Kupiłem nowa Anitę z PID za 2100 zł - chwile przed nowym rokiem.
@Tottoro świetny post- spróbuję zmniejszyc ilość kawy do 14 g na podwójnym sicie. Obecnie jakiego stopnia zmielenia używasz?
Co do Tapera- zamówiłem tamper na Ali 57,5 mm (polecany na tym jak i na kilku innych zagranicznych forach) - zdam relacje jak tylko dotrze.
Cieszę się. PID to jedyna rzecz jakiej mi brakuje w moim modelu. Ja swój - z bardzo małym przebiegiem, niemal nówka - kupiłem tu na pchlim targu. Będziesz zadowolony... do momentu gdy zapragniesz czegoś więcej
Napisałem wcześniej, że w swej ignorancji uważałem, że droższy ekspres zrobi lepsze espresso. Trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem. Chodziło mi o to, że uważałem, że droższy ekspres "zrobi za mnie" lepsze espresso. Na pewno lepszy i droższy ekspres zrobi lepsze espresso niż Anita, pod warunkiem, że obsługuje go sprawny barista. Ja na razie poziomu, który zapewnia mi Anita nie przeskoczyłem, więc z pogoni za królikiem póki co się wyleczyłem
Z Anity wyciśniesz bardzo przyzwoitą kawę. Młynek - moim zdaniem spokojnie do tego wystarcza. Nie powiem Ci na jakich nastawach mielę kawę bo po prostu nie wiem
Mam go już mniej więcej skalibrowanego i przy zmianie ziarenek po prostu kręcę śrubą po pół obrotu w kierunku FINE lub COARSE. Zazwyczaj druga lub trzecia kawa wychodzi już jak należy.
Jak dostaniesz ten tamper, to skrobnij w tym wątku parę słów. Może się też skusze na drugi. Zachęcam do zakupu tego pierścienia zasypowego. Też na ALI i też średnica 57,5. Pasuje idealnie.
Kupiłeś fajną maszynę w przyzwoitej cenę. Podziel się wrażeniami jak już się z nią zżyjesz!