Espresso Bella - palarnia kawy Johan & Nyström
Mieszanka na espresso składająca się z następujących arabik: Brazil Agua Limpa, Etiopia Yirga Croop Gr3 Natural, Colombia San Fermin AA i Sumatra Lintung. Cena 70 zł za 500 g. Palenie dosyć ciemne. Ziarenka różnej wielkości, trafiają się pokruszone. W aromacie ziarenek są: czekolada, orzechy, nuty słodyczy i delikatne akcenty kojarzące się z paleniem, a w przemiale czekolada, słodycz i orzechy.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione z podwójnego sitka, jako jedno z dwóch. Doza 17 g, czas ekstrakcji 25 albo 30 sekund. Crema ładna wizualnie, cętkowana, koloru ciemnobrązowego. Smak espresso był zależny także od czasu ekstrakcji. Przy krótszej, wynoszącej 25 sekund, dominowała czekolada, ze sporą ilością słodyczy i orzechowymi akcentami. Także z minimalnymi nutami migdałów i marcepanu. Posmak czekoladowy, długi i przyjemny, z czasem przechodzący w orzechowy. A przy dłuższej ekstrakcji w espresso dominowały orzechy, czekolady było mniej, słodycz w miarę, a posmak intensywnie orzechowy. Niezależnie od wersji parzenia, kwasków w filiżance nie było. Wolałem „krótszą” wersję, a espresso było zdecydowanie dobre. Mocno czekoladowe, słodkie, dosyć gęste i intensywne. Klasyczne w smaku, można powiedzieć, ale nie gorzkie czy przepalone. Żonie smakowało americano, a gościom cappuccino.
Spróbowałem także „Belli” w aeropressie ze stalowym filtrem „fine” i młynkiem Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml wody, temperatura parzenia 90°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 105 sekund, przemiał średni. W aromacie naparu jest słodka czekolada, w smaku dochodzą orzechowe akcenty, a posmak jest intensywnie orzechowy. Napar jest mocny, zdecydowany i konkretny. Dla mnie zbyt jednostronny, dlatego zdecydowanie wolałem te ziarenka w postaci espresso Ale jeżeli ktoś szuka intensywnej kawy na pobudzenie, to będą odpowiednim wyborem.
Mieszanka „Espresso Bella” z palarni kawy Johan & Nyström mi smakowała, zwłaszcza jako espresso i na pewno do niej jeszcze powrócę.