Autor Wątek: Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)  (Przeczytany 6207 razy)

sapphiron

  • Gość
Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)
« dnia: 26 Sierpień 2013, 09:09:31 »
Nie no śmieję się ;) Akurat na dobry młynek do frencha mogę parę zł wydać ;)

Ale do meritum. Poszukuję młynka do mielenia dobrego granulatu do frencha. Na ekspressy nie mam niestety czasu, z tańszych automatów to nie jest jednak ten smak a nad przelewem może kiedyś pomyślę.

Ogólnie wyznacznikiem tutaj jest współczynnik jakości do ceny, czyli szukam jakości która da mi komfort i dobre parzenie kawy, za cenę rozsądną. Czyli szukam zapewne coś ze średniej półki :)

Pomożecie?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpień 2013, 09:12:17 »
Sprecyzuj budżet :)

sapphiron

  • Gość
Odp: Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpień 2013, 09:32:47 »
max 200zł?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpień 2013, 09:37:04 »
Hmm, w tej cenie tylko ręczny...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpień 2013, 09:40:46 »
Wszystko kwestią kasy. FP jakoś strasznie wymagający nie jest.

Zobacz ten wątek - masz tutaj dwa najtańsze ręczne rozwiązania. Budżet 70 ???-120 PLN.

Następna pólka (do 300 PLN) to tanie elektryczne żarnowe - np. Severin i spółka

Potem lądujemy na półce ~ 600 PLN - moim zdaniem jeśli FP i alternatywy są twoim napojem docelowym to mimo ceny jest to najrozsądniejsze rozwiązanie. Bodum Bistro, Ascaso, Graef z nowych, lub coś używanego gastronomicznego.

Ale jak pisałem na początku - wszystko kwestią budżetu.
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpień 2013, 09:45:01 »
Bodum Bistro na allegro od 459 zł.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpień 2013, 09:47:08 »
Ręczne mielenie pod FP jakoś uciążliwe nie będzie - mielisz grubo i w sumie szybko. No chyba że zalewasz 1 litrowego pressa :)

Ja z wygodnictwa bym jednak poszukał czegoś wspomaganego prądem.
LMWDP #469

sapphiron

  • Gość
Odp: Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpień 2013, 09:50:16 »
Może być ręczny, mi nie przeszkadza. Ważne żeby granulat był dobry :)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpień 2013, 12:12:18 »
Z granulatem może być właśnie problem.
Powinieneś się też zaopatrzyć w jakieś sitko z drobnymi dziurkami, żeby oddzielić pył od większych kawałków, ponieważ jego filtr FP nie wychwyci, a potem wyląduje w filiżance.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Młynek do french press - jaki i dlaczego tak drogo? ;)
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpień 2013, 12:22:11 »
To jest naprawdę ciężkie pytanie, znaczy pytanie o dobry przemiał.

Szczególnie do frencha, bo z jednej strony, cokolwiek grubego zasypiesz będzie dobrze, z drugiej strony, wybitne napary uzyskasz tylko z wybitnego przemiału (zero pyłu). Do tego dochodzą różne oczekiwania względem klarowności naparu. Pewnie są i tacy, którym brak pyłu będzie przeszkadzał, będzie brakiem, kawa nie będzie dla nich pełna.

Cenowo to będzie tak:
20-70zł -- tanie ręczne młynki, żarna żeliwne, przemiał nierówny, komfort mielenia niski.
100-180zł -- ręczne młynki z żarnami ceramicznymi, jakość przemiału kapkę lepsza, komfort użytkowania znacznie wyższy (Dla mnie nadal najlepszym wyborem w tej grupie jest Hario Slim).
100-200zł -- grupa młynków elektrycznych o niemal tej samej konstrukcji z płaskimi żarnami (MPM, DeLonghi, Krups itp), ale zupełnie innymi niż płaskie żarna w młynkach gastro. Nie wiem czy ktoś je bliżej testował, ale sam wygląd żaren wróży, że przemiał będzie najwyżej taki jak w powyższych młynkach. Może też zabraknąć skali w grubą stronę. Moim zdaniem nie warto (przynajmniej do czasu rzetelnego porównania).
250zł -- elektryczny Severin (tu ważny numerek, bo są dwa, a żarna zupełnie inne) 3873 (znany również pod postacią Tchibo).
Dalej to już Bodum (też uwaga, bo mają też nożowe w ofercie, mówimy o żarnowym) i cała reszta, o której było wyżej.

To oczywiście w kategorii łatwo dostępne.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi