Autor Wątek: Ristretto w Warszawie-gdzie?  (Przeczytany 8061 razy)

Offline Amra24

  • Wiadomości: 3
Ristretto w Warszawie-gdzie?
« dnia: 17 Czerwiec 2017, 13:10:51 »
Czy ktoś z Was orientuje się,gdzie w Warszawie napiję się ristretto?
Do tej pory nigdzie nie widziałam w menu,a chodzi za mną już od dłuższego czasu,szczególnie że piłam niedawno bardzo dobre w Kazimierzu Wielkim nad Wisłą.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwiec 2017, 21:04:06 »
Czy ktoś z Was orientuje się,gdzie w Warszawie napiję się ristretto?
Do tej pory nigdzie nie widziałam w menu,a chodzi za mną już od dłuższego czasu,szczególnie że piłam niedawno bardzo dobre w Kazimierzu Wielkim nad Wisłą.
Myślę że wszędzie tam gdzie dobre espresso. Są tu wątki o kawiarniach w stolicy :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwiec 2017, 00:14:58 »
No właśnie nie wiem. Jeśli ktoś dba o jakość i ma ustawione espresso, to ciężko przyjdzie mu je zepsuć skracając ekstrakcję. Przestawianie młynka i całej reszty dla jednego ristretto też nie wchodzi w grę.

Najprościej chyba trafić na rozgarniętego baristę w przeciętnej kawiarni -- wtedy jest szansa na ristretto, ale jak to będzie smakować?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwiec 2017, 11:07:40 »
Ja często zamawiam ristretto jako test. Jeśli barista nie wie o czym do niego rozmawiam -- dziękuję i wychodzę albo biorę espresso i tonik z lodem.

Offline Amra24

  • Wiadomości: 3
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwiec 2017, 21:32:31 »
No wlasnie chodzi o to,ze normalnie w menu nie ma,a jak pytam z prośba czy barista zrobi-to do tej pory żaden nie podjął wyzwania:-(

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwiec 2017, 21:54:58 »
Przestawianie młynka i całej reszty dla jednego ristretto też nie wchodzi w grę.
Czy to jest konieczne? Czy nie można po prostu skrócić ekstrakcji o parę sekund, gdy docelowo, normalnie robimy pyszne, pełne, jędrne espresso?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwiec 2017, 21:55:20 »
Jak nie wie co to, to trza wyjąć telefon, odpalić google i pokazać co to. Jak ambitny, to chociaż spróbuje ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwiec 2017, 01:12:31 »
Czy nie można po prostu skrócić ekstrakcji o parę sekund
Można, tylko jak to będzie smakować? A jak powinno?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Czerwiec 2017, 05:21:06 »
Jak nie wie co to, to trza wyjąć telefon, odpalić google i pokazać co to. Jak ambitny, to chociaż spróbuje ;)
Jak nie wie to dupa nie barista. Jeśli w menu masz stek i poprosisz medium a kucharz nie będzie wiedział o co chodzi to co to znaczy? Że jest kucharz czy szwagierka właściciela co myśli że umie gotować? Dlatego stosuję to jako test.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwiec 2017, 09:03:24 »
Jeżeli w menu nie ma ristretto, to nie ma co wydziwiać. Nikt trzeźwy i przy zdrowych zmysłach, nie będzie przestawiał młynka, dla czyjegoś widzimisię w postaci pojedynczego zamówienia. Ale świadomy barista, mógłby zaproponować dwa ristretta, te są w zasięgu bez przestawiania sprzętu.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwiec 2017, 09:10:00 »
Dlaczego nie miałby przestawiać młynka, tzn. dlaczego barista miałby postradać zmysły i rozum, by przestawić ustawienia młynka? W wielu kawiarniach stoją potężne młyny EK43 -- dość łatwo przestawia się ich ustawienia. Ale czy trzeba zmieniać ustawienia młynka? Jaka jest definicja i idea ristretto?
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2017, 09:14:16 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Czerwiec 2017, 09:11:29 »
Jaka jest definicja i idea ristretto?
I przede wszystkim: jako powinno smakować dobre ristretto?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Czerwiec 2017, 09:13:38 »
Ristretto to 15 ml z około 7 g kawy, z tego co pamiętam.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2017, 09:24:56 wysłana przez WS »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Czerwiec 2017, 09:24:22 »
Mam kawiarnię w Italii, jestem włoskim baristą, zaparzam kawę czyli espresso. Często przychodzą do mnie klienci i proszą o ristretto ;). Ristretto znaczy zmniejszony, ograniczony, skoncentrowany, skondensowany. Mówi się, że pierwsze krople espresso są najbardziej skondensowane, gęste, każda kolejna porcja kawy, wypływającej z wylewek jest bardziej wodnista. Ristretto ma być tą bardziej skondensowaną partią normalnego espresso. Nie muszę chyba niczego przestawiać w moim młynku. Wystarczy, że ograniczę objętość kawy w filiżankach do 15-20ml zamiast normalnej objętości 25-30ml. Tak przynajmniej wygląda to w tradycyjnym ujęciu (https://en.wikipedia.org/wiki/Ristretto).

OK, ale mamy epokę kamienia gładzonego i musimy przecież mieć zacne, jasne singielki od The Barn, SMC, TM, Five Elephants, Drop, Audun, Gardelli, Workshop, Double Shot, Koppi, Keen i 5 tuzinów innych tego typu palarni, nie licząc polskich... Czy w takim przypadku mamy nieco inną sytuację?
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2017, 09:52:51 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ristretto w Warszawie-gdzie?
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Czerwiec 2017, 10:34:56 »
Wystarczy, że ograniczę objętość kawy w filiżankach do 15-20ml zamiast normalnej objętości 25-30ml.
I dokładnie tego oczekuję. Tam, gdzie pomimo braku pozycji w menu barista potrafił skrócić ekstrakcję nigdy nie zawiodłem się na smaku.
Jeżeli w menu nie ma ristretto, to nie ma co wydziwiać.
Jeśli w menu jest stek to też mam nie wydziwiać i brać jaki dadzą czy jednak pozwolisz mi poprosić o krwisty?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi