Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054290 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5216
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4560 dnia: 27 Lipiec 2021, 18:38:56 »
Bycie lokalnym patriotą ma swoje granice
😊
Kiedyś też nie mogłem jednej okiełznać, ale miała ze 4-5 miesięcy leżąc w kącie zapomniana.
》tertium non datur《

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4561 dnia: 28 Lipiec 2021, 00:20:55 »
Skoro obarczasz winą ziarno, to kup sobie inne, a to zaparzaj po polsku.

To zdumiewające, ale ludzie rozdzierając włos na czworo  nie chcą zrozumieć, że  używanie świeżo palonego ziarna dobrej jakości z miejsca eliminuje 80 proc. ich problemów z ekstrakcją.   

Co do zaparzania po polsku, ostatnio jak słyszę modne jest picie kawy zalanej  gorącą wodą (czyli po polsku)  i picie przez słomkę, muszę spróbować.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2021, 00:25:13 wysłana przez ROSS JB »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4562 dnia: 28 Lipiec 2021, 07:10:25 »


Nie wiem co [...] roasterzy z nimi robią - chyba suszą, a nie palą

Trafnie to ująłeś.

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4563 dnia: 28 Lipiec 2021, 10:47:55 »
@ROSS JB W moim przypadku kawa zawsze była świeża, lecz jak wspomniałem mój Sage nie lubi kaw single. Blendy natomiast wychodzą rewelacyjnie.

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4564 dnia: 07 Sierpień 2021, 20:38:51 »
 :D :D
mój Sage nie lubi kaw single. Blendy natomiast wychodzą rewelacyjnie.

W głowę zachodzę skąd twój ekspres  wie, że parzy singla, a nie blenda? :D  Mój  akurat wie, ale tylko dlatego, że zawsze parzę singla, najczęściej Etiopię Yirgacheffe lub Kenię AA. 

Offline Busteak

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Gaggia Classic (2019)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4565 dnia: 09 Sierpień 2021, 10:45:01 »
Cześć,

Pacjent: Gaggia classic 2019 z OPV
Młynek: Kinu Pheonix (zakresy 1-0 do 1-3-4) aktualnie przy mniejszej dozie w okolicach 1-0-2
Kawy: Głównie palarnia blend
Sitko: IMS Gaggia 2dose to jest 16/18g
Doza: wcześniej robiłem 18 gram, teraz zmniejszyłem do 16

Staram się wykonać espresso jak w kawiarni. Różne miałem wyniki ale nigdy nie wcelowałem aby uzyskać smołę jaką dostaje w kawiarni. Podczas pandemii już nawet byłem zadowolony ale jak poszedłem do kawiarni to moje wyobrażenie o własnym espresso upadło. Nie mogę pozbyć się kwasku. I nie mówię o tym że niektóre kawy są kwaśniejsze. Tylko porostu o kwasie.W ostatnim czasie dorwałem się to kawy Mehmet Efendi z Turcji. I nijak nie mogę się z nią wstrzelić. Błagam pomocy. Od czego zacząć? Wrócić do 18 g w sito? Mielić grubiej?

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4566 dnia: 09 Sierpień 2021, 10:52:48 »
Ale masz PID'a czy robisz temp surfing?

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4567 dnia: 09 Sierpień 2021, 11:19:20 »
@Busteak a co rozumiesz przez smołę z kawiarni? Efekt wizualny gęstej kawy czy spalona. Jaka kawa? Jasno palone single to nie są blendy z dodatkiem robusty gdzie łatwiej o ten efekt gęstej kawy. Miałem GC z PID i z sitkiem IMS. Przy dozach 18g espresso wychodziło przednie. Jaki czas parzenia?

Offline Busteak

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Gaggia Classic (2019)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4568 dnia: 09 Sierpień 2021, 11:53:14 »
@Henry
bez PID. Stock temp.

@Koziołek
aktualnie: Palarnia Blend - Indie Araku
smoła z kawiarni: aromatyczna, można wyczuć smaki nie tylko kwasior.
Jeśli chodzi o czas to dobieram mielenie tak żeby trafić w około 25 sekund od włączenia pompy. NPF zaczyna kropelkować około 5-6 sekund.

No już bym mógł od zera zacząć ale nawet startując od 18g itd to nie miałem takich fajnych wyników jak w kawiarni. Więc zastanawiam się jaką bazę obrać . Niby jak kwaśna kawa to trzeba zmniejszyć dozę, zwiększyć temp, drobniej mielić ... ale wydaje mi się że mam odwrotne wyniki.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4569 dnia: 09 Sierpień 2021, 12:51:29 »
Cześć,

Pacjent: Gaggia classic 2019 z OPV
Młynek: Kinu Pheonix (zakresy 1-0 do 1-3-4) aktualnie przy mniejszej dozie w okolicach 1-0-2
Kawy: Głównie palarnia blend
Sitko: IMS Gaggia 2dose to jest 16/18g
Doza: wcześniej robiłem 18 gram, teraz zmniejszyłem do 16

Staram się wykonać espresso jak w kawiarni. Różne miałem wyniki ale nigdy nie wcelowałem aby uzyskać smołę jaką dostaje w kawiarni. Podczas pandemii już nawet byłem zadowolony ale jak poszedłem do kawiarni to moje wyobrażenie o własnym espresso upadło. Nie mogę pozbyć się kwasku. I nie mówię o tym że niektóre kawy są kwaśniejsze. Tylko porostu o kwasie.W ostatnim czasie dorwałem się to kawy Mehmet Efendi z Turcji. I nijak nie mogę się z nią wstrzelić. Błagam pomocy. Od czego zacząć? Wrócić do 18 g w sito? Mielić grubiej?

@Busteak

Hej!
Przede wszystkim zacząłbym od wydłużenia ekstrakcji i drobniejszego mielenia. Jak trafisz w okno 30-35 sekund zamiast 25-ciu powinno być lepiej. Uzysk 40g (proporcja 1:2,2-2,5), dozę zostaw taką, jaką masz. Kawa jest z obróbki suchej, więc podwyższanie temperatury spowoduje jedynie, że będzie bardziej gorzka. Przyznam, że ciężko będzie z niej uzyskać "smołę z kawiarni", gdyż jest ona dosyć delikatna. Nie są to typowe Indie a'la Malabar. Natomiast z tego co widzę nie przepadasz za kwasowością, którą ta kawa posiada. Myślę, że powinno udać Ci się z nią dogadać przy wydłużeniu ekstrakcji i zwiększeniu uzysku. Nie wiem jaki teraz był, ale strzelam, że proporcja 1:2 lub jeszcze bliżej ristretto. Przy kawach z wyższą kwasowością dobrze zrobi większy uzysk, gdyż skoncentrowanie wysokiej kwasowości powoduje po prostu brak odpowiedniego balansu w naparze. Trzymam kciuki!

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4570 dnia: 09 Sierpień 2021, 13:05:43 »
@Busteak mr_blend dobrze prawi :) 30-35s dosłodzi tę kawę. Następnym razem idź w stronę Brazylii, Salwadoru. Bardzo fajna jest kawa Świdnicka jeśli szukasz bardziej słodkich akcentów.

Offline Busteak

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Gaggia Classic (2019)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4571 dnia: 09 Sierpień 2021, 16:00:35 »
Dziękuję @Koziołek @mr_blend
W tym kierunku się udaje!

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4572 dnia: 11 Sierpień 2021, 09:16:12 »
:D :D
mój Sage nie lubi kaw single. Blendy natomiast wychodzą rewelacyjnie.

W głowę zachodzę skąd twój ekspres  wie, że parzy singla, a nie blenda? :D  Mój  akurat wie, ale tylko dlatego, że zawsze parzę singla, najczęściej Etiopię Yirgacheffe lub Kenię AA.
Nie mam pojęcia,  ale ostatnio kupiłem speciality  z Boliwii 100%Arabika single i nic z tego nie wychodziło znaczy szybka ekstrakcja niezależnie od dozy czy zmielenia,  więc po tygodniu kawa wylądowała w automacie.

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4573 dnia: 14 Sierpień 2021, 11:51:43 »
Cześć Coffee lovers:)

Mam  pytanie do bardziej wtajemniczonych.

Zestaw Lelit Victoria + William PL72
kawa Brazylia Santos palona 12 sierpnia br.

Sitko podwójne
Doza 18g
Uzysk ~ 32g
Czas ~ 25s
Preinfuzja +3s

Czyli wszystko wg "receptury" Jest crema z ciemniejszymi cętkami. Z wyglądu jak najbardziej OK. Smak też zbalansowany w stronę gorzkiej czekolady ale nie cierpki czy gorzki, raczej lekko słodkawy. Przyjemnie się to pije. Natomiast po wypiciu pozostaje gorzki posmak tzw. after taste. Można coś z tym jeszcze zrobić czy to po prostu urok kawy?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4574 dnia: 14 Sierpień 2021, 12:48:47 »
Możesz spróbować mniejsze uzyski 20-25 gram.
Trochę będziesz musiał drobniej mielić.

Albo popić wodą ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień 2021, 12:51:30 wysłana przez pj.w »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi