Palarnia Kawy Coffee Profciency i Targi w Krakowie Sp. z o.o. mają przyjemność poinformować, że wspólnie organizują warsztaty edukacyjne, pokazy i kolejną edycję zawodów
Pro Infuzja Barista Challenge oraz Małopolskie Mistrzostwa Barista, które są jednocześnie eliminacjami do Mistrzostw Polski Barista 2014 regionu południowego (województwa: podkarpackie, świętokrzyskie, małopolskie, śląskie, opolskie).
Podobnie jak w zeszłym roku przygotowaliśmy dla widzów bogaty program edukacyjny z dodatkowymi atrakcjami:
1 dzień: środa, 13.11.2013Pokazy, prezentacje i rozmowy dotyczące kawy i jej jakości m.in.:
- jak smakuje ta sama kawa zaparzona wodą pochodzącą z różnych miast w Polsce,
- pokaz i dyskusja na temat praktycznego zastosowania kawy i alkoholu w gastronomii z udziałem dwukrotnej Mistrzyni Polski Coffee in Good Spiryts - Elżbiety Citak,
- pokaz i dyskusja na temat rzeczywistego przełożenia zaawansowanych umiejętności latte art na wynik finansowy kawiarni z udziałem 3 krotnego Mistrza Polski Latte Art i dwu krotnego finalisty Mistrzostw Świata latte Art - Leszka Jędrasika,
- wysoka jakość kawy dla każdego - czyli jak profesjonalnie próbować kawę w domowych warunkach i jak rozpoznawać jakość kupowanej przez nas kawy do domu?
2 dzień: czwartek, 14.11.2013 Wraz z z Kafo Kawiarnią z Gliwic, firmą Combi, Coffee Project, kawiarnią Kofeina z Opola oraz sklepem internetowym akcesoriabaristy.pl i cafesilesia.pl zapraszamy wszystkich chętnych baristów do wzięcia udziału w kolejnej edycji zawodów Pro-Infuzja Barista Challenge.
Zawody odbędą się w 2 konkurencjach:
"WHITE"- 12 zawodników startujących w 3 rundach (eliminacje, półfinał i finał) po 2 osoby jednocześnie zmierzy się w konkurencji latte art techniką "free pour" i "etching"!
Spośród 8 wzorów zawodnicy dobrani w pary losować będą jeden wzór przed każdą rundą startową. W eliminacjach i półfinałach oceniającymi będzie nieparzysta liczba osób z publiczności. Rundę finałową ocenią niezwiązani zawodowo ze startującymi wykwalifikowani sędziowie.
"MAGIC BOX"- 10 zawodników startuje w 1 rundzie. Każdy zawodnik będzie miał za zadanie wymyślić i przygotować w ciągu 10 minut drink na bazie espresso w kieliszku cocktailowym o pojemności 150 ml. Wszystkie składniki do drinka będą ukryte w magicznych skrzynkach. Ze skrzynki każdy zawodnik indywidualnie wybierze jego zdaniem najlepsze komponenty by stworzyć bezalkoholowy drink kawowy.
Prosimy o nadsyłanie zgłoszeń na adres e-mail:
[email protected]W zgłoszeniu prosimy o poniższe informacje:
imię, nazwisko – nazwa konkurencji, w której chce wystartować zawodnik,
nazwa firmy/ kawiarni/ restauracji, którą reprezentuje uczestnik i miejscowość, w której się ona mieści,
krotki opis doświadczenia zawodnika,
numer telefonu, adres e-mail do korespondencji.
Zgodnie z ideą tych zawodów stworzoną przez Pawła Siemaszko z kawiarni KAFO pierwszeństwo w zgłoszeniach mają bariści, którzy do tej pory nie startowali w żadnych zawodach rangi ogólnopolskiej. Liczba miejsc na obie konkurencje ograniczona!
Dla zwycięzców zawodów szykujemy atrakcyjne nagrody!
Zapraszamy baristów z całej Polski!
3 dzień: piątek, 15.11.2013 Eliminacje do Mistrzostwa Polski Barista regionu południowego (podkarpackie, świętokrzyskie, małopolskie, opolskie, śląskie). Zawody odbędą się zgodnie z regulaminem World Barista Championship. Regulamin dostępny na stronie
www.worldbaristachampionship.comPatronat nad tymi zawodami obejmuje Speciality Coffee Assotiation of Europe chapter Poland.
Zgłoszenia prosimy wysłać na adres:
[email protected]Prosimy o przesyłanie w treści zgłoszeń:
1. Imię i Nazwisko,
2. kontakt telefoniczny,
3. bezpośredni adres mailowy zawodnika ( do kontaktu ),
4. Firma którą reprezentuje zawodnik,
5. województwo zawodnika ( tam gdzie jest zgłaszany )
Ze względu na regionalny podział Polski dotyczący eliminacji do Mistrzostw Polski Barista 2014 pierwszeństwo zgłoszeń do tych zawodów mają osoby, które pracują i mieszkają w województwach: podkarpackie, świętokrzyskie, małopolskie, śląskie i opolskie.
Przyjmujemy również zgłoszenia od zawodników spoza regionu.
Aktualnie jest zgłoszonych 8 osób, z czego 4 osoby z województw wchodzących w skład regionu, a 4 osoby spoza tego terenu.
Łączna, maksymalna liczba startujących: 10
Swoją obecność i wsparcie w trakcie zawodów potwierdzili następujący sędziowie:
Filip Bartelak – palarnia kawy Coffee Proficiency
Łukasz Jura – palarnia kawy Coffee Zone
Marcin Moczydłowski – dystrybutor ekspresów Faema firma Primulator
Szymon Nowiński – palarnia kawy Apro Trade
Marcin Michalik – firma szkoleniowo eventowa Colours of Coffee
Konrad Oleksak – palarnia kawy Kofi Brand
Iwona Klimont – palarnia kawy Kade
Błażej Walczykiewicz- palarnia kawy Coffee Proficiency
Organizowane przez nas wydarzenia odbędą się w dniach od 13 do 15 listopada 2013 roku w trakcie targów HoReCa w Krakowie przy ulicy Centralnej 41a.
Poniżej przedstawiamy mapę dojazdu do hali targów.