Autor Wątek: Czyszczenie i konserwacja młynka  (Przeczytany 42696 razy)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2989
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Marzec 2015, 19:52:24 »
To zapytam przewrotnie, co ile kg palarnie czyszczą?
Szczerze?
Wcale.
Ziarno czyści.... :mrgreen:






No może co 1000 kg, jak jest brudno.... :evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Marzec 2015, 20:42:15 »
Dla mnie to nie ma znaczenia, kupuję kawę w ziarenkach. A swój młynek czyszczę, bo ważna jest moja filiżanka.

Offline Denim

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione v2
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Maj 2017, 18:11:46 »
W sumie to niewiele można się dowiedzieć w tym wątku czym dokladnie czyścić .Czy może używać drogiej chemii i przy okazji napychać kabzę producentom, czy może ryżem, a może spirytusem, odkurzaczem, wodą przemywać, a może nic nie robić?  :)) Na pewno wielu tutaj z was ma drogie młynki i na pewno macie jakiś swój podobny sposób .To w końcu jak z tym czyszczeniem młynka jest?

Zwróć uwagę na pisownię. Post z grubsza poprawiłem..
pafcio0
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2017, 08:17:12 wysłana przez pafcio0 »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1489
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Maj 2017, 18:35:09 »
Czyszczę co kilka kilogramów, ręcznie bez żadnej chemii, ryżu itp. Rozkręcam, szczoteczką czyszczę żarna, składam. Ewentualnie można odkurzaczem resztki wciągnąć. Przy czym u mnie kawa w młynku prawie nie zalega, każdego dnia pędzelkiem czyszczę wylot.

Pierwszy z brzegu link jak

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Maj 2017, 18:44:56 »
Gdzieś czytałem o czyszczeniu młynka grubą solą. Ale czy to jest dobry sposób?
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maj 2017, 20:27:50 »


czyszczeniu młynka grubą solą

Czyli w miejsce zalegającej kawy wprowadzamy sól? I po czyszczeniu kawa z solą? Jakoś tego nie widzę.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maj 2017, 20:40:02 »
grubą solą
Bałbym się korozji. Nie wszystkie nierdzewki są odporne na sól.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2989
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maj 2017, 21:11:36 »
A tak z ciekawości, to jakiś kamień się osadza w młynku, bo byłem przekonany, że takie zjawisko to tylko w ekspresach przy "brudnej" wodzie.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Maj 2017, 21:40:50 »
Z tego co pamiętam, ktoś miał problem z młynkiem w którym mielone było ziarno "smakowe" z dodatkami różnych smakowo zapachowych olejków czy czegoś takiego. Żarna były oklejone podobno tragicznie. Ktoś wyszedł z pomysłem czyszczenia tego mieląc sól. Podobno pomogło. Środki do czyszczenia żaren zawierają w swoim składzie ziarna zbóż, płatki zbożowe, ryż itp. Skoro komuś nie pomogło czyszczenie żaren środkami do tego przeznaczonymi a sól usunęła skutecznie zabrudzenia to chyba coś jest na rzeczy. Korozji to raczej nie ma się co bać, przecież sól nie zalega w żarnach tylko po mieleniu soli mieli się parę razy kawę i sól jest usuwana. Zawsze można rozkręcić młynek i wyczyścić żarna bez chemii.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Maj 2017, 21:58:25 »
W sumie to nie wiele można się dowiedzieć w tym wątku czym dokladnie  czyścić .Czy może używać drogiej chemi i przy okazji napychać kabzę producentom czy może ryżem a może spirytusem ,odkurzaczem,woda przemywać a może nic nie robić   Napewno wielu  tutaj z was ma drogie młynki  i napewno macie jakiś swój podobny sposób .To w końcu jak z  tym czyszczeniem młynka jest ...?

Ja czyszczę wszystko na mokro. Dobrze ciepła woda z Ludwikiem na szmatkę. Żarna jak mam zdemontowane, to topię je w wodzie.
Później przedmuchuję wszystko sprężonym powietrzem. Na koniec pozostaje mi tylko, lekko nasmarować gwint wazeliną.


« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2017, 22:07:42 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Maj 2017, 08:56:54 »
Wkładanie stalowych żaren do wody budzi mój sprzeciw i za Chiny ludowe bym tego nie zrobił. Szczoteczka do zębów/pędzelek jest w stanie doprowadzić je do stanu "jak nowe". Bałbym się, ze drobne zaniedbanie w suszeniu doprowadzi do pojawienia się rdzy.

Co więcej producenci odradzają mycie żaren, choć hopper jak najbardziej wypada myć.

Prior to using your Sette grinder for the first time, you should wash the bean hopper and grounds bin in warm soapy water.
Do not wash the grind adjustment assembly or burr.
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2017, 09:01:29 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Maj 2017, 15:09:48 »
@DrUsagi. Masz może jakieś info dotyczące zaleceń producentów odnośnie czyszczenia i smarowania gwintów?
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Maj 2017, 15:13:17 »
Za instrukcja Compaków

Cytuj (zaznaczone)
Clean the grind chamber and threads of the housing using a soft cloth and vacuum cleaner until all of the oils and residue has been removed.
Make sure to put new food grade lubricant on the clean threading of the housing and upper assembly. Insert the upper burr assembly into the grind chamber, and turn counter clockwise.
LMWDP #469

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Maj 2017, 16:45:48 »
Mówią producenci o czyszczeniu na sucho przy użyciu szmatki lub pędzelka. Tak samo jest na filmach w YouTube.
Problem jest w tym, że na sucho młynka nie umyje się. Zawsze pozostaną  pozostałości po starej tłustej kawie.
A czyszczenie gwintów zabrudzonych smarem spożywczym na sucho, wolę przemilczeć.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Maj 2017, 18:39:26 »
Wiele młynków czysciłem, nawet takich gdzie przez lata nikt do żaren nie zaglądał. Takich gdzie aromatyzowane ziarna mielono.
Nigdy nie miałem problemu z doprowadzeniem mlynkow/żaren/komory mielenia do stanu gdzie nic nie zalega a wszystko się świeci. Nigdy też nie było problemu z nadmiarem smaru, bo jego się daje naprawdę niewiele.
Nigdy nie musiałem wody czy innych płynów używać. I skoro producenci nie zalecają używania wody, użytkownicy w większości też nie, to ja nie mam zamiaru iść pod prąd.
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi