forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: jzagaja w 20 Wrzesień 2017, 20:54:03

Tytuł: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 20 Wrzesień 2017, 20:54:03
Trafił mi się egzemplarz skorodowany (grupa 50mm). Uszczelki tłoka mocno zjechane aż twarde. Dobrałem zamiennik w oring.pl Bojler po płukaniu w kwasku cytrynowym ma jeszcze naloty tlenków miedzi. Usunąć tlenki i tak zostawić czy spasywować jakoś?

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: Huberro w 23 Wrzesień 2017, 23:02:13
Hej!
Bojler powinien być niklowany. Widać, że ktoś jakiegoś paskudztwa wlał, że całą powierzchnię zeżarło...
Możliwości masz kilka zależnie od stanu zewnętrznego bojera i zasobności portfela. :mrgreen:
Jeśli tylko wnętrze jest kiepskie i nie ma dużych wżerów, to możesz zostawić jak jest (będzie najtaniej)
lub wyszlifować wszystko i oddać do niklowania.
Szlifować i zostawić nie ma sensu, bo miedź się będzie utleniać i wypłukiwać, co nie jest ani smaczne ani zdrowe...
Można w takim stanie wysłać do kompletnego chromowania, wymoczą w kwasach, że goła miedź zostanie. Ale Tobie miedzi w portfelu ubędzie.
Ostatecznie wykładasz 210 funtów i masz nowy bojler.

Mam tylko nadzieję, ze wnętrze grupy jest w lepszym stanie, szczególnie cylinder, bo to plastik i nie wiadomo, jak na niego ta chemia zadziałała.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 24 Wrzesień 2017, 09:04:55
Byłem nie raz w serwisie i widziałem że duże maszyny nie mają niklowanych bojlerów, czysta miedź. Francesco Ceccarelli czyli guru od La Pavoni napisał mi że jego bojlery wyglądają tak jak na moim zdjęciu i mam zostawić.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: Huberro w 24 Wrzesień 2017, 13:40:02
Kolego, to jeżeli masz tak duże doświadczenie potwierdzone przez guru od Pavoni, to powinieneś napisać jak jest i jak być powinno!
Ja odpisałem na podstawie dwóch ekspresów, które rozbierałem. Oba miały niklowane bojlery, a jedyną miedzianą rzeczą była rurka doprowadzająca wodę do grupy.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 24 Wrzesień 2017, 13:51:08
A myślisz że guru od Pavoni będzie sobie zawracał głowę galwanizacją? Które maszyny mają niklowany? Ktoś zna z żeliwnym lub ze stali nierdzewnej?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 24 Wrzesień 2017, 16:49:29
Ja znam ze stali nierdzewnej. Nie jeden...
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 24 Wrzesień 2017, 16:54:00
Przykłady proszę...
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 24 Wrzesień 2017, 17:00:09
Bojlerów ze stali nierdzewnej ? Proszę bardzo - wszystkie wersje i modele ekspresów profesjonalnych z ASCASO - BAR 1GR, BAR 2GR, BARISTA 1GR, BARISTA 2GR, BARISTA 3GR.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 24 Wrzesień 2017, 17:08:58
W środku wyglądają nieźle. Pójdę w tygodniu do serwisu pooglądać bojlery.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 28 Październik 2017, 16:17:56
Przed i po renowacji.

 [ You are not allowed to view attachments ]
 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 28 Październik 2017, 16:25:17
Pięknie! :brawa:
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 28 Październik 2017, 16:27:59
Wszystkie uszczelki kupilem w lokalnym sklepie. Zamiast plaskiej weglowej w bojlerze zastosowalem silikonowy oring. Pozostalo przesunac rurke spieniacza w prawo - fabrycznie jest duzo za blisko bojlera.

Bojler wypiaskowany, zapach w srodku przyjemny, brak ognisk korozji miedzi.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: JanekdF w 28 Październik 2017, 21:56:52
Możesz podzielić się kosztem uszczelek? No i wymieniłeś wszystkie, czy tylko część?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 28 Październik 2017, 22:01:56
Koszt uszczelek ok. 10zł - bojler, tłok. Reszta była ok. Nawet jakby wszystkie wymienić to max. 20zł.
Musze jeszcze sprawdzić temperaturę po ustabilizowaniu grupy. Świetna zabawa samemu rozebrać. Prosta konstrukcja.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: JanekdF w 28 Październik 2017, 23:43:07
Prawda, zabawa przednia. Tylko mi się złamała końcówka od pierścienia Segera przy uszczelce wargowej w grupie...
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 28 Październik 2017, 23:57:15
Przecież to nie problem kupić taki pierścień, a uszczelka pewnie jakaś samochodowa by podeszła ;)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 29 Październik 2017, 00:09:52
jakie są objawy gdy ta uszczelka jest zużyta - szczerze nie widziałem jeszcze.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: Huberro w 29 Październik 2017, 00:25:48
jakie są objawy gdy ta uszczelka jest zużyta - szczerze nie widziałem jeszcze.
Zużycie tego simeringu objawia się podczas podnoszenia dźwigni, niekiedy też przy opuszczaniu.
Jak napalisz w kotle i z pod dźwigni leci para, znaczy że jest naprawdę źle. Na trochę sytuację poprawi smar Molykote 111.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 29 Październik 2017, 00:27:32
Dzis napalilem 2,5 bara i juz nie moglem podniesc dzwigni ale nic nie lecialo :)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 29 Październik 2017, 10:24:34
Woda ktora wplywa do grupy ma 100 stopni. Temperatura mierzona pod portafiltrem gdy wody nie ma to 90 stopni. Pomiar przy 0.8 bara. Jakie sa objawy gdy temperatura ekstrakcji jest zbyt wysoka? Crema byla ladna ale ciemna.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: JanekdF w 29 Październik 2017, 13:43:37
Przecież to nie problem kupić taki pierścień
Kupić nie problem, ale go z stamtąd wyekstrahować, o to już gorzej.

Jakie sa objawy gdy temperatura ekstrakcji jest zbyt wysoka?
A smak jak? Jeśli spalenizna, to temperatura zbyt wysoka.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 29 Październik 2017, 13:47:20
Nie jestem kawoszem, kawa rzadko mi smakuje. Gdy bylem w centrum szkoleniowym baristow to mi smakowala. Na razie ciut brakuje, typowy smak z Pavoni (mam juz drugi) nie wiem jak opisac chyba brakuje slodyczy. Pojde z nim do centrum moze cos poprawimy technika/mlynkiem.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 29 Październik 2017, 14:23:19
tak to wyglada
 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: JanekdF w 29 Październik 2017, 20:16:12
Nie wiem, jaka to kawa, ale wygląda super ciemno i super mało. No chyba, że to filiżanka Illy do cappu a nie espresso ;)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 29 Październik 2017, 20:21:13
Kolumbia z www.erakawy.pl (http://www.erakawy.pl)
Nie podali daty palenia.
Bingo! Cap. Illy. Bede mielil grubiej i dociskal mocniej.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: Huberro w 30 Październik 2017, 09:27:20
Bede mielil grubiej i dociskal mocniej.
Nie wiem jakie u ciebie są poszczególne wymiary, ale w moim  żeby uzyskać okolice 9bar należy na dźwignię naciskać z siłą około 17,5kg.
Stawiasz ekspres na wagę i ciśniesz sprawdzając co wychodzi!
Bardzo fajnie czuć, kiedy jest za grubo, a kiedy za drobno! ;)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 30 Październik 2017, 20:47:01
Ok zrobie kanonicznie. Ile kg ubijasz? Opor dzwigni masz powtarzalny za 3-4 razem?

Przyszla do mnie grupa Flair Espresso Maker moge porownac wplyw temperatury. Zainstaluje na wyciskarce do cytrusow.

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 04 Listopad 2017, 13:20:57
Jaka srednice powinna miec dysza z jednym otworem zeby dobrze spienic mleko? Do La Pavoni pasuja bez przerobek przewody hamulcowe miedziane dostepne w kazdym sklepie moto. Gdy obetniemy rurke nozem do rurek miedzianych to zrobi nam sie ladny otwor okolo 1mm ale to chyba ciut duzo.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: Huberro w 04 Listopad 2017, 15:32:57
Oryginalna dysza ma 3 otwory po 1,4mm każdy, z tym że, każdy jest w inną stronę i bardzo ciężko spienić mleko. Drga sprawa, to zbyt duży wpływ pary i po chwili nie ma czym mieszać. Ja u siebie mam pojedynczą dziurę 1,5mm, wydaje się być ok. Pary nie brakuje, jest czas na spienianie, ale nie udało mi się przygotować mleka do artlatte. Mam też dyszę 2x1mm ale bardzo rozchlapuje i za szybko grzeje.
Pamiętaj, że dyszę po każdym użyciu należy dokładnie wytrzeć, co przy wynalazkach z motoryzacyjnego może być trudne.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 04 Listopad 2017, 16:07:42
Ja tez mam teraz taka pojedyncza i mleko wiruje ale spienia tylko gore dol i srodek plynny. W Musice na przyklad para buchala tak ze mleko bylo spienione w kilka sekund. Mozna poeksperymentowac z dyszami od drukarek 3d. W Niemczech sprzedaja te dysze pojedyncze z otworem 1,5mm. Jeden nawet twierdzi ze zrobil otwor "o zmiennej srednicy".
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 05 Listopad 2017, 13:33:03
Zmierzyłem jest 1,3mm.

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 09 Listopad 2017, 21:35:01
W miedzyczasie zrobilem stabilizator mlynka Hario.

 [ You are not allowed to view attachments ]  [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 13 Listopad 2017, 20:55:57
Kolejna radosna tworczosc - tamper samopoziomujacy.

 [ You are not allowed to view attachments ]
 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: Grappa w 13 Listopad 2017, 21:03:51
W miedzyczasie zrobilem stabilizator mlynka Hario.

 [ You are not allowed to view attachments ]  [ You are not allowed to view attachments ]

Masz może do tego projekt i chciałbyś się podzielić?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 13 Listopad 2017, 21:07:35
mam sprobuje wystawic na Thingiverse i prosze o opinie :)
masz gdzie wydrukowac?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: Grappa w 13 Listopad 2017, 21:10:50
Może na uczelni pozwolą mi wydrukować ;)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 13 Listopad 2017, 22:47:53
Prosze bardzo tylko warunek napisz recenzje :)

https://www.thingiverse.com/thing:2643946 (https://www.thingiverse.com/thing:2643946)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 17 Listopad 2017, 17:23:18
Poprawilem ksztalt rurki spieniajacej i otrzymuje bardzo szybko piekna mikropianke.

 [ You are not allowed to view attachments ]
 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 18 Listopad 2017, 16:12:37
Mialem palarke Gene Cafe CBR101 ale nie specjalnie mi podpasowala za te pieniadze. Dzis uzylem mojej przerobionej maszynki do popcornu (bez bezpiecznika 192C) z regulatorem PWM. Palilem Malawi przez 15 minut wiec troche za dlugo (wygrzewanie w 150C 3 minuty) - rezultat na Pavoni swietny, idealny opor dzwigni. Jest juz poziom dobrej kawiarni. Tamper auto przerobilem na wypukly dodalem jeszcze jedna stabilizacji osi. Jak przyjda zarna Mazzer Robur zabieram sie za mlynek. Stabilizator Hario trzeba poprawic zmniejszyc ilosc zebow i dodalbym jeszcze jeden wewnetrzny stabilizator.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: maciekz w 19 Listopad 2017, 17:48:57
Jakiego modelu maszynki do popkornu używasz?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 19 Listopad 2017, 22:30:25
Uzywam CAMRY CR4458 bez termika - model nie ma znaczenia, raczej wybierac z najwieksza moca. Wsad do 80g tylko. Zasilanie wiatraka dobrze zrobic osobno bo regulator zmniejsza obroty i trzeba recznie mieszac lyzka.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 23 Listopad 2017, 17:00:53
Uzyskalem bardzo dobra powtarzalnosc na zwyklym mlynku Graef CM80 i wlasnorecznie palonej kawie (Malawi) - od tygodnia opor dzwigni jest taki sam gdy uzywam tampera wlasnej produkcji, kawa leci ladna struzka jak syrop. Mleko spienia sie znakomicie. Dzis przyszly zarna Mazzer Robur, robia wrazenie. Czas sie wziac za mlynek.

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 23 Listopad 2017, 20:05:46
Dzisiejsze palenie. Staram sie tak do 12 minut maks.

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 28 Grudzień 2017, 19:02:21
Zainstalowałem prysznic i sito IMS, preso XP110 i termik ES10673.

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: Metiu w 28 Grudzień 2017, 23:15:30
Super !  :brawa:

Gdzie kupiłeś ten prysznic ?  ;)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 28 Grudzień 2017, 23:39:45
Kupilem w theespressoshop.co.uk
Bardzo pomocni szybko odpowiadaja.
Dzis tylko jedna proba na wstyd sie przyznac Lavazza Oro z Biedronki i zdziwienie - dwie piekne struzki, idealny przeplyw, smak tez bardzo dobry.

Co do mlynka z drukarki to dwa prototypy do kosza, za duze sily skrecajace wal przy tak duzych zarnach i ciezko z precyzja. Odleglosc zaren max 1,5mm.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional renowacja
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 14 Kwiecień 2018, 21:04:25
Na razie odpuściłem drukowany młynek na żarnach Robur - za duże siły skręcające.

Dziś pierwszy test zwykłego piekarnika z bębnem od Behmora. Trzeba zmienić termostat zbyt wolno nagrzewa i ledwo przekracza 200 stopni po 20 minutach.

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]