Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067463 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4575 dnia: 14 Sierpień 2021, 13:53:42 »
Albo po prostu zrobić ristretto, czyli przy tych samych ustawieniach, zabierz filiżankę po 15-18 sekundach.

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4576 dnia: 15 Sierpień 2021, 07:36:23 »
To co zrobić żeby otrzymać gęste oleiste espresso o czekoladowym smaku tak jak pokazują to na filmach instruktarzowych?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4577 dnia: 15 Sierpień 2021, 08:31:41 »
"Gęste" jest w sprzeczności z "oleiste" :). Albo coś jest gęste albo oleiste. "Czekoladowy smak" to jest ciekawe pojęcie. Czekolada to głównie kakao, a kakao to w połowie tłuszcz -- rzecz nieosiągalna w żadnej kawie. Czekolada jest bardzo esencjonalna w związku z tym swoim tłuszczem. Jej konsystencja przytłacza, gdy jest czekoladą 100% kakao, bez cukru i mleka. Espresso trochę może zasymulować tę "moc" czekolady. Jak? Pierwsze krople espresso są najbardziej esencjonalne -- weź do filiżanki pierwsze parę sekund od wypłynięcia strużek kawy, podstaw kolejną pustą filiżankę, po paru sekundach znowu ją wymień itd. Porównaj poszczególne frakcje espresso...


Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4578 dnia: 15 Sierpień 2021, 11:09:01 »
Gęste" jest w sprzeczności z "oleiste"
Bo ja wiem ... Olej jest gęstszy od wody.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4579 dnia: 15 Sierpień 2021, 11:39:42 »
To co zrobić
Mniejszy uzysk z tej samej dozy kawy. Ristretto.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4580 dnia: 15 Sierpień 2021, 11:49:37 »
I w miare świeże palenie, bo z suchara to oleju nie będzie.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4581 dnia: 15 Sierpień 2021, 13:19:13 »
Oglądając filmiki z efektownych "gęstych" ekstrakcji, mocno pobudza się wyobraźnię, nic dziwnego że i w filiżance chciałoby się mieć gęsty syrop :)
W Ristretto o wrażenie lepkości łatwiej, mniej rozcieńczony napar, ja ostatnio zasmakowałem w naparstku z pojedynczego sitka, 10,5g/20-22 sec./10-12g z ekstrakcji z filtrem od aeropresu jeszcze lepsze.
Wydaje mi się, że lepiej się sprawdzi kawa z obróbki naturalnej, choć porównania jeszcze nie robiłem, nie wiem też czy takowe ma sens.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4582 dnia: 15 Sierpień 2021, 15:30:53 »
Olej jest gęstszy od wody.
Od kiedy?

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4583 dnia: 15 Sierpień 2021, 15:54:57 »
Gęste" jest w sprzeczności z "oleiste"
Bo ja wiem ... Olej jest gęstszy od wody.


Panie, odkryłeś jakąś nową odmianę oleju? :D

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4584 dnia: 15 Sierpień 2021, 17:44:49 »
No ok. Jeżeli chodzi o wielkość fizycznią masz rację. Olej idzie do góry woda na dół więc jest gęstsza. Ale potocznie gęstością i to dość powrzechnie określa się też lepkość i w takim znaczeniu jest to tu używane.

Jak kucharka ma zrobić gęste ciasto naleśnikowe to będzie to takie gdzie jest dużo mleka/wody czy mąki? Ew jak ta forma jest niepoprawna to jakiej byś użył?
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpień 2021, 17:53:44 wysłana przez Bacek »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4585 dnia: 15 Sierpień 2021, 18:19:06 »
Wolałbym takie, gdzie jest dużo tłuszczu.

No właśnie, do naszych tematów bardziej pasuje lepkość. Espresso jest lepkie -- ale też i gęste. Ta pierwsza cecha pochodzi od tłuszczu -- jest go więcej w arabikach. Ta druga pochodzi od substancji rozpuszczalnych w wodzie -- jest ich więcej w robustach. Espresso z robusty jest gęste. Espresso z arabiki, pewnie potwierdzą to miłośnicy robusty, jest "wodniste" ;). OK, nie jest wodniste lecz ma "maślane" body ;). Ależ to żarty ;).

Offline mac47

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Baratza Virtuso+, Lelit William PL72, Commandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4586 dnia: 17 Sierpień 2021, 10:35:10 »
Mam problem z dopio przy użyciu Lavazza Qualita Oro na sprzęcie Lelit PL41TEM i Lelit PL72.

Doza 16g, temperatura 91 stopni. Uzysk 32 g w 23 sekundy, pomimo to kawa jest gorzka i cierpka. Wcześniej mieliłem stopień drobniej na tym samym uzysku było jeszcze gorzej, zmniejszenie do 28g na mniejszym stopniu nie poprawiało sytuacji.
 
Co może być nie tak? Czy jest sens mielić grubiej co zmniejszyło by czas poniżej 20 sekund?

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4587 dnia: 17 Sierpień 2021, 14:53:33 »
Z moich obserwacji wynika, iż najbliższe ideałowi dla tej Brazylii jest parzenie przy takich ustawieniach

- doza 18g
- uzysk x2.5
- czas zaparzania ~34s
- młynek ustawiony na 4,5
- temp. na PID 93 st

Wtedy dostaję kremowe espresso z tygryskiem, z posmakiem orzecha i czekolady ale bez goryczy która była wcześniej z lekkim słodkim posmakiem. Dłuższy czas powoduje zwiększenie goryczy, krótszy to kwasy i brak body.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2021, 15:01:27 wysłana przez MarkDerverser »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4588 dnia: 17 Sierpień 2021, 23:07:17 »
Lavazza Qualita Oro
Hmm obawiam się, że trudno może być ze znalezieniem tutaj użytkowników tej kawy. Z takich kaw czasami nie da się zrobić smacznego espresso. Lavazza poza tym bardzo często jest podrabiana. Radzę kupić jakiś podstawowy blend do espresso w palarni i od tego zaczynać.

Doza 16g, temperatura 91 stopni. Uzysk 32 g w 23 sekundy, pomimo to kawa jest gorzka i cierpka. Wcześniej mieliłem stopień drobniej na tym samym uzysku było jeszcze gorzej, zmniejszenie do 28g na mniejszym stopniu nie poprawiało sytuacji.
 
Co może być nie tak? Czy jest sens mielić grubiej co zmniejszyło by czas poniżej 20 sekund?
W kwestii ekstrakcji Lavazzy mogę jedynie podpowiedzieć, aby kierować się smakiem. Parametry nie muszą się zgadzać z najnowszymi trendami. Więc jak najbardziej jeśli jest gorzko to obniżyć temperaturę albo uzysk. Choć tak jak wspomniałem, poprawny rezultat może być po prostu nieosiągalny.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2021, 23:10:55 wysłana przez krystians »

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4589 dnia: 17 Sierpień 2021, 23:55:32 »
Cytat: Bacek
 "Olej jest gęstszy od wody".

Od kiedy?

 Od kiedy jak w przysłowiu: oliwa na wierzch wypływa.  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2021, 23:58:27 wysłana przez ROSS JB »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi