forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: adthinzad w 27 Grudzień 2018, 00:07:12
-
Buonasera!
Na dobry wieczór - kłaniam się wszystkim, bom się wreszcie zarejestrował, a nie tylko spozieram na Wasze tematy/posty.
Ja po radę... Strasznie mnie wzięło na maszyny ECM'a, bo po pierwsze primo - słyszałem echy i achy, że wykonanie super, i trwałe toto. Po drugie primo - podobie mnie się straaasznie. No i kompaktowe to! A u mię z miejscem ocień płocho (zdjęcie poniżej). :D
Tylko ta cena... :picardpalm: Zagadałem więc do CoffeSite (do nich, bo chyba tylko oni mają to na stanie), czy dałoby się ciut rabata jakiegoś, gdybym owo kombo kupił (dopiero co naskrobałem, więc jeszcze sobie poczekam...).
W tym czasie, chciałbym zasięgnąć Waszej rady/opinii, czy ja sobie aby stopy nie próbuję odstrzelić? Młyn raczej bedzię ustawiony tylko pod espresso (i moooże czasem kawiarkę). Z kolby też raczej więcej doppio niż mlekowców wszelakich. Pani ma, nie może znieść zapachu kawy jako takiej, ale jakieś lato-makiety i puczina, to już tak - byleby na sojowym/owsianym/migdałowym itd. Więc pewnie jak przyjedzie i zasmakuje, to się z kuchni nie urwę.
Wiem, że jednojajowiec. Wiem, że żeby sfrofować mleko to najpierw trzeba wykonać procedurę jak przy odpalaniu promu kosmicznego. No tak mi się podobają te ECMy, że ach!
Jeśli czegoś nie dopisałem (albo użyłem skrótu) - dopiszę/poprawię.
Aaa... Nie podobają mi się (ale absolutnie nic do nich nie mam!) Ascasco, Gadżje, RS (nnno jeszcze, ale pewnie bym przy nim chciał majstrować - więc nie).
Wszystko musi się zmieścić gdzieś tu, i tylko tu...
[ You are not allowed to view attachments ]
Pozdrawiam, i dobrej nocy! :)
-
Miejsca specjalnie pod ECM z grupą E61 nie widzę na załączonym zdjęciu.
Podstawowa sprawa to głębokość (szerokość da się przeżyć, a wysokość - wg załączonego zdjęcia - zdaje się do "przeskoczenia") - 0,5m miejsca trzeba mieć.
Mając podobny dylemat nabyłem Quick Mill Carola - jest najmniejszy z dostępnych na rynku z E61 (nieco szersza Alexia, jeśli potrzeba spieniać mleko, ale to prosty model, więc niezbyt wygodny do robienia kaw mlecznych). Mały jest jeszcze DomoBar Junior (nie wiem, jaki jest).
Ale jeżeli nie zależy Panu na grupie E61, to CoffeSite ma ECM Casa V, który by pasował do kuchni na tym obrazku (myślałem o nim jakiś czas). Ma wszystko, co potrzeba (może i jest mały bojler, ale to daje się wytrzymać).
Zresztą, CoffeSite tu jest, pod nick-iem El Espreesso :)
Może odpisze ;)
-
(myślałem o nim jakiś czas)
O ECM, oczywiście, nie o obrazku. :-)
-
Nooo i się zaczyna... Spanie po parę godzin, a jak już sen przyjdzie, to nie kobiety, rajdowe samochody oraz zastępowanie dowolnego perkusisty na koncercie z moich ukochanych grup... Jedyna grupa jaka mi się teraz śni, to ta z podczepioną i gotową do startu kolbą!
Miejsca specjalnie pod ECM z grupą E61 nie widzę na załączonym zdjęciu.
Wszystko na zdjęciu, będzie musiało podporządkować się maszynom. Wyjątek stanowi te miejsce ze stolniczką. Dzięki za odzew. Żaden tam pan ze mnie. ;)
-
Lelit Bianca PL162T chyba dobrze by się wkomponował, zbiornik możesz zdjąć lub zmienić stronę i przez to lepiej dopasować + Niche Zero.
-
Lelit Bianca PL162T chyba dobrze by się wkomponował, zbiornik możesz zdjąć lub zmienić stronę i przez to lepiej dopasować + Nitche Zero.
Ja wiem, że Nitche 0 jest opisywany jako dobry sprzęt ale mi się tak strasznie nie podoba, że głowa mała. Zanim ktoś mnie kopnie za "podobanie się sprzętu", niech sam powie, czy sprawiałoby mu radość przyrządzanie tej ambrozji (:D) na sprzęcie, który mu się nie widzi?..
Co do tych dwu maszyn (z tego co wyczytałem/obejrzałem) jestem przekonany. Dobra jakość, KOMPAKTOWOŚĆ, ten absolutnie genialny ascetyczny wygląd. Pytanie czy czegoś o nim nie wiem, a powinienem? No i tylko ta... CASA! :jezyk:
Czekam na odpowiedź z CoffeeSite, w sprawie rabatu (bo brałbym już dziś pewnie :D). Na młyn rabat mają na stronie. Maszyna - cena stoi w miejscu.
-
mi się tak strasznie nie podoba
A widziałeś czarny? Bo biały jest rzeczywiście nie tego.
-
mi się tak strasznie nie podoba
A widziałeś czarny? Bo biały jest rzeczywiście nie tego.
To już nawet nie chodzi o biały czy czarny. Ja to chyba byłem poprzednio sroką... Błyszczące mnie się podobią! O! ;)
_+_+_+_+_+_+_+
Z ostatniej chwili (czyt. kubeł zimnej wody)...
Niestety rabatu nie będzie. Coff...S... ma rabat na wszystko, czego akurat nie kupuję. Rabat, to bon 150 zeta na akcesoria i kawę... Heh.
Szukam dalej...
-
Jedyna grupa jaka mi się teraz śni, to ta z podczepioną i gotową do startu kolbą!
Heh! Aż tak to nie, takie życie, taka robota...
-
Wyjątek stanowi te miejsce ze stolniczką.
TO miejsce, pls...
-
Zanim ktoś mnie kopnie za "podobanie się sprzętu", niech sam powie, czy sprawiałoby mu radość przyrządzanie tej ambrozji () na sprzęcie, który mu się nie widzi?..
Moim zdaniem estetyki nie należy lekceważyć. Jeżeli kolby są estetyczne (stal, płaskie powierzchnie, błyszcząca, majestatyczna grupa), to dlaczego młynek nie ma wyglądać jak "belonging ad the table"? Owszem, w konkretnej sytuacji młynek można wybrać "niepasujący", ale raczej wówczas, gdy wyboru nie ma. Jak jest, można uwzględnić walory estetyczne.
-
Cytat: adthinzad w 27 Grudzień 2018, 10:37:44
Wyjątek stanowi te miejsce ze stolniczką.
TO miejsce, pls...
Nie będę udawał, pojęcia nie mam o co chodzi?..
Udało mi się ciupinę jeszcze utargować z ceny CASA'y. Jak tylko zawita (no i jak trochę powalczę...), na pewno dam znać. Jedno jest pewne - gorsze espresso niż u Baristaz w Mainz, mi na pewno nie wyjdzie! :D
-
Sugeruje zakupić w zestawie 2 kg kawy. Pierwsze espresso bywają rozczarowujące co wymaga praktyki. Przy takim młynie jak ECM kawa szybko się kończy.
-
Casa v fajny ekspres moim zdaniem, szybko grzejący z nowoczesną konstrukcją. Po 8 minutach zrobisz w nim dobrą kawę . Bianca to już kombajn. Do zestawienia podobnych małych, dobrych ekspresów dorzucilbym jeszcze victorie i grace. Najwazniejsze różnice to dokladna temperatura, temperatura pary, pasek postępu nagrzewania pary. Do zestawu najlepiej odrazu poprosić o miarkę do espresso i wagę 0,1
-
Co do kawy, to mam jeszcze Salvadora Los Belollotos z CF (Z 900gr, palona 7go). Wagę mam. Kupiłem u Aliego. ;)
-
No to dobrej zabawy i powodzenia, czekamy na zdjęcie po kuchennej rewolucji :mrgreen:
-
O matko i córko! Powaliło mnie dokumentnie. Oglądam filmy na Tubie po kilka razy, albo zdjęcia tych ECMów... I tak pewnikiem do dostawy. Może na urodziny będę doppio chłeptał!
-
:picardpalm: :picardpalm: :picardpalm: Co ja dzisiaj kawy zmarnowałem... :picardpalm: :picardpalm: :picardpalm:
-
No i jest git! :)
Gratuluję zakupu. Piękny i kompletny zestaw - tamper, odbijak, podstawki.
Przed zakupem także brałem pod uwagę taki duet, jakiego stałeś się właścicielem i też oglądałem YT z porównaniami różnych ekspresów/młynków.
To białe po prawej stronie to jest jakiś specjalistyczny kalkulator do wyliczeń temperatury idealnej ekstrakcji?
:P
-
to jest jakiś specjalistyczny kalkulator do wyliczeń temperatury idealnej ekstrakcji?
No widzisz, a ja myślałem, że to liczarka banknotów.
-
to jest jakiś specjalistyczny kalkulator do wyliczeń temperatury idealnej ekstrakcji?
No widzisz, a ja myślałem, że to liczarka banknotów.
Obaj macie rację! To 3-konny blender. ;)
Jak już pisałem, młynek zeżarł mi prawie cały zapas kawy a nawet nie jestem blisko... Szybki skubany jest! :D
-
Żeby mniej tracić kawy warto na początek zrobić przemiał jak najdrobniejszy, a później powoli zwiększać, pamiętaj że po zmianie przemiału, część kawy zalegająca będzie zmielona według poprzednich ustawień
-
Heh! Odpalam ja sobie start - liczę 1,2,3,4,5,6... 7 ekstrakcja - dobrze - leci sobie kawunia, 30 stop. Wyszło nieźlej... Odpinam kolbę - a tam pusto! :picardpalm:
Patrzę jeszcze raz do filiżanki - no fucktycznie nieźle, więc, urwał nać, skąd (raz już przetopiłem moke, bo nie dałem wody, ale żeby kawy...) ?!!
Wtem - blup - i ciastko odpadło od sitka.
Kawowego popołudnia!
-
Mam ten młynek i trzeba szybko kręcić żeby zmienić ustawienia bo szybko namiela, w stosunku np.do I mini ascasco którego miałem wcześniej,ale jak już się ustawi to tylko niewielka korekta pod koniec kilograma i jest super.
W takim kompaktowym wydaniu ten młynek nie ma konkurencji.
-
Będzie jakiś problem z podłączeniem meCoffee PIDa do Casy V? Macie jakaś wiedzę w tym temacie? Drażni mnie to spuszczanie wody; żeby rozgrzać grupę, flush przed shotem... Od cholery tej wody schodzi, przez to często trzeba dolewać.
-
Gratuluję serdecznie, dobry wybór. :ok: Mam Casę IV i taki sam młyn z żarnami 64mm. Od 1,5 roku mam świetne sepresso na co dzień.
Życzę dobrej zabawy. 8)
-
z podłączeniem meCoffee PIDa do Casy V
Nie wiem, czy kabelki będą pasowały, choć myślę, że podłączenie podobne jak do Silvii. Więcej problemów nie przewiduję. Myślę, że to świetny pomysł.
-
@MacJaro :ok:
@Krakus Tak czytałem trochę o obecnych problemach: z jakością, wysyłką i obsługą (a raczej jej brakiem...). Bardzo mi się podoba ten pomysł z meCoffee PIDem, i myślałem, że zobaczę go najpierw u Ciebie (pisałeś już coś wcześniej o tym, tylko miałeś wątpliwości czy Casa nie zadziała jak Klatka Faradaya) ;)
-
Podlinkuję do małego moda Casy... https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7499.msg170891#msg170891 (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7499.msg170891#msg170891)
-
No i po niespełna pół roku, zeżarło mi uszczelkę grupy. :picardpalm: Zamówiłem już Cafelata czerwonego (z danych ECM wyskokość uszelki 7,8mm, więc 8mm Cafelata będzie git).
(https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eb2b78625cb8.jpg) (https://naforum.zapodaj.net/eb2b78625cb8.jpg.html)
-
A radziłem już uszczelkę z Vitonu?
-
To było najszybsze rozwiązanie. W C...S... mają zwykłe gumowe. Pomyślę o zapasie, dzięki.