Autor Wątek: jaki młynek-proszę o radę  (Przeczytany 37165 razy)

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopad 2013, 11:00:13 »
Uważaj na produkty typu lavazza, które uznawane są za wyższą półkę, ale są zwyczajnie przereklamowane i nie dorównują  ziarenkom wypalanym przez nasze rodzime palarnie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopad 2013, 11:23:49 »
Wybór już padł i dobrze  :ok:  :brawa: ale wtrącę trzy grosze dla czytających w przyszłości.

[...]a w przypadku młynków dotyczy to sprzętu poniżej 500 PLN[...]
I to jest prawda, ale tylko jeśli mówimy o espresso. Moim zdaniem właśnie ten Severin KM3873 jest siebie wart, a jest dopiero w pół drogi 500 ;)

A do espresso nie nadaje się tylko przez swoją wąską i skokową skale. Zresztą, wspomniany przez Ciebie niżej (niżej w wypowiedzi, wyżej w wątku ;)) Bodum (z zaznaczeniem, że żarnowy, bo Bodum ma też nożowe młynki) się do espresso też raczej nie sprawdzi.


To tylko tak, na przyszłość, gwoli formalność.  :kwiat: :szampan:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopad 2013, 11:30:54 »
Si, część o młynkach dotyczyła tych do espresso.
Co do boduma to rzeczywiście miałem trochę dylemat - z jednej strony niska cena (od 450) z drugiej może nie do końca pasować.

mek

  • Gość
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopad 2013, 18:59:13 »
Zachęcam do dzielenia się wrażeniami zarówno z użytkowania młynka jak i FP :) Jeśli będziesz szukać kawy dla siebie zajrzyj do naszego działu z opiniami o kawie lub po prostu pytaj. Unikaj kaw marketowych i większości stoisk w sklepach wielkopowierzchniowych - kawa z palarni będzie świeższa i tańsza :)

Młynek będzie w przyszłym tygodniu. Rozglądam się za kawą i chyba się skuszę na ariadnę od Antonia. NIGDY nie kupowałam kawy w palarni i nigdy nie przyrządzałam w domu kawy świeżo mielonej. Liczę więc na niezwykłe doznania  ;) Oczywiście podzielę się wrażeniami.
A jak przechowywać taką kawę w ziarnach? W hermetycznym pojemniku? W lodówce?

Uważaj na produkty typu lavazza, które uznawane są za wyższą półkę, ale są zwyczajnie przereklamowane i nie dorównują  ziarenkom wypalanym przez nasze rodzime palarnie.

Lavazze moja teściowa przywozi nam często z Włoch, więc pewnie i taka u mnie w domu będzie, bo jak to sie mówi: darowanemu koniowi... :) Poproszę ją tylko, żeby teraz w ziarnach kupowała :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopad 2013, 19:01:50 »
Lavazza z Włoch będzie ok

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Listopad 2013, 19:03:17 »
A jak przechowywać taką kawę w ziarnach? W hermetycznym pojemniku? W lodówce?
Zależy, jak długo pijesz 250-500 g, gdyż takie opakowania ma Antonio.
U mnie paczka starcza na jakiś tydzień i nie bawie się w lodówki.
Całość do młynka i już.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Listopad 2013, 19:04:21 »
Ja przesypuję do szczelnej puszki. Zawsze.

Offline Blondas

  • Wiadomości: 133
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Listopad 2013, 21:09:33 »
Ja mam słoik z uszczelką i zatrzaskiem. Odradzano mi trzymanie ziaren w lodówce, bo mogą łapać wilgoć po wyjęciu. 500 g starcza na maks 2 tygodnie.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Listopad 2013, 21:22:13 »
A ja niczego nie przesypuję, w zawiniętej torebce będzie o wiele mniej powietrza niż w jakimkolwiek szczelnym słoiku-pojemniku (szczególnie na dnie, chyba, żeby szklanymi kulkami uzupełniać ;)). Lodówka, moim zdaniem, to zły pomył -- jeśli chodzi o otwarte paczki. Co innego zamrażalka i szczelne, odpompowane opakowania. Tylko rozmrażać też warto powoli, możliwie najmniejsze różnice temperatur.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Listopad 2013, 10:28:49 »
Nieprawda, że lodówka to zły pomysł. Po wyjęciu z lodówki można można mieć ciekawe doznania smakowe np. nutka wędzonego kurczaka lub też delikatny posmak kiełbasy z babuni  :mrgreen:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Listopad 2013, 10:34:28 »
Co wy trzymacie w lodówkach że macie takie zapachy?  :wow2:
Trzymanie w lodówce ma swoje wady i zalety. Najlepiej jednak byłoby trzymać kawę w możliwie małych i szczelnych opakowaniach, wykonanych z materiału nie przepuszczającego światła i zapachów. Opakowanie w chłodnym, zacienionym miejscu.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Listopad 2013, 11:23:01 »
Opakowanie w chłodnym, zacienionym miejscu.
Takim jest lodówka.
Ewentualnie pod dębem czy gruszą, jeżeli jest chłodno i spełni powyższe parametry...
 :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

beata

  • Gość
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Grudzień 2013, 17:04:05 »
Ja też gościnnie, dzień dobry :) Chcę kupić młynek żarnowy rodzicom na prezent i nie wiem jaki wybrac... :sciana: piją kawę ze zwykłego ekspresu ciśnieniowego... mój budżet to ok. 800,00 zł - co wybrać? Pomóżcie!

Offline Twolipan Mężczyzna

  • Wiadomości: 127
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Cunill
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Grudzień 2013, 18:32:34 »
Może mlynek do kawy GRAEF CM80 z GW?
Cena 499.00
Niestety nie mogę wstawiać linków więc musisz to sama wyszukać w outletrtvagd.pl :(

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Grudzień 2013, 18:33:57 »
Ech - ciężko będzie, bo z jednej strony prezent więc raczej nowy sprzęt tylko w grę wchodzi.

Bodum od Rogera byłby pewnie OK, ale czy zmieli wystarczajaco drobno... Z drugiej strony rodzice pewnie teraz kupują kawę mieloną i nie narzekają - więc pewnie dałby radę.

A jak nie Bodum to coś z tej listy Acaso, Graef, Iberital. Te młynki idealne nie są ale czy rodzice potrzebują sprzętu klasy gastronomicznej?

Jaki oni ekspres konkretnie mają?
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi