forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kapsułkowe i przelewowe => Wątek zaczęty przez: lukaszt2004 w 30 Styczeń 2021, 13:36:21
-
Witam
Ostatnio zacząłem sięinteresować metodami przelewowymi. Zakupiłem Hario V60 01. Jestem zachwycony rezultatami. Chciałbym jednak proces zautomatyzować.
Przetrząsnąłem opisy ofert sklepowych oraz częśc forum i nie znalazłem ekspresu który by pozwalał samodzielnie ustawic temperaturę parzenia. W sklepach opisy sa skąpe. Google tez nie dało odpowiedzi. Czy takie ekspresy istnieją?
Reasumując moje wymagania:
- elektroniczna regulacja temperatury wody
- możliwość zastosowania filtrów hario
- woda ma się lać nie w jedno miejsce tylko w kilka w miarę równomiernie
- podgrzewanie dzbanka z kawą
- preinfuzja będzie dodatkowym atutem
-
Takie cuda to już tylko w "przemysłowych" maszynach. I filtry raczej z płaskim dnem.
Bunn, Fetco
Tanio nie będzie ;)
-
Wygląda na to, że Sage Precision Brewer spełnia kryteria:
https://www.sage-polska.pl/zaparzacze-do-kawy/sdc-400-bss
-
Sage fajny. Ładny. Cena zabija 😉.
A jeśli zrezygnuje z elektronicznej regulacji temp, a resztę wymagań pozostawię?
-
Wygląda na to, że Sage Precision Brewer spełnia kryteria:
O proszę, coś tam jednak jest po drodze :)
@lukaszt2004 Moccamaster nie spełnia podanych kryteriów, ale robi naprawdę dobrą kawę, nie kosztując przy tym ekstremalnie dużo.
Mam aktualnie na testach i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie ten ekspres zaskoczył.
-
Moccamaster nie spełnia podanych kryteriów, ale robi naprawdę dobrą kawę
Jaki model? Kiedy owoc testu?
Reugulacja elektroniczna to nie problem. W ekspresie przelewowym dorobienie jej sobie nie będzie trudne i drogie ;).
-
Jaki model? Kiedy owoc testu?
Moccamaster KBG 741 Select
Wielkich wniosków z tego mojego testu nie ma 😉
Założenie było takie, że z ekspresu przelewowego pewnie nic dobrego nie wyjdzie, że w porównaniu z polewaniem ręcznym będzie lipa.
Okazuje się jednak, że z dobrego ziarna i na dobrej wodzie to i taki Moccamaster da bardzo zadowalające efekty.
Póki co robiłem 3 razy po pół litra (doza 30g, za każdym razem inna kawa) i za każdym razem uzyskałem bardzo fajny napar.
Przygotowanie ręczne zawsze da lepszy rezultat, ale pod względem wygody taki ekspres ma sens 😊
-
Melitta Aroma Signature Deluxe będzie spoko, ale pomijając filtry V60 - z tym ogólnie będzie bardzo duży problem... Chyba że podstawisz V60 ^^
-
...
Reugulacja elektroniczna to nie problem. W ekspresie przelewowym dorobienie jej sobie nie będzie trudne i drogie ;).
ale czego temperatury? w klasycznym ekspresie przelewowym bez fizycznej pompki jest zwyczajnie niemożliwe i właśnie dlatego producenci jej nie oferują. To wynika z zasady działania przelewowców, dzięki zjawisku pompki bąbelkowej mamy urządzenia bez żadnych ruchomych/mechanicznych elementów, są tanie i trwałe. Woda musi dojść do wrzenia, żeby były bąbelki, jak sama nazwa wskazuje i przepchały ją rurką do góry, temperaturę jaką posiada przy ujściu ustawiamy konstrukcyjnie, poprzez długość czy materiały i izolacje tej rurki. Tylko i aż tyle.
Dlatego tanie plastikowe urządzonka parzą tak, jak parzą, jak się przypadkiem ułożyło, nike tego nie mierzył, leci to działa :) Technivorm przykłada się, używa innych materiałów, dzięki temu osiąga powtarzalną i pożądaną temperaturę, dodając do tego fakt, że jest niedużą europejską fabryką ceny też są na innym poziomie. Firmy typu Melitta są pewnym kompromisem przemyślanego projektu i masowej produkcji, też mnie nie dziwi, że są często polecane.
Za to ten sage precision jest rewelacyjną zabawką, ale osiąga to działając zupełnie inaczej, mamy osobną sterowaną grzałkę czy właściwe termoblok i osobną sterowaną pompkę, w sumie to konstrukcja jak ciśnieniowych, mechanicznie pompujemy gorącą wodę. Przez to jest tak dużo droższy ale też dzięki temu można ustawiać prawie wszystko i temperaturę i czasy polewania i preinfuzje.
Nie wiem czy ma jakąś bezpośrednią konkurencję, chętnie bym poznał, ale niestety rynek dla tego typu urządzeń nie jest wielki, większość z nas ma tę pełną kontrolę zwyczajnie polewając ręcznie dripy.
-
w klasycznym ekspresie przelewowym bez fizycznej pompki jest zwyczajnie niemożliwe i właśnie dlatego producenci jej nie oferują
Dzięki, sprowadziłeś mnie na ziemię. Myślałem, że wszystkie maja pompki ;).
Nie wiem czy ma jakąś bezpośrednią konkurencję, chętnie bym poznał, ale niestety rynek dla tego typu urządzeń nie jest wielki, większość z nas ma tę pełną kontrolę zwyczajnie polewając ręcznie dripy.
Hmm. Dokładnie.
W takim razie chyba zakupie najtańszy przelew z certyfikatem ECBC z gwarancja temperatury 92-96 RUSSELL HOBBS Elegance i zobaczymy co mi z tego będzie wychodziło. Złapie doświadczenie. W każdym razie muszę dopasować jakoś V60 do ekspresu.
-
tu jest fajny filmik pokazujący działanie przelewowców, ot prosta sztuczka inżynierii a jak się świetnie sprawdza :)
https://www.youtube.com/watch?v=4j4Q_YBRJEI