Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1068059 razy)

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2400 dnia: 15 Grudzień 2017, 11:57:44 »
Zwykle minimum 25-30 min

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2401 dnia: 15 Grudzień 2017, 11:58:12 »
Mimo opisów na stronie, o czekoladowości, orzechach i braku kwasowości, Mujeres tak ma po prostu.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2402 dnia: 15 Grudzień 2017, 12:00:33 »
Może taki ma być ten smak, piłeś wcześniej espresso z innych mieszanek niż włoskie? Mujeres z Euro Cafe, dla mnie jest prawie zupełnie nie kwaskowaty. Po lekkim przestygnięciu pojawia się niewielka kwasowatość, ale jak już gdzieś pisałem, jeśli zupełnie jej w kawie nie będzie, to moim zdaniem zostanie tylko popiół.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2403 dnia: 15 Grudzień 2017, 12:06:13 »
Tu może być znacząca różnica. Sam piłem Mujeres tylko xcafe i byłem zaskoczony tym co wpadało do filiżanki, mimo kombinacji z dozami, czasami i temperaturą. Nie miałem okazji próbować wypalanej przez Gorana, ale mam takie plany.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2404 dnia: 15 Grudzień 2017, 12:07:38 »
Ekspres mam od niedawna, więc oprócz Mujeresa była tylko India Monsoon Malabar, która była zdecydowanie mniej kwaskowa i bardziej zbalansowana. Oprócz tego piłem sporo kaw, ale z kawiarki i aeropressu, więc zupełnie nie do porównania :)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline skraburski Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Hario V60, Bialetti Moka Express Induction
  • Młynek: Wega 6.4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2405 dnia: 15 Grudzień 2017, 13:02:52 »
Zrobiłem tym razem espresso z 19gr i wyszło 30gr naparu, bardziej ristretto. Było też słychać, że dużo wody poszło przez opv

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2406 dnia: 15 Grudzień 2017, 13:51:13 »
Kawa Espresso Mujeres z xcafe(ok półtora tygodnia po wypaleniu) doza 18,5 g
Przy tej kawie ja bym spokojnie zszedł z doza do 17-17,5 i drobniejsze mielenie.

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2407 dnia: 16 Grudzień 2017, 15:05:42 »
Dziękuję, za wskazówki. Mujeresa już nie zostało aż tak wiele, ale może coś uda się poprawić ^^

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline keermit Mężczyzna

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: La Pavoni Professional, Bezzera BZ09
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2408 dnia: 20 Grudzień 2017, 15:29:12 »
Dzień dobry, witam :)

Dzisiaj przyszedł do mnie Ascaso ARC i młynek I-1 mini, pierwsze testy za mną no i wygląda to tak jak w załącznikach.
Niestety, nie mam ani miarki, ani wagi - standardowy kielich do wódeczki  [emoji14], czas 26-28s.
Co sądzicie?
espresso1a.jpg
espresso2a.jpg

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2409 dnia: 20 Grudzień 2017, 15:51:07 »
Pięknie. Popracuj nad tym, by crema nie miała wyraźnie jaśniejszych plam...

Offline keermit Mężczyzna

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: La Pavoni Professional, Bezzera BZ09
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2410 dnia: 20 Grudzień 2017, 15:53:50 »
Ok. Co ma na to wpływ?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2411 dnia: 20 Grudzień 2017, 16:01:18 »
1-2 sekundy wcześniej kończysz ekstrakcje. Ta jasna plama to po prostu jaśniejszy odcień kawy który sączył się na koniec ekstrakcji.
A crema smakowała na łyżeczce ? ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2412 dnia: 20 Grudzień 2017, 16:01:51 »
Zdaje się że trochę za długa ta ekstrakcja. Nie mniej epsresso nie robi się do oglądania. Rób tak żeby Ci smakowało.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2413 dnia: 21 Grudzień 2017, 07:10:52 »
Chwilę mnie nie było, ale wróciłem po wasze rady znowu.
Ciastko ładnie wypada, około 20-21 gramów wchodzi do sitka, czas ekstrakcji około 27 sekund, ekstrakt około 45 gram więc ratio trochę ponad 1:2
Kawa Etiopia Yirgacheffe Kochere, temperatura 91 stopni. Niestety kawa nie kwaskowata w której czuć owoce, a trochę kwaśna.
Teraz zadałem 90 stopni i będę próbować dalej szukać smaku.
Już dwie kawy czekają na święta z innej palarni, Aramo i znowu Kochere (dla porównania)

Dajcie znać jakie błędy jeszcze popełniam, co poprawić :)

IMG_8041 copy.jpg

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2414 dnia: 21 Grudzień 2017, 07:39:55 »
Pójdź w drugą stronę. Zrób dla testów w 95*C, możesz się pozytywnie zdziwić.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi