Autor Wątek: Pomoc w wyborze kawy.  (Przeczytany 40705 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Maj 2013, 23:37:03 »
Dla mnie, budżetowy tandem doskonały to phin do małej mocnej (prawie jak espresso) do kaw o profilu czekoladowym, i drip do dużej czarnej (niekoniecznie od razu hario, ale czemu nie) do kaw jasno palonych, owocowych. Owszem, obie te wersje da się uzyskać w aero, ale ostatnio wolę jednak polewanie i kapanie niż przeciskanie (kryzys aero mam :|).

Co do mlecznych kaw, to można na wiele sposobów. Od prostego dolania mleka, przez spienianie mleka, po zabawę w proporcje (mała mocna, dużo mleka; duża czarna mniej mleka). Pełna swoboda. Na zimno i na ciepło. Każdemu według potrzeb.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Maj 2013, 00:49:40 »
Kapanie ja raczej preferuje z destylatora  :mrgreen:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Maj 2013, 06:12:03 »
W kawiarce masz prawie 100 st C wody, natomiast np przy aeropressie ty decydujesz jakiej temp użyjesz - możesz ją dostosować do kawy. W kawiarce to kawę musisz dostosować pod temperaturę - chyba ciemno palone lepiej znoszą taki "upał".

Chyba nie... Przecież sam narzekałeś na gorycz. Ciemno palone kawy -- niższa temperatura, jasno palone -- wyższa.

Aeropress i inne tego typu urządzenia dają przede wszystkim możliwość dowolnego zaaranżowania procesu zaparzania w czasie. Moka raczej nie, ale też mamy nań spory wpływ, dobierając stopień zmielenia.


Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Maj 2013, 08:04:58 »
Nom, tak się wahałem, które ziarna lepiej w wyższej temp i źle obstawiłem  :-\ Sorki.




Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 692
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Maj 2013, 11:38:03 »
Można by też dodać, że jasne pod ciśnieniem w większości przypadków, w wyższej temperaturze uwypuklają bardziej kwas.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Maj 2013, 12:02:02 »
A ciemne — gorycz :). Wieczna wojna między kwasem a goryczą...

Offline cafferob

    • Centrum Kawy
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 18
    • centrumkawy
  • Ekspres: Isomac Venus, Clever Dripeer oraz Ca Phe Phin no i Enova :o)
  • Młynek: I-mini, Casadio, Macap oraz Fiorenzato F6D
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Maj 2013, 19:38:46 »
ziomiwan jeśli zdecydowałeś się na Phin-a to zgłoś się do Antonia po jasno paloną właśnie pod metody przelewowe. Jestem pewny, że na początek będzie to strzał w dziesiątkę  :)
Starajmy się uczynić święto z codzienności, przyjemność z drobnych chwil, z których składa się życie - Zino Davidoff

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Maj 2013, 00:52:13 »
Jasnopalona do phina?  :o No można, ba, nawet trzeba spróbować, bo warto wszystkiego spróbować, ale z phina to waśnie mieszanki do espresso świetnie wychodzą.

Offline cafferob

    • Centrum Kawy
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 18
    • centrumkawy
  • Ekspres: Isomac Venus, Clever Dripeer oraz Ca Phe Phin no i Enova :o)
  • Młynek: I-mini, Casadio, Macap oraz Fiorenzato F6D
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Maj 2013, 12:52:34 »
Pamiętaj, że ziomiwan pijał do tej pory herbaty. Więc zastanawiam się czy kierowanie go ku mocno palonym kawom jest rozsądne. My już wiemy co to espresso i skoro nam smakuje to ok, ale ja też lubię zmianę na lekko paloną właśnie przy metodach przelewowych (ze względu na inne doznania organoleptyczne  :) ). Chociaż i te mocno palone też do phina wrzucam. Może Antonio dorzuci tutaj swoje trzy grosze i rozstrzygnie nasz mały spór  :)
Starajmy się uczynić święto z codzienności, przyjemność z drobnych chwil, z których składa się życie - Zino Davidoff

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Maj 2013, 13:35:46 »
A jaki tam spór  ??? :) Najważniejsze to próbować wszystkiego i szukać swoich smaków. Tak, dla herbacianych wrażeń to zdecydowanie jasne, soczyste, owocowe ziarna, ale czy w phinie? Raczej w dripie. Chociaż, dużych objętości w phinie jeszcze nie testowałem. Jedynie rozcieńczenia. Czas sprawdzić jak wychodzą dripowe proporcje w wietnamskiej blaszaku.  :kawa:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Maj 2013, 13:42:20 »
Bardzo jasno palone ziarna nadają się moim zdaniem tylko do metod przelewowych. Phin jest wg mnie bardzo fajnym urządzeniem, gdy zaparzamy w nim konkretniej palone kawy, sprawdzające się także jako espresso.

Offline cafferob

    • Centrum Kawy
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 18
    • centrumkawy
  • Ekspres: Isomac Venus, Clever Dripeer oraz Ca Phe Phin no i Enova :o)
  • Młynek: I-mini, Casadio, Macap oraz Fiorenzato F6D
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Maj 2013, 14:00:44 »
No faktycznie zapomniałem o dripie  :o . Więc może zamiast Phina ( chociaż phin jak dla mnie to też metoda przelewowa )  ziomiwan zakupi jakiegoś dripa, Antonio przygotuje dla niego coś jasno palonego i zobaczymy jakim zaskoczeniem będzie dla ziomiwana odkrycie kwiatowo-owocowych nut w kawie.
« Ostatnia zmiana: 25 Maj 2013, 14:03:13 wysłana przez centrumkawy »
Starajmy się uczynić święto z codzienności, przyjemność z drobnych chwil, z których składa się życie - Zino Davidoff

Offline ziomiwan

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: SIEMENS EQ6 S500, Faema Faemart
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Maj 2013, 22:13:37 »
Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Oczywiście mocne, intensywne smaki nie są mi obce. Wypiłem już nie jedno espresso.
Ale chce spróbować wszystkiego, więc i dripa wypróbuję.
Tylko na razie czekam na zamówionego phina ;) .

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Maj 2013, 22:27:29 »
Jeszcze go nie dostałeś  :o mój doszedł w piątęk
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline ziomiwan

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: SIEMENS EQ6 S500, Faema Faemart
Odp: Pomoc w wyborze kawy.
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Maj 2013, 20:39:44 »
No właśnie nie doszedł!! Aż się zdenerwowałem jak napisałaś, że już dostałaś.
No ale tereny wiejskie ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi