Autor Wątek: Siła tampingu - czy ma znaczenie.  (Przeczytany 24418 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« dnia: 16 Kwiecień 2017, 19:19:44 »
Wszyscy w poszukiwaniu świętego Graala dobrego espresso szukają swoich własnych ścieżek. Jedną z nich jest siła tampingu. Początkujący pytają z jaką siłą? 5kG? 15kG? A może tylko dotknąć tamperem?

Do poszukiwań w Internecie natchnęły mnie dwie obserwacje - pierwsza to sposób parzenia kawy przez Włochów we włoskich kawiarniach / restauracjach / stacjach benzynowych. Dwa - trzy pociągnięcia wajchą od dozownika przy młynku, symboliczne zawadzenie portafiltrem o dzyndzel tamperopodobny przykręcony do młynka, zapięcie kolby i wciśnięcie guzika w ekspresie. Druga, to proste policzenie siły, z jaką woda naciska na ciastko w trakcie ekstrakcji - a wynosi ona ni mniej ni więcej tylko 251 kG (dla sitka 58mm i ciśnienia 9,5 bara). Czyli nasz tamping to ułamek siły działającej w czasie ekstrakcji.

Natknąłem się w Internecie na następujący artykuł. Otóż wynika z niego, że w zakresie od 5 kG do 20 kG nie zmierzono (a laboratorium mieli zacne, a metodę udokumentowaną) żadnych różnic w wyniku w filiżance.

Nie piszę tu o ruchu precesyjnym, który według mojego doświadczenia znacząco redukuje kanałowanie przy brzegu ciastka.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwiecień 2017, 19:21:57 »
Kup sobie regulowany tamper i zniknie siła nacisku. Kiedyś jak wchodziły wagi też się bronili przed nimi a teraz dużo ułatwia jej stosowanie.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwiecień 2017, 19:30:10 »
Kup sobie regulowany tamper
Po co? Czytałeś artykuł? Siła nie ma żadnego znaczenia.

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwiecień 2017, 19:36:01 »
Druga, to proste policzenie siły, z jaką woda naciska na ciastko w trakcie ekstrakcji - a wynosi ona ni mniej ni więcej tylko 251 kG (dla sitka 58mm i ciśnienia 9,5 bara). Czyli nasz tamping to ułamek siły działającej w czasie ekstrakcji.

Taka siła to działa na ślepe sitko, albo trzeba by ciastko przykryć kawałkiem dopasowanej membrany nie przepuszczającej wody. Jak się nie ubije kawy, to po ekstrakcji jest "błoto', samo się nie ubija, bo woda wnika miedzy kawę i założenie, że ta siła jest przyłożona na górze ciastka jest raczej błędne...


« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2017, 19:44:45 wysłana przez WS5 »

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwiecień 2017, 19:36:33 »
Mocniej ubijam, mniej espresso w tym  samym czasie, tyle z moich obserwacji.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwiecień 2017, 19:37:53 »
Czytałeś artykuł?

Ale ja nie musze czytać artykułu aby wiedzieć że siła ubicia ma znaczenie .

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwiecień 2017, 20:27:57 »
Kup sobie regulowany tamper
Po co? Czytałeś artykuł? Siła nie ma żadnego znaczenia.


Krakus, Ty nigdy nie zrobisz poprawnie espresso.
Tego nie wyczytałem. Ja to wiem.
Polecam Tobie trochę praktyki. Nie mówię tego po złości.

« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2017, 20:45:41 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwiecień 2017, 20:50:44 »
Nie zaobserwowałem żadnych jednoznacznych, obserwowalnych i przewidywalnych różnic w ekstrakcjach przy różnych siłach tampingu. Za takowe różnice odpowiedzialny jest szereg innych zmiennych.
Pozdrawiam ;)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwiecień 2017, 20:52:05 »
Nie zaobserwowałem żadnych jednoznacznych, obserwowalnych i przewidywalnych różnic w ekstrakcjach przy różnych siłach tampingu. Za takowe różnice odpowiedzialny jest szereg innych zmiennych.
Pozdrawiam ;)

A jakie to są zmienne ?
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwiecień 2017, 21:09:39 »
Też uważam, że siła nie ma dużego znaczenia. Większe znaczenie moim zdaniem ma grubość przemiału, dystrybucja, nutacja. Tamping trzeba zrobić, w miarę możliwości w powtarzalny sposób i tyle

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Kwiecień 2017, 21:13:35 »
W opisanym artykule autorzy sprawdzali zmianę TDS w funkcji siły tampingu przy parzeniu wagowym z brew ratio 2:1.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Kwiecień 2017, 21:22:09 »
ja nie musze czytać artykułu aby wiedzieć że
Kocham taki sposób argumentacji. Goście przepuścili kilkadziesiąt filiżanek kawy przez dwa różne refraktometry, obrobili wyniki statystycznie, a ty nie musisz tego czytać, bo wiesz (lepiej).

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Kwiecień 2017, 21:24:58 »
A mi się podoba jak ślepo zafascynowany jesteś ich wynikami.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Kwiecień 2017, 21:29:11 »
Też uważam, że siła nie ma dużego znaczenia. Większe znaczenie moim zdaniem ma grubość przemiału, dystrybucja, nutacja. Tamping trzeba zrobić, w miarę możliwości w powtarzalny sposób i tyle

Marek.


Zrobienie samego espresso nie jest trudne. Inaczej wygląda sprawa, gdy ono ma być powtarzalne.
A im więcej wymaga się, tym większy kładzie się nacisk na np. ubicie tamperem.
To jest opór dla ciśnienia który sami wytwarzamy.

Tu masz temat. Nie wiem czy go czytałeś.
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=765.0
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Kwiecień 2017, 21:37:56 »
Zakładasz, że moje espresso nie jest powtarzalne? :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi