Generalnie głębokie mrożenie jest procesem, który zabija wszystko...
O kawie sie nie wypowiem bo jeszcze nie mrozilem ale znam inny przyklad, fakt ze to nie glebokie mrozenie :
LODOWE SPECJAŁY
Chlubą Niemiec są Eisweiny, czyli wina lodowe, które obecnie z ogromnym powodzeniem produkują także inne kraje, takie jak Kanada czy Austria. Jednak to właśnie w niemieckiej Frankonii w 1794 roku powstało pierwsze doskonale słodkie, niezwykle aromatyczne, gęste, złożone i długowieczne wino.
Za małą butelkę (0,375 l) wina lodowego płaci się u producenta co najmniej 25 euro, a ceny w polskich sklepach kształtują się od 100 zł wzwyż. Nic dziwnego, ponieważ wyprodukowanie go jest procesem dość skomplikowanym. Na cenę wpływa też fakt, że takiego wina nie powstaje dużo, za to jest ono najwyższej jakości.
Wino lodowe produkowane jest z starannie wyselekcjonowanych, dojrzałych winogron, które przetrzymane są na krzewach do pierwszych mrozów. Zbiera się je wyłącznie ręcznie, dopiero w momencie, gdy temperatura spada do
- 7°C, dzięki czemu zawarta w owocach woda zamarza. W owocu pozostaje jednak wciąż płynny, bardzo słodki i skoncentrowany sok.
Wszystko musi odbywać się w bardzo szybkim tempie, ponieważ zmiana temperatury może zniweczyć plany winiarza. Produkcja wina lodowego wiąże się z ogromnym ryzykiem, ponieważ w przypadku niespodziewanego ocieplenia owoce zostaną rozmrożone i nie będą się nadawały do dalszej obróbki. Także w momencie, gdy przyjdą większe mrozy i winogrona za bardzo przemarzną, wino lodowe nie powstanie. Najczęściej owoce zbierane są w nocy, bo wtedy zwykle panuje odpowiednia temperatura powietrza.
Winogrona nie mogą leżeć w pomieszczeniu, by nie rozpuścił się lód, dlatego od razu poddaje się je dalszej obróbce. Owoce są bardzo delikatnie miażdżone w prasach pneumatycznych tak, by sok w naturalny sposób został oddzielony od zamarzniętej wody. Dzięki tym zabiegom powstają aromatyczne, skoncentrowane słodkie wina z delikatnym kwasowym akcentem o niezwykłym bukiecie i strukturze. Można przechowywać je w odpowiednich warunkach do 40 lat i nawet po tak długim okresie nie tracą na jakości.