Od kilkunastu dni użytkuję nowy ekspres, wersję wyprodukowaną pod koniec 2020 roku. Dużo wcześniej o nim czytałem, a teraz chciałbym pogłębić i uporządkować wiedzę nt. interesujących mnie szczegółów. Zapoznałem się z różnymi wątkami na temat modeli Steel, ale nie wszystko jest dla mnie jasne, więc proszę innych użytkowników i tych co mają większe doświadczenie i wiedzę o podzielenie się, dla wygody innych forumowiczów.
(1) Ekspres posiada elektroniczny termostat - na jaką temperaturę jest on ustawiany w fabryce? (jeszcze nie zaglądałem do środka, a ta regulacja jest dostępna po dostaniu się do wnętrza)
(2) Gdzie można znaleźć ustawienia przełączników termostatu - zależność temperatury od ustawienia przełączników? (długo tego szukałem i znalazłem tylko dość niewyraźne zdjęcie na facebook'u w wersji dla ekspresu Dream; przydałby się bardziej wyraźny obrazek, opublikowany na tym Forum)
(3) Jaka jest skuteczność utrzymywania temperatury przez ten elektroniczny termostat? Ze strony Ascaso.com widzę wykres, gdzie jest zależność stabilności od ilości kaw i w zasadzie powinno być tak, że te +-1,5 stopnia mamy dla dowolnej ilości wykonanych kaw.
Pytanie to zaczęło mnie dziś nurtować, gdy żona zrobiła sobie "większą kawę" - chciała spróbować smaku kawy wykonywanej znacznie dłużej, niż espresso (cóż - ona często pija americano, czy nawet mleczne kawy, więc chciała spróbować i czegoś takiego...). Ekspres z zapiętą kolbą wcześniej włączony był przez 15 minut w celu rozgrzania. W podwójnym portafiltrze namielone 18g kawy tak, że podwójne espresso (ok. 60 ml) powstaje w ciągu 25 sekund, a więc przepływ wody przez element grzejny nie był zbyt gwałtowny. Żona podstawiła dużą filiżankę i dokonywała tej przedłużonej ekstrakcji, aż w pewnym momencie (w filiżance było pewnie już z 200ml płynu) pompa się wyłączyła. Zawołała mnie i widzę, że termometr wskazuje mniej niż 75 stopni, więc podejrzewam, że automatyka przerwała pracę pompy, gdy woda była zdecydowanie za zimna.
Rozumiem, że gdyby przepływ wody był za duży (np. bez zapiętego portafiltra), to element grzejny mógłby "nie wyrabiać". Ale tu woda miała opór kawy, a mimo to chyba termostat nie zareagował (nie stabilizował temperatury). Proszę o podzielenie się własnym doświadczeniem.
(4) W którym miejscu termometr Uno Black dokonuje pomiaru?
(5) Mój nowy ekspres nie ma wbudowanego manometru, jednak ma OPV i możliwość regulacji z zewnątrz. Na razie nie dotykam tego, bo nie posiadam ciśnieniomierza choćby zapinanego do kolby. Ale interesuje mnie jakie ciśnienie jest ustawiane w fabryce? Czy takie, aby na ciastku mieć 9 atm, czy może jakieś inne?
(6) Jak kiedyś już będę miał portafilter z manometrem, to będę mógł poeksperymentować, jak zmiana ciśnienia wpłynie na efekty ekstrakcji. Ciekawi mnie, o ile większe ciśnienie będzie widoczne na takim manometrze w stosunku do tego, jakie jest na ciastku? - jednym słowem: jakie np. ciśnienie należy uzyskać na manometrze pod portafilrem, jeśli na ciastku chcę np. te 9 atm?