa jest bardzo dobra, ale zwykle brakuje jej tego czegoś - No i przy okazji nie ma też tygrysa. A może to kwestia dynamiki zmian ciśnienia? Ja wkręcam na 2-3 bary preinfuzję, gdy zaczyna kapanie przechodzić w siurek to zwiększam do 6-8 barów i tu zostaję.

I kolejna sprawa - czy macie jakiś patent (inny niż podstawienie drugiej filiżanki) na przerwanie ekstrakcji - żeby nic się nie ulało? Zawsze mam brudna filiżankę i stojak na filiżankę i mi to przeszkadza. Próbowałem odkręcać korbkę - zmniejsza to ciśnienie, ale wciąż się leje.

Ostatnia sprawa - po odkręceniu sitka mam w nim dużo wody nad ciastkiem - muszę ją wylać, żeby odbić fusy, które są też bardzo mokre, klejące. Czy to normalne?

Te 2 ostatnie sprawy nie są krytyczne, ale psują mi ergonomię/czystość użycia tego fajnego urządzenia.

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #796 dnia: 03 Październik 2019, 23:13:39 »
1. Robię podobnie, może kwestia grubości przemiału? Jak długo trwa ekstrakcja? U mnie od początku kręcenia do zakończenia 30-50 sekund. Czasem dłuzej. @Szczympek  mówił chyba o ponad 1 minucie u niego. A jaką uzyskujesz temperature naparu (znaczy jak rozgrzewasz ekspres)? Tu moze być tez pole do eksperymentów.
2. Nie ma wg mnie, podstawiasz inne naczynie i odkręcasz lekko korbkę
3. Jak poczekasz trochę - ciastko powino być suche

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #797 dnia: 03 Październik 2019, 23:26:07 »
1. Sprobuj w okolicach 10-12 kliku używając Red Clixa. Nie przejmuj się długością ekstrakcji. Jak @tytoos wspomniał, u mnie ekstrakcja to ponad minuta, w tym około 15 sekund preinfuzji. W skrócie - kręcę dość energicznie do 4 barów i zostawiam na około 15 sekund. W tym czasie spadnie kilka kropel do filiżanki. Później jednostajnym ruchem dokręcam do 8 barów, ot nie za szybko, nie za wolno.
Tygrys nie jest obowiązkowy. Na starszej kawie trudno wykręcić tygrysa, a mimo to jest bardzo smaczna. To samo z kawa jasno paloną.

2. Chyba tylko druga filiżanka zostaje. Zwykle o tym zapominam u podstawiam słoiczek od Comandante ;)
3. Poczekaj chwile, odwróć Rotę, wylej wodę ze zbiornika i dopiero odkręc sitko. Będzie suchutkie i ładnie zwarte
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #798 dnia: 03 Październik 2019, 23:42:47 »
rubin testuje wersję z prysznicem. W tej wersji ciasteczka schnie znacznie dłużej. Może być 10 minut. Ja wyciągam mokre.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #799 dnia: 04 Październik 2019, 18:55:38 »
 :mhh:
F1D9F6E1-786E-4037-8446-9F5EB2ECABA6.jpeg
Testujemy.
Dzięki Valerii i Rubin za wypożyczenie Roty.

Od lewej:
Standardowa grupa i sitko VST, sitko Robot, sitko Rota, sitko Caravel.
Sitka.jpeg
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2019, 20:48:08 wysłana przez pj.w »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #800 dnia: 04 Październik 2019, 19:34:35 »
No nieźle, testy porównawcze pełną gębą.

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #801 dnia: 04 Październik 2019, 19:37:14 »
Czy faktycznie ten tygrys na espresso wam tak smakuje  ? Pomimo ze latwo go uzyskac na rocie to nigdy mnie nie oczarowal smakiem.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #802 dnia: 04 Październik 2019, 21:53:11 »
Tygrys nie jest od smakowania, on jest od wymiatania na insta.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #803 dnia: 04 Październik 2019, 22:55:57 »
Nie wiem czy tak łatwo? Trzeba bardzo dobrze rozgrzać maszynkę... Nie musi mieć tygrysa -- crema powinna być tylko lśniąca i gładka :).

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #804 dnia: 04 Październik 2019, 23:14:40 »
We włoskich kawiarniach nigdy nie miałem tygrysa a kawa była wyborna... 😉

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #805 dnia: 04 Październik 2019, 23:16:14 »
We włoskich kawiarniach... Eee... ;)

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #806 dnia: 04 Październik 2019, 23:26:37 »
We włoskich kawiarniach... Eee... ;)
Stawiam każdą włoską powyżej najlepszej kołobrzeskiej 😉😂
A tak poważnie, co Wy macie z tymi tygrysami? Ciekawe czy to czasem nie jakiś błąd ekstrakcji...
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2019, 23:40:42 wysłana przez jancewicz »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #807 dnia: 04 Październik 2019, 23:47:50 »
Error logowania do nowej inkarnacji ? Typu rany boskie jestem kioskiem ? :D

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #808 dnia: 05 Październik 2019, 01:51:45 »
Error logowania do nowej inkarnacji ? Typu rany boskie jestem kioskiem ? :D
???

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #809 dnia: 05 Październik 2019, 10:13:58 »
Ciekawe czy to czasem nie jakiś błąd ekstrakcji...
O włoskich kawach i ekstrakcji lepiej ze mną nie gadaj albo zrób tam gdzieś w Italii oficjalny kurs testera espresso:

  -->> Kurs Podstawowy Espresso Italiano Tasting

Potem pogadamy jednym językiem :evil:. Sam wybrałbym 7 listopada na Sardynii.

Cętki to nieistotny drobiazg, zawsze uważałem jednak, że najczęściej są oznaką fajnej ekstrakcji. Wg IIAC nie należy przywiązywać wielkiej wagi do aspektu wizualnego espresso. Załóżmy jednak, że pracujesz w kawiarni i robisz dziennie kilkaset kaw z tych samych ziaren. Szybko określisz związek i korelację między wizualnym aspektem espresso (kolor i tekstura) a jakością. W domu gdy robisz 2-3 kawy i nie chcesz stracić grama na próżno, trudno o takie doświadczenie.
« Ostatnia zmiana: 05 Październik 2019, 11:48:23 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi