To jest naprawdę ciężkie pytanie, znaczy pytanie o dobry przemiał.
Szczególnie do frencha, bo z jednej strony, cokolwiek grubego zasypiesz będzie dobrze, z drugiej strony, wybitne napary uzyskasz tylko z wybitnego przemiału (zero pyłu). Do tego dochodzą różne oczekiwania względem klarowności naparu. Pewnie są i tacy, którym brak pyłu będzie przeszkadzał, będzie brakiem, kawa nie będzie dla nich pełna.
Cenowo to będzie tak:
20-70zł -- tanie ręczne młynki, żarna żeliwne, przemiał nierówny, komfort mielenia niski.
100-180zł -- ręczne młynki z żarnami ceramicznymi, jakość przemiału kapkę lepsza, komfort użytkowania znacznie wyższy (Dla mnie nadal najlepszym wyborem w tej grupie jest Hario Slim).
100-200zł -- grupa młynków elektrycznych o niemal tej samej konstrukcji z płaskimi żarnami (MPM, DeLonghi, Krups itp), ale zupełnie innymi niż płaskie żarna w młynkach gastro. Nie wiem czy ktoś je bliżej testował, ale sam wygląd żaren wróży, że przemiał będzie najwyżej taki jak w powyższych młynkach. Może też zabraknąć skali w grubą stronę. Moim zdaniem nie warto (przynajmniej do czasu rzetelnego porównania).
250zł -- elektryczny Severin (tu ważny numerek, bo są dwa, a żarna zupełnie inne) 3873 (znany również pod postacią Tchibo).
Dalej to już Bodum (też uwaga, bo mają też nożowe w ofercie, mówimy o żarnowym) i cała reszta, o której było wyżej.
To oczywiście w kategorii łatwo dostępne.