Autor Wątek: Kawowy Bon-Ton  (Przeczytany 11523 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Kawowy Bon-Ton
« dnia: 03 Sierpień 2013, 23:57:54 »
Jesteś w kawiarni, wystrój piękny, personel uprzejmy i dostajesz zamówione espresso, ale nie takie jak oczekiwałeś . Co robisz wtedy? Zwracasz uwagę że espresso jest niepoprawnie zaparzone czy po prostu wypijasz i omijasz to miejsce szerokim łukiem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpień 2013, 01:52:25 »
Głosuję nogami -- jak się da to dopijam, ja nie, to nie, ale nie wracam i już. Jeśli mnie przy tym coś jeszcze dodatkowo zirytuje, to znajomym też radzę omijać z daleka.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpień 2013, 02:23:08 »
Dopijam do końca, ale uwagi nie zwracam i omijam to miejsce, a przynajmniej kawę z tego miejsca.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpień 2013, 08:50:23 »
Z piątku na Tumskim we Wrocku.
Pytam, czy kawa z automatu czy z kolby. Padła dumna odpowiedź, że z kolby.
Zamówiłem.
Przyniesiono.
Bez cremy, zimna, za chwil parę doniesiono ciepłą wodę w kieliszku 50g od sobieskiego.

I to wszystko pod bokiem biskupa.

Za 6 zeta.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

marjer

  • Gość
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpień 2013, 09:36:35 »
Na tym punkcie jestem przewrażliwiony. Zawszę zwracam uwagę i proszę o zwrot pieniędzy. Nie lubię jak traktuje się klienta jak bydło i wychodzi z założenia "niech nie marudzi bo psem poszczuje".

P.s.: Jeżeli nie będziemy zwracali uwagi, nawet nie będą się starali tego stanu rzeczy poprawić  >:(.

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpień 2013, 09:50:25 »
Nie piję zbyt dużo espresso. Nie czuję się zbyt pewnie w ocenie, ale raz zdarzyło mi się, że dostałam drugie, gdy zapytana o ocenę, szczerze ją wyraziłam. Ale... To było w Pasjo i piłam niezwykłe ristretto, więc nie do końca jestem pewna, czy właściwie oceniłam napój. Drugie jednakże było lepsze w mojej ocenie.  :mrgreen:
Przy okazji zapytam - raz zdarzyło mi się dostać w filiżance doppio, które było wyraźnie zamieszane - ślady cremy były na ściankach. Nie bardzo wiedziałam, jak się zachować, bo było to po raz pierwszy. Cremy nie dało się ocenić, doppio klasowało się w dolnej strefie stanów średnich. Pijalne, ale szału nie było - Kraków  8). Czy dobrze mi się wydaje, że średnio baristka się postarała i próbowała ukryć swój błąd widoczny na cremie (jasne bądź ciemne smugi)? Wcześniej widziałam kilkakrotne próby - ustawianie młynka. Jak wtedy się zachować?

PS. Tutaj kilkakrotne czy kilkukrotne???
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpień 2013, 10:24:20 »
Jeżeli nie będziemy zwracali uwagi, nawet nie będą się starali tego stanu rzeczy poprawić  .
I bardzo dobrze, i o to chodzi. Niech upadną w cho***ę w swej niewiedzy. ;) Dlaczego mam robić przysługę lokalowi, na którym mi nie zależy, i dawać mu darmowe rady jak powinny wyglądać podstawy? Wyjątek mogę zrobić tylko w miejscu, które naprawdę zdobyło moje serce, ale kawa nie wyszła.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Sierpień 2013, 13:11:23 »
Cytuj (zaznaczone)
ślady cremy były na ściankach.

Pianka mogła też po prostu opaść, co mogło oznaczać dużo robusty w mieszance.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2013, 13:15:39 wysłana przez Geralt0073 »

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Sierpień 2013, 15:32:53 »
Wyglądało jak zamieszane. Jak zrobisz espresso to zamieszaj je w filiżance, dość mocno - crema osiądzie na ściankach a nie zniszczy się.
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Sierpień 2013, 18:57:56 »
Wypijam, nie pojawiam się więcej :)

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Sierpień 2013, 21:25:31 »
Tak samo :) Dodam, że zanim zamówię w nieznajomym miejscu wypytuję co mają za ziarna i kiedy palone (nie zawsze chcą powiedzieć  ;) )

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sierpień 2013, 22:54:30 »
Dokładnie - oglądam sprzęt, jak jest kolba to już 1/3 sukcesu. Potem pytanie co mają w młynku. I albo idziemy na testy albo nie.

Jak jakość jest masakryczna to mówię o tym głośno - czasem to wina zaparzającego, np zbyt mocne ubicie i ekstrakcja 60 sekund... to da się skorygować i dostaję poprawną filiżankę.
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpień 2013, 19:24:20 »
Wyglądało jak zamieszane. Jak zrobisz espresso to zamieszaj je w filiżance, dość mocno - crema osiądzie na ściankach a nie zniszczy się.

Zamieszałem i wygląda identycznie jak z opadniętą pianką. Najbardziej rzucającą się w oczy różnicą jest to, że po wymieszaniu kolor pianki jest na całej powierzchni jednorodny.

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sierpień 2013, 23:00:38 »
No właśnie - w ten sposób nie jesteś w stanie ocenić cremy a tym samym pośrednio ekstrakcji. Wygląd, kolor i konsystencja cremy są jednymi z kryteriów oceny espresso. O to mi chodziło. I teraz - mam pokręcić nosem i powiedzieć - nie wypiję, czy wypić i się skrzywić? Według mnie to trochę robienie ludzi na głupków, bo moze się nie "kapnie", że zamieszałam...
Ale też istnieje prawdopodobieństwo, że to moja teoria spiskowa i proszę jej nie brać pod uwagę.  :o
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kawowy Bon-Ton
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Sierpień 2013, 06:34:29 »
Mieszanie cremy musi być celowym działaniem, bo nie wynika z żadnej procedury ani potrzeby - no chyba, że barista od razu słodzi kawę :smiech:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi