Autor Wątek: Hoper w młynkach gastronomicznych  (Przeczytany 7965 razy)

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Hoper w młynkach gastronomicznych
« dnia: 23 Luty 2015, 14:01:52 »
Witam,
pierwszy raz tutaj zamieszczam post.
Zastanawiam się na wyborem młynka i z przeczytanych opinii (wielu) skłaniam się do młynka gastro (typu Mazera SJ/mini auto lub coś podobnego). Jedyna w sumie rzecz jaka mnie powstrzymuje to .... gabaryty. Przede wszystkim wysokość - czy hopera dostarczanego fabrycznie nie da się zamienić na coś mniejszego na 250/330 gram kawy?
Druga dotyczy dozownika. Większość tego typu ekspresów używanych  które są w ofercie posiada dozownik, który po pierwsze zwiększa gabaryty całego młynka a po drugie do użytku domowego jest chyba zupełnie zbędny. Czy dozownik da się zdemontować tak aby został tylko podajnik na zmieloną kawę?

P.S. Młynek chcę już kupić docelowy dobrej jakości, tak aby za chwilę nie rozważać jego wymiany.

Pozdrawiam

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Luty 2015, 14:13:09 »
Polecam M4D lub coś zbliżonego.


Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Luty 2015, 14:20:46 »
Kupuj młynek od razu z małym hopperem. Dokupienie innego hoppera do innego młynka i dopasowanie tego graniczy z cudem.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Luty 2015, 14:23:44 »
nowy/używany?
jaki budżet?

Offline macias Mężczyzna

  • Wiadomości: 100
  • Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Luty 2015, 14:28:25 »
Z hopperami zwykle jest właśnie taki problem, jak manfred napisał. Młyny gastro albo zbliżone do gastro mają zwykle 1.5 kilogramowe hoppery. Z wyjątkiem:
- Macapów - produkowane są młynki z mniejszymi hopperami (patrz zdjęcie fux'a)
- Eureki Zenith - można do niej dokupić mały hopperek (oczywiście mniejsze Eureki, nie gastro mają mniejsze hopperki też)
- Ewentualnego dorobienia hopperka na własną rękę (któryś z kolegów robił metalowy chyba).

Co do dozownika - nie bardzo się przydaje w domu, bo nawet ze szczelnego kawa zmielona szybko będzie wietrzała. Z drugiej strony - jak się trafi okazja ale z dozownikiem - da się z tym żyć, nawet mieląc pojedyncze porcje.

Demontaż dozownika zwykle oznacza ingerencję w konstrukcję młynka, wylotu kawy. Trzeba znowu dorabiać rurkę wylotową - musisz być absolutnie pewien, że się da przed zakupem...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Luty 2015, 14:30:48 »
- Ewentualnego dorobienia hopperka na własną rękę (któryś z kolegów robił metalowy chyba).
To przecież banalne jest. Efekt może być unikalny i lepszy niż jakikolwiek plastik.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty 2015, 14:32:49 »
Dla mnie jedna wielka wada to to że nie widać ile i czy jest w nim kawa.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Luty 2015, 14:47:41 »
Mam malutki hopper od Aeropressu i wszystko dokładnie w nim widzę... ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Luty 2015, 14:54:55 »
Zanim dojdzie do następnej potyczki słownej to może niech autor napisze dlaczego potrzebuje taki mały młynek i czy od góry ograniczają go meble. Ja mam już nie pamiętam ile ale chyba coś koło 50 cm wysokości i jak włożę młynek to chcący nasypać kawy musiałbym nim przesuwać do przodu i do tyłu. Oczywiście jeśli kogoś od góry nic nie ogranicza to tak taki metalowy hopper jest fajny.

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Luty 2015, 14:57:35 »
Taki Compak jak mój czyli Wega (Antonio ma) mają takie fajne małe hoppery jako opcję.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Luty 2015, 15:06:46 »
do użytku domowego jest chyba zupełnie zbędny.
Przydaje się do dystrybucji. Nieważnym staje się czy są bryłki i jak młynek sypie kawą.

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Luty 2015, 15:09:16 »
To w takim razie kwestia dozownika jest dla już jasna.
Jeżeli chodzi o hoper poniekąd też (do tej pory sądziłem, że jest jeden - dwa standardy mocowania hoperów i miałem nadzieję, że można dokręcić z każdego innego modelu /producenta hoper). Rozwiązanie jakie znalazłem to ewentualnie skracania hopera pod warunkiem, że nie ma on kształtu stożkowego.
Macap M4D jest chyba najlepszą opcją ale obecnie nie ma w ofercie używanych  :) a nowy jest ciut za drogi - celuję raczej w okolicach kwoty 1500zł. Więc z nowych zostaje mi Macap m2d (niższa klasa młynka niż wcześniej wspomnianych)  lub Wega.

Odnośnie miejsca - tak z góry mam ograniczenie w postaci mebli. Wysokość blat - mebel 55 cm. 
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2015, 15:14:42 wysłana przez Bogdan »

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Marzec 2015, 13:21:23 »
Ostatecznie wybrałem Eureka Zenith Club E plus mały hoper. Wydaje mi się optymalnym wyborem pomiędzy ceną, jakością i wygodą użytkowania.
Czekam z niecierpliwością na niego póki co zadowalając się kawą z automatu w pracy (świeża kawa to jest jednak to  :pycha:)

Offline Przemo Mężczyzna

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Marzec 2015, 16:11:16 »

(...)
To przecież banalne jest. Efekt może być unikalny i lepszy niż jakikolwiek plastik.
Nie dla wszystkich, ja np. Nie mam zielonego pojęcia, jak miałbym zrobić sobie hopper z blachy... Poproszę o jakieś samouczki, porady, przykłady...

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Luty 2019, 19:40:15 »
Szybkie pytanie wiec odkopie. Ktos skracal katowka taki hopper? Da sie to zrobić estetycznie?  :D :D

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi