Autor Wątek: Kawiarnie w Lublinie  (Przeczytany 23015 razy)

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Styczeń 2018, 19:57:19 »
Co się stało, że ceny poszybowały do 42zł za paczkę 250g? Lepsza jakoś ziaren?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Sierpień 2018, 12:20:06 »
No więc wstępnie zdecydowałem się na odwiedziny w Kap Kap i Cafe PaZona, pędzę zobaczyć co potrafią uwarzyć  miotla.

Offline Ness

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: Alternatywy
  • Młynek: Comandante MK3 nitro
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Sierpień 2018, 13:10:33 »
Co się stało, że ceny poszybowały do 42zł za paczkę 250g? Lepsza jakoś ziaren?

Rozmawiałem z nimi osobiście. Kiedyś mieli niższe ceny bo się uczyli palić pod alternatywy. Teraz jak się czują pewniej to zrobili standardowe ceny.


mlopus daj znać. Zmieniła się ekipa i szef kap kapa, ciekawe w którą stronę to poszło bo poza drętwą obsługą było tam dobrze.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Sierpień 2018, 21:25:52 »
Cafe PaZona obsługa miła i uśmiechnięta, fajne wnętrze i trochę alternatyw, z klasyki espresso tylko jeden rodzaj ziarna, mieszanka Etiopia plus kostaryka. Poprawna i smaczna ale bez efektu woow, kiepska crema i dość wodniste jak na espresso, w porównaniu z Kenią którą rano piłem w domu średnio wypada, w porównaniu z tym co zazwyczaj podają kawiarnie jest bardzo dobrze. Cafe PaZona kawę ma jako dodatek w karcie tosty, sałatki, ciasta i makarony więc jak na dodatek to może być. Jutro sprawdzę  jak Kap Kap.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień 2018, 12:43:04 wysłana przez DrUsagi »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Sierpień 2018, 22:47:00 »
Hej, czy nie damy rady zapisać tych nazw po polsku albo po angielsku? Etiopia, Kostaryka -- czy to jest takie trudne? ;)
Mieszanka takich kaw z mokrej obróbki może dać bardzo łagodne espresso. Nie wiadomo jeszcze jak zostało ono zaparzone...
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpień 2018, 23:06:11 wysłana przez Antonio »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Sierpień 2018, 10:35:36 »
Racja Antonio, pisałem w pośpiechu i trochę bezmyślnie jak widać, teraz Admin już musi poprawić pls

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Sierpień 2018, 12:43:37 »
Off-Topic:
Poprawione
LMWDP #469

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Sierpień 2018, 15:04:16 »
No niefajnie, że w Kap Kap nie ma już Andrzeja i Konrada bardo niefajnie...

Definitywnie zamknęła się Kawka na Chopina, teraz jest tam sklep :(

Na Staszica 1 otworzyła się za to pierwsza w mieście kafeja z własnym piecem (Coffeed) o szumnej nazwie Enzo Muratore Craft Italian Coffee. Po co to "Italian" skoro serwują własne wypały z ziarna speciality z DRW ??? Niechybnie taki markieting ;) Wszystko wskazuje na to, że organizacyjnie powiązana jest z restauracją Sexy Duck, która mieści się obok. Niemniej klimat jest, na pokładzie Strada i EK43, z alternatyw Aeropress, Chemex, Clever, Kalita, a sympatyczna załoga ambitnie podchodzi do sprawy. Sami o sobie mówią, że aktualnie doskonalą powtarzalność wypałów, więc pewno trzeba dać im jeszcze trochę czasu. W każdym razie doppio z tygodniowej średniopalonej Brazylii, które u nich wychyliłem było bardzo bardzo :ok:. Czekamy na pierwszy cupping :)


Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Sierpień 2018, 13:37:59 »
Dziękujemy Dandy, Enzo Muratore to świetne miejsce, niesamowity klimat i aranżacja, miła obsługa i doskonała Gwatemala. Jest jeszcze Brazylia i jeden blend z dodatkiem robusty ale nie wiem czy dam radę na kolejne espresso, może jutro :-) Mleczne kawy rownież bardzo dobre, polecam.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Sierpień 2018, 18:18:39 »
Brazylia też niczego sobie tylko tym razem zamiast jazzu jako dodatek był ciężki rock :-)

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Sierpień 2018, 15:10:53 »
Jutro w Cafe ParZona w godz. 13-15.30 cupping wraz z wykładem i szkoleniem z metod alternatywnych, który poprowadzą chłopaki z palarni Kaffe 2009.

Offline Bartus_M Mężczyzna

  • Wiadomości: 268
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, French Press, Hario Mizudashi, Kawiarki: G.A.T 2tz, Alza 6tz, Gabi Master A, Phin 340ml, Melitta 101
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade, Hario Skerton, Knock Aergrind
Odp: Kawiarnie w Lublinie
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Sierpień 2018, 22:21:35 »
Jutro w Cafe ParZona w godz. 13-15.30 cupping wraz z wykładem i szkoleniem z metod alternatywnych, który poprowadzą chłopaki z palarni Kaffe 2009.

Wybieram się :) w niedzielę ma być cupping w innym miejscu. Kapkap kafe podobno ma istnieć nadal.
-------
pozdrawiam,
Bart :)
Kawę traktuję jako hobby i dobrą zabawę. Ciągle szukam swojego smaku i sposobu, a wyrażane przeze mnie opinie nie powinny być traktowane bezwzględnie jako źródło wiedzy.

https://www.instagram.com/bartmaliszewski/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi