Autor Wątek: Palarka Gene Cafe CBR-101  (Przeczytany 45353 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Sierpień 2015, 19:40:32 »
To na razie tylko pomysł, dam znać

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #61 dnia: 03 Sierpień 2015, 21:02:51 »
Jeśli są chętni na jakieś "hurtowe" zakupy palarki to piszcie. Ja będę raczej brał w tasteit.at bo z tego sklepu mogę odebrać osobiście.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Sierpień 2015, 21:36:48 »

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Listopad 2015, 17:07:20 »
Po długich, trudnych rozmowach udało mi się namówić kolegę @Spinacz do transakcji :)
Efekt rozmów załączam poniżej:


Puściłem maszynę w ruch, choć wiedziałem, że z budżetowych ziaren, które przeznaczyłem na zapoznanie się z maszyną nic ciekawego nie wyjdzie i... nie myliłem się.

Brasil Santos, miałem wrażenie, jakby każde ziarno dostawało inną temperaturę - jedne już czarne, drugie bardziej jak toffi.. Wsad 200g, palenie 14 minut-240`C, 10 minut chłodzenia w maszynie. Po paleniu:



Kolejne palenie, jak już wiedziałem mniej więcej co i jak zabrałem się za ziarenka, które dotarły do mnie wraz z maszyną - Colombia Supremo. Tutaj wszystko grało tak jak powinno - 200g/14min/240`C/11min chłodzenie.


I ostatnia kawka, od podwórkowego dostawcy - Honduras SHG EP 200g/14 min/240`C/chłodzenie 12 min.




Uważam, że jestem mało obeznany aby tutaj opisywać wszystkie swoje doznania co do wypalonych przeze mnie kaw, ale ja jestem zadowolony i oprócz mnie to nawet znajomym smakowały :)




Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Listopad 2015, 17:15:58 »
Jeszcze za wcześnie na picie - daj ziarenkom kilka dni na dojście do siebie :)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Listopad 2015, 17:36:10 »
@Spinacz, to jak Ty teraz będziesz egzystował bez wdychania dymów z pieczonych ziaren?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Szukam, potrzebuję, kto może pomóc, załatwię, pomogę, czyli TWA...
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Listopad 2015, 19:58:46 »
Ostatnio było na to mało czasu,  a szkoda by tak zacny sprzęt się kurzył ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Listopad 2015, 20:46:45 »
Będzie musiał wędzić zielone ziarenka ;)
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Listopad 2015, 21:03:34 »
To może być nowatorska metoda przygotowywania ziarenek ;-)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Listopad 2015, 21:15:24 »
Tak, zimnym dymem przez dwa tygodnie ;)

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #70 dnia: 09 Listopad 2015, 23:33:08 »
Kolejnym paleniem było kakao.
Palone według instrukcji:
5 min - 220'C
1 min - 180'C
4 min - 130'C
 
Same ziarenka to jeszcze nie mój smak, choć przyznaję - im wolniej się je rozgryza tym smak bardziej przystępny dla początkujących.
Szybko ziarenka znalazły się w formie czekolady :)


Czekolada zrobiona z oleju kokosowego, masła orzechowego i syropu klonowego.
Taka forma kakaowca długo nie przetrwała w lodówce :)

Może to profanacja kakao ale nie znalazłem przepisu który by mnie bardziej zaciekawił niż ten...

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Listopad 2015, 06:30:43 »
brzmi nie źle a jak smakuje?  :))

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Listopad 2015, 06:40:06 »
Daj przepis na tą czekoladę ;-)

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Listopad 2015, 07:16:22 »
Składniki:
1 szklanka oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
3-4 łyżki syropu klonowego lub agawy
3/4 szklanki kakao
1/4 szklanka masła orzechowego (może być migdałowe)
Jak będę miał kakao na kolejną próbę to raczej nie pójdę w stronę masła orzechowego, bo ostatecznie mocno się ono przebijało w smaku, ale jak dla mnie i tak była to czekolada pierwszej klasy :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Listopad 2015, 07:18:15 »
Jeszcze procedura przygotowania ;-)
W czym mieliłem kakao?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi