Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067554 razy)

Offline wpytlik Mężczyzna

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM, Chemex, Aeropress, Hario V60
  • Młynek: ASCASO I-1 mini Polerowane Aluminium, Yoer Mulino
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4590 dnia: 18 Sierpień 2021, 09:11:29 »
Czy da się zrobić dobre espresso z kawy od Mastro Antonio - Brazylia Light Roast (Synestezja Brazil Mantiqueira de Minas CQT RUBY Natural) z 11/07/2021? Wychodzi strasznie kwaśna, nie do wypicia. Grubsze mielenie nie pomogło :(

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4591 dnia: 18 Sierpień 2021, 09:16:52 »
Grubsze mielenie to szybszy wypływ - kawa niedoparzona, może być jeszcze bardziej kwaśna. Aby nieco pozbyć się kwasowości należałoby raczej spowolnić wypływ czyli zastosować drobniejsze mielenie i / lub podnieść temperaturę ekstrakcji kawy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4592 dnia: 18 Sierpień 2021, 09:21:52 »
Temperaturę może zwiększ i raczej drobniejsze mielenie, ale i tak więcej szczegółów by się przydało.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4593 dnia: 18 Sierpień 2021, 09:46:49 »
Light Roast
Raczej do Chemexa itp. Espresso z jasno palonych kaw wymaga specjalnej troski, starań, cierpliwości.

Offline wpytlik Mężczyzna

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM, Chemex, Aeropress, Hario V60
  • Młynek: ASCASO I-1 mini Polerowane Aluminium, Yoer Mulino
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4594 dnia: 18 Sierpień 2021, 10:22:32 »
Ok, bardzo dziękuję za pomoc.
Zmieniłem kawę (po raz pierwszy na jasno paloną, poprzednio była Pellini Top), ustawienie młynka pozostało. Kawa słabo leciała (ciśnienie 14 barów spadające do 11), więc zmieniłem na grubsze mielenie (przekręciłem 6 razy, jest teraz na skali trochę ponad 8.0), temperatura 95 stopni na PID, czas 31 s.
Sprawdzę jeszcze raz czy to nie był problem złego ubicia i ewentualnie zmienię temperaturę, no i grubość mielenia, ale z tego co napisał @Antonio nie jest to kawa do espresso, więc może szkoda czasu i kawy na zabawy, z drugiej zaś strony osiągnięcie sukcesu mogłoby być satysfakcjonujące ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4595 dnia: 18 Sierpień 2021, 11:36:18 »
Dosyć to skrajny przeskok, na początek razdziłbym coś mniej ekstremalnego, średnio palonego pod espresso. Trochę chyba szkoda tej jasno palonej kawy.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2021, 11:40:26 wysłana przez krystians »

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4596 dnia: 18 Sierpień 2021, 19:16:10 »
temperatura 95 stopni na PID, czas 31 s.
Sprawdzę jeszcze raz czy to nie był problem złego ubicia i ewentualnie zmienię temperaturę, no i grubość mielenia, ale z tego co napisał @Antonio nie jest to kawa do espresso, więc może szkoda czasu i kawy

Temp. 95 st. PID (w bojlerze), a  jaka na wylocie?  Dobrze jest ustalić  jaka jest różnica i czy zawsze stała?  Antonio ze swoją sugestią ma rację,  zwłaszcza doświadczenia należy przeprowadzać korzystając ze świeżo palonej  kawie, nie marketowej, aby wyeliminować ewentualnie czynnik zwietrzałej kawy.

Offline sunder

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: Ascaso DUO PID Black Wood
  • Młynek: Sanremo 64 EVO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4597 dnia: 21 Sierpień 2021, 11:31:52 »
To teraz czas na mnie...

Kawa jak na obrazku, palona 09.08.2021.
Nawazka: 17.5g/ uzysk 40g+
Czas: 25/26 sek
Preinfuzja ustawiona programowo na 5s
Temperatura: 91 stopni

Ciezko mi ja okielznac, creama jest dosc rzadka i bardzo jasna. Smak kawy jest ok.
Sama ekstrakcja nie jest taka gesta jak przy niektorych kawach.






Film ponizej:


« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2021, 11:42:39 wysłana przez sunder »

Offline dober Mężczyzna

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: ZF64W, Timemore C3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4598 dnia: 21 Sierpień 2021, 11:48:03 »
To wygląda jakby kawa była zbyt grubo zmielona, albo temperatura zbyt niska. Może ekspres zbyt krótko wygrzewasz.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4599 dnia: 21 Sierpień 2021, 11:52:59 »
Lub kawa jest jasno palona.

Offline sunder

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: Ascaso DUO PID Black Wood
  • Młynek: Sanremo 64 EVO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4600 dnia: 21 Sierpień 2021, 11:58:05 »
Jak robie ciut drobniej to nie dostaje uzysku 35-40g z 17.5g nawazki tylko ledwo 20g. I wychodzi kwas...

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4601 dnia: 21 Sierpień 2021, 12:02:10 »
Kawa tak cieknie z wylewki już przy preinfuzji? Chyba jednak za grubo zmielone. Jako, że to czysta arabica, średnio palona, to temperatura 91*C jest jak na mój gust za niska.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline sunder

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: Ascaso DUO PID Black Wood
  • Młynek: Sanremo 64 EVO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4602 dnia: 21 Sierpień 2021, 12:08:27 »
to jaka ustawic 93?

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4603 dnia: 21 Sierpień 2021, 12:17:50 »
93*C to taki już niepisany standard dla współcześnie palonych arabic.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline sunder

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: Ascaso DUO PID Black Wood
  • Młynek: Sanremo 64 EVO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4604 dnia: 21 Sierpień 2021, 13:54:16 »
Poszedl kolejny shot, ciut trobniej przestawilem mlynek, choc przy konstrukcjach typu Fiorenzato nie ma skokowej regulacji mlynka jest tylko plynna, wiec ciezej to kontrolowac.

Temperatura: 93 stopnie
Nawazka: 17.5g
Uzysk 36g
Czas: 27s +

Smak: hmm mam wrazenie ze z poczatku lekki kwas sie zaczal pojawiac w smaku, pozniej on znika.
Ponizej ten sam efekt w filizance wizualny i ciastko ktore jest suche (domniemam prawidlowe)


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi