forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: philly w 02 Grudzień 2017, 10:07:59
-
Czy przechowywanie kawy w zgrzewanych woreczkach foliiowych to dobry sposob? Chodzi o to, ze chcialbym poporcjowac rozne kawy tak, aby kazda saszetka zawierala porcje na 1 espresso. Woreczki beda w pudelku podobnym jak na herbaty o roznych smakach. Czy kawa tak przechowywana nie straci na jakosci po kilkunastu tygodniach?
-
Jak tak robię, ale trzymam w zamrażalce.
I mielisz od razu mrożone ziarenka.
Sprawdza się u mnie znakomicie.
Samo zamknięcie próżniowe, chyba nie zahamuje procesu odgazowania i mogą Ci te woreczki popękać.
Jak nie chcesz mrozić to pewnie wygodniej i szybciej będzie jak kupisz: https://lynweber.com/product/bn-p-home/
To pozwala ziarenkom "oddychać".
-
To nie bedzie pakowanie prozniowe. Tylko szczelnie zgrzany woreczek. Czy to ma znaczenie?
Ponadto, wszedzie czytam, zeby po wyjeciu z zamrazarki poczekac 24 godziny przed zmieleniem. Czy probowales tego sposobu i zauwazyles jakas roznice co do jakosci kawy?
-
Ponadto, wszedzie czytam, zeby po wyjeciu z zamrazarki poczekac 24 godziny przed zmieleniem.
To prawda jak masz duża porcje np cale 250g, chodzi o to żeby ziarna nie złapały wilgoci.
Wtedy wyjmujesz z zamrażalki i czekasz aż dojdą do temperatury otoczenia dalej szczelnie zamknięte. Też tak robię, jak mrożę większe porcje.
Dla pojedynczej porcji możesz mielić od razu mrożone.
Do poczytnia tu https://baristahustle.com/blogs/barista-hustle/the-grinder-paper-explained (https://baristahustle.com/blogs/barista-hustle/the-grinder-paper-explained) i https://www.instagram.com/p/Bb-UV0mjfYB/?taken-by=socraticcoffee (https://www.instagram.com/p/Bb-UV0mjfYB/?taken-by=socraticcoffee)
Natomiast moim zdaniem, przechowywanie bez mrożenia powinno być w pojemniku z wentylkiem.