Ja tam żadnym ekspertem nie jestem, tylko kawy czasem bym się dobrej chciał napić.
Jeżyku dobrze, że wypowiadasz się w tym temacie. Trochę ekspresów i młynków "przerobiłeś". Z nie jedną temperaturą też "walczyłeś"
Opisałeś głównie wpływ temperatury w poszczególnych ekspresach względem smaku. Zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami.
W tym temacie sprawdzimy wydajność elementu grzejnego na potrzeby zrobienie "doppio" 80 g.
Moja propozycja testu rozwieje wszelkie wątpliwości odnośnie parametrów grzewczych ekspresów z Bojler / HX względem Termobloku.
Temperatura w HX czy termobloku ma gwarantować stałą temperaturę podczas ekstrakcji.
Jak tak jest to zmierzmy ją zaraz po ekstrakcji.
Metoda prosta, łatwa w przeprowadzeniu i odczytaniu temperatury np. sondą na kablu od termometru zanurzonym w "doppio" 80 g. Najlepsze i to co mi się podoba w tym teście jest to, że będzie od odporny na manipulacje.
Teoria czyli miedzy innymi dane producenta, wszelkie obliczenia, jak się nie potwierdzą praktycznie czyli w odczycie temperatury po ekstrakcji będziemy wiedzieli w czy dana konstrukcja ekspresu jest lepsza od drugiej.
Pamiętajmy o tym. Smak kawy jest nieważny bo za to odpowiada gównie przemiał. Sprawdzamy tylko urządzenie.
"Doppio" 80 g. Dlaczego, bo wpływ temperatury w początkowej fazie ekstrakcji będzie miał znaczący wpływ na odczyt temperatury końcowej. Większą ilością wody skutecznie niwelujemy ten wpływ.
Dla przykładu. W HX stabilność temperatury podczas ekstrakcji gwarantuje jego pojemność, bo im ona jest większa tym woda doprowadzona do obiegu ma mniejszy wpływ na zmianę temperatury na niższą wartość. (Pomijam celowo właściwości fizyczne i lokalizację HX)
W termobloku moc grzewcza. Jak jest wystarczająca zrobi gorące "doppio" 80 g. Poradzi sobie z tą zwiększoną ilością wody przypisanej tej ekstrakcji, to jest szansa, że jak zapoda się wodę zimniejszą do zbiornika to moc grzewcza termobloku będzie wystarczająca do rozgrzania chłodniejszej wody do właściwej temperatury ekstrakcyjnej. (nie wspominam celowo o dł. odcinka grzejnego który jest w termobloku i jego wpływie na stabilizowanie temperatury w układzie grzejnym )