Zgadzam się z większością co napisałeś
jedynie
Ekspres z dławikiem o średnicy 0,8 mm przy wydajności pompy 200 l/h w czasie ekstrakcji espresso 25 s, wyrównanie ciśnienia w całym układzie (max – 5%) po upływie ok. 5 s.
wydajność pompy nie ma znaczenia, natomiast parametrem kluczowym jest zadane ciśnienie na zaworze przelewowym (bypass). W takim samym czasie ciśnienie będzie się wyrównywać przy pompie 150/h przy 9bar:)
Jak najbardziej dzięki za merytoryczny wpis.
Pytanie na koniec, czy porównywałeś smak kawy przy opcja 1 Twoje go opisu vs. opcja 2 opisu.
Wracając do zaworów iglicowych Made In China.
- po primo sprzedawcy nie mają prawie żadnych informacji o parametrach, wykresów nic. Tylko gotowy wyrób. Załączę rysunek oferowanych przez nich zaworów:
- sposób regulacji jest standardowy, tzn. iglica przytyka zwężenie z niewielkim stożkiem. Jedynie iglica jest dwa razy dłuższa. Może to skutkować problemami z uzyskaniem niewielkich przepływów, nieliniowość regulacji.
- sposób uszczelnienia trochę taki bym powiedział "chamski" .Zastosowali uszczelnienie kompresyjne, jakieś grafitowe czy coś w tym stylu. Nie zrobili oringów ze względu na to, że łatwiej obrobić taki prosty element i dokładności nie są aż tak krytyczne. Dla porównania, w zaworze który podałem na poprzedniej stronie iglica wsuwa się do gniazda o tym samym module i kącie. Powierzchnie współpracujące są znacznie większe, przez co regulacja jest precyzyjniejsza i w przypadku wody liniowa niczym od linijki.
- po czwarte kontakt z kimś po drugiej stronie był jak z "dupą w nocy". "My zrobić co pan chce, będzie tanio i będzie Pan zadowolony" Tylko cena żadnych parametrów
Więc nie widzę większego sensu testować go......